Rajská omáčka od babičky z Vysočiny
Každý má svůj ozkoušený recept na nasládlou rajskou omáčkou, kterou můžeme podávat s vařeným hovězím masem a knedlíky, nebo jen s těstovinami. Její typickou chuť mají rádi nejen dospělí, ale i děti.
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 3. 2020 15:22
Bože lidi ! Tak kečup je hnus (pravda nepoužívám ho, kupuju pasírovaná rajčata), kupované knedlíky se vám taky nelíbí a co Masox (Vepe)?! Vy, které máte moře času nebo vaření jako koníčka, tak to je pak jiná. Máma, která přijde domů z práce v pět hodin a neví, kam dřív skočit...úkoly s dětmi, vařit nebo hodit prádlo do pračky nemá chuť ani sílu mazlit se s knedlíkama.
Jsem babička a vím, jak se mladí musí otáčet. Proto ráda sem tam upeču nebo uvařím. Hlouposti ale neřeším
Jsem babička a vím, jak se mladí musí otáčet. Proto ráda sem tam upeču nebo uvařím. Hlouposti ale neřeším
27. 7. 2016 17:22
Rajská u mne je z rajských, v nouzi z protlaku. Kečup je nepřijatelná náhražka s kdoví čím Když se omáčka z rajských, cibulky a koření uvaří a propasíruje, do omáčky vždy přidávám povidla. Zahustí, úžasně zjemní a ztmaví omáčku. Pkud se nepoužil vývar z masa, i kostka Masoxu dobře poslouží. Kdo jednou zkusil přidat povidla, už bez nich žádnou neudělá!
22. 8. 2014 10:09
Jako malý kluk jsem jedl rajskou,která byla hnědá,samozřejmě z rajčat natrhaných na zahrádce,zahuštěná perníkem,to si pamatuji,to koření byl asi tymián,nejsem kuchař,ale co mi chutná poznám.Rajský protlak s octem a cukrem nepovažuji za omáčku,byl pro mne šok,co mi dali ve školní jídelně.
10. 2. 2014 15:25
babicka taky kupovala knedliky?to snad ne.domaci knedlik a ne tenhle kentus
17. 12. 2010 19:38
Maso na rajskou se peče s kořenovou zeleninou /mrkev, petržel a celer/ a výpek se pak propasíruje do omáčky !
6. 10. 2010 18:05
Tak takhle dělám já, akorát ten postup je ještě kapku jiný .. nicméně, klasická šlehačka ke šlehání, nebo smetánka .. výborná věc a máslo samozřejmě nesmí chybět
Dnes ji budu dělat + plněné papričky :) Bodík za tu smetanu a máslo
Dnes ji budu dělat + plněné papričky :) Bodík za tu smetanu a máslo
2. 8. 2010 00:00
Spagetka,krásná fotka. Příště zkusím podle tebe
1. 8. 2010 17:11
Jani - ale to jsou právě ty obměny, když ti tam tymián nesedí, tak ho nedávej
1. 8. 2010 16:57
Já tymián nedávám, nikdy jsem ani nevěděla, že by do rajské jít měl, přesto plus
1. 8. 2010 15:23
Dneska jsem tu omáčku udělala, dala jsem hovězí vývar, rajský protlak a zavařená rajčata, koření a citron jako autorka, navíc jen ještě špetku muškátového květu a mleté nové koření, na závěr jsem podlila sklínkou červeného vína a přidala hustou smetanu.Octem nedochucuju a ani moukou nezahušťuju. Milujeme to s kolínkama, takže byly s kurkumou. Jelikož zbytek rodinky je masový, použila jsem hovězí krk - výborné.
Dovolila jsem si přidat fotku, když tak ji smáznu.
Dovolila jsem si přidat fotku, když tak ji smáznu.
31. 7. 2010 12:08
Tuhle omáčku dělám také tak i s tím tymiánem a hustou smetanou. Je opravdu skvělá. Manželova babička tam ještě na závěr strouhla perník, ale to nedělám, i když děti to milujou.
13. 7. 2010 22:57
Děkuju za přidání fotek, taky bych si dala tahle rajda je hlavně zvláštní v tom že tam patří tymián..hodně lidí dělá rajskou na sladko se skořicí, my máme radši sladko-kyselou
15. 6. 2010 12:44
Simonka,práve som uvarila túto omáčku,zaujal ma ten netradičný postup s tým masoxom a aj tá smotana.Musím povedať,že je výborná,robila som k nej guličky z mletého mäsa-tiež tvoj recept-a cestovinyDávam boda neskôr pridám fotky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sýrový chléb
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 1 hodinou
Jablečný donut
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 17 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dršťková polévka z hlívy
Fitulka uvařil před 26 minutami
Vepřový řízek naruby
katka.zaple uvařila před 36 minutami
Brambory zapečené s uzeným masem a sýrem
sm57@seznam.cz uvařila před 57 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 6 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 11 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 12 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 12 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 13 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Co připravit z rajčat. Hodí se na saláty, k vaření i zavařování
Další recepty
Tématické fráze: rajská omáčka zahuštěná perníkem rajská omáčka s perníkem jak zahustit rajskou omáčku zahuštění rajské omáčky vynikající rajská omáčka rajská omáčka podle babičky zahuštění omáčky rajská omáčka se smetanou zahuštění omáček zahuštění omáčky moukou recepty našich babiček rajská zahuštěná perníkem rajska omacka na sladko rajská omáčka postup jak zahustit rajskou čím zahustit rajskou omáčku zahuštění perníkem zahuštění rajské rajska omacka s kolinkama čím zahustit rajskou
Suroviny: vývar masový, bobkový list, sůl, pepř celý, koření nové koření, tymián, protlak rajčatový, ocet, cukr, mouka hladká, máslo, smetana
Rajská omáčka od babičky z Vysočiny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KZjl
13 názorů