Houbový výtažek můžeme v kuchyni upotřebit jako bujon nebo dochucovadlo omáček či polévek. Poradíme, jak jej vyrobit a zavařit
Do mnoha pokrmů se nám hodí houbový výtažek - koncentrovaný produkt z hub, který využijeme jako dochucovadlo nebo hustý gelový bujon.
Na houbový výtažek využijeme odřezky, které je škoda vyhodit, také tuhé části hub jako třeně hřibů kovářů, klouzků, kozáků, hlívy apod. nebo přerostlé, ale zdravé klobouky. Nesmí být plesnivé, červivé ani nasáklé vodou.
Jak výtažek připravíme
1 kg očištěných hub nakrájíme na kousky, propláchneme, přidáme 50 g soli, trochu podlijeme vodou a vaříme. Odebereme přebytek šťávy, kterou houby pustí, ale nevyléváme jej. Pak podléváme vodou, aby se houby nepřichytily a dusíme (spotřebujeme postupně necelý půllitr vody). Kromě soli můžeme přidat např. kmín, celý pepř, nové koření nebo bobkový list.
Když je tekutina zcela vydušená, a houby úplně měkké, propasírujeme je, přilijeme odebranou tekutinu a znovu na mírném ohni odpařujeme, dokud není výsledná tekutina hustá jako sirup. Výlisky hub vyhodíme, ty už nezpracováváme.
Jak výtažek sterilujeme.
Hotový vroucí výtažek lijeme do suchých horkých menších sklenic, uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme v pokojové teplotě chladnout 24 hodin a pak sterilujeme 30–40 minut při varu vodní lázně.
Po otevření skleničky musíme obsah ihned spotřebovat.
Výtažek s úspěchem využijeme k zvýraznění chuti houbových polévek, omáček, omáček k minutkám atd.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Havelské posvícení provoní ořechové cukroví. Staročeský recept je snadný a připomene nám kuchyni babiček
Jak správně sušit houby? Důležitá je velikost plátků i teplota při sušení v troubě, babky a některé další druhy se ale k sušení nehodí
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře