Houbový výtažek můžeme v kuchyni upotřebit jako bujon nebo dochucovadlo omáček či polévek. Poradíme, jak jej vyrobit a zavařit
Do mnoha pokrmů se nám hodí houbový výtažek - koncentrovaný produkt z hub, který využijeme jako dochucovadlo nebo hustý gelový bujon.
Na houbový výtažek využijeme odřezky, které je škoda vyhodit, také tuhé části hub jako třeně hřibů kovářů, klouzků, kozáků, hlívy apod. nebo přerostlé, ale zdravé klobouky. Nesmí být plesnivé, červivé ani nasáklé vodou.
Jak výtažek připravíme
1 kg očištěných hub nakrájíme na kousky, propláchneme, přidáme 50 g soli, trochu podlijeme vodou a vaříme. Odebereme přebytek šťávy, kterou houby pustí, ale nevyléváme jej. Pak podléváme vodou, aby se houby nepřichytily a dusíme (spotřebujeme postupně necelý půllitr vody). Kromě soli můžeme přidat např. kmín, celý pepř, nové koření nebo bobkový list.
Když je tekutina zcela vydušená, a houby úplně měkké, propasírujeme je, přilijeme odebranou tekutinu a znovu na mírném ohni odpařujeme, dokud není výsledná tekutina hustá jako sirup. Výlisky hub vyhodíme, ty už nezpracováváme.
Jak výtažek sterilujeme.
Hotový vroucí výtažek lijeme do suchých horkých menších sklenic, uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme v pokojové teplotě chladnout 24 hodin a pak sterilujeme 30–40 minut při varu vodní lázně.
Po otevření skleničky musíme obsah ihned spotřebovat.
Výtažek s úspěchem využijeme k zvýraznění chuti houbových polévek, omáček, omáček k minutkám atd.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Čokoládové tyčinky s nutellou a oříšky
Přidáno před 3 hodinami
Čokoládové preclíky
Přidáno před 13 hodinami
Bůček s pekingským zelím
Přidáno před 14 hodinami
Kunovjanská kuřecí játra
Přidáno před 22 hodinami
Ananas ve vlastní šťávě
Přidáno před 22 hodinami
Drůbeží játra na paprice z pánve
Přidáno 29. 11. 2023 08:14
Komentáře