Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Asijské houby jsou velmi zvláštní, křupavé a jemné zároveň, se zvláštní zemitou chutí. Žádná orientální kuchyně se bez nich ve svých pokrmech neobejde. Vegetariánům svou chutí dokonale nahradí maso.

Zamícháním klasických českých hub (hřiby, křemenáče, lišky, růžovky) do orientálního pokrmu jídlo změníme, protože ztratí svou osobitou chuť. Naštěstí se dají exotické houby běžně koupit v obchodech nebo na internetu.

Jaké druhy hub používáme v asijské kuchyni

Je jich jen několik druhů, ale všechny jsou jedinečné:

  • Houba shiitake - houževnatec jedlý - se pro svou masovou konzistenci používá v polévkách a smažených jídlech.
  • Hlíva ústřičná má anýzovou chuť a měkkou masovou texturu. Využijeme ji při přípravě polévek, omáček, do zeleninových salátů.
  • Enoki - penízovka sametonohá - roste v trsech a houby jsou bílé, dlouhé a tenké. Přidáváme ji do polévek ramen, do salátů a ke zdobení.
  • Jidášovo ucho se jmenuje boltcovitka bezová - křupavou houbu najdeme v salátech, jarních závitcích a ve smažených jídlech. 
  • Houba shimeji, nebo-li líhovec moučný, bývá oblíbenou součástí japonských polévek, omáček, salátů a masových jídel.
  • Nameko houby mají želatinový povrch klouboučku. V Japonsku se přidávají do polévek miso a nasekané do salátů.

Asijské houby zpestří jídelníček nejen v orientální kuchyni, ale i v té české. Například hlíva ústřičná se využívá k přípravě falešné dršťkovky, gulášů, nádivek a pomazánek, obalujeme ji a smažíme jako řízek, můžeme ji dát pod maso i do zeleninových salátů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více