Vodnice se snadno pěstuje a příjemně chutná. Letní výsevy jsou pro podzimní sklizeň
Vodnice příjemně překvapí svou jemnou chutí, která připomíná ředkvičky nebo kedlubny. Bulvy jsou výtečné ke konzumu zasyrova, ale dají se i tepelně upravovat. Tato zelenina velmi rychle roste a péči o ni snadno zvládnou i nezkušení pěstitelé.
Vodnice (staročesky brukev řepák) patří mezi brukvovité rostliny stejně jako kapusta nebo zelí, dříve se používala jako častá příloha nebo součást polévek. Později její používání snížila konzumace brambor. Dnešní vyšlechtěné odrůdy jsou velmi chutné, zvlášť dokud jsou mladé, ke konzumu se hodí i mladé lístky, které se dají přidávat do salátů i tepelně upravovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výborná chuť vodnice
Pokud se rozhodnete vodnici pěstovat, její chuť vás nejspíš nadchne. Mladé vodnice připomínají kedlubny nebo ředkvičky, ale jsou chuťově jemnější a nepálivé. Hodí se k jídlu zasyrova a dají se i tepelně upravovat.
Jak pěstovat vodnici
Vodnice je nenáročná a vhodná k pěstování i v chladnějších oblastech.
- Vysévat ji můžete od jara až do léta. V březnu až dubnu se vysévá pro sklizeň v červnu až červenci. V červnu až srpnu se vysévá pro sklizeň v říjnu až listopadu. Rostliny dobře snáší mrazíky.
- Vodnice se pěstuje z přímého výsevu, proto ji nepřesazujte.
- Malé rostlinky je potřeba brzy vyjednotit na 10–15 cm od sebe.
- Bulvičky rychle rostou, ke sklizni dorůstají za 35–70 dní po výsevu (v závislosti na konkrétní odrůdě), tehdy mají průměr 5–15 cm.
- Tip: Vodnice je vhodná i k pěstování ve větších nádobách nebo truhlících.
- Vhodnou ochranou před dřepčíky je přikrytí netkanou textilií.
- Sklizeň provádíme včas, aby bulvy nepřerůstaly. Přerostlé bulvy dřevnatí a již nejsou tak chuťově jemné.
- Některé odrůdy jsou dobře skladovatelné.
Pochutnejte si na vodnici
Rychle rostoucí odrůdy vodnice není potřeba loupat, slupku stačí dobře omýt. Pokud je slupka tužší, oloupeme ji, někdy je potřeba odříznout i dřevnaté části. Mladé bulvičky je vhodné před konzumací nakrájet na plátky nebo nastrouhat, jsou skvělé do salátů nebo pomazánek. Můžete je také po rozkrájení uvařit a podávat polité rozpuštěným máslem a posypané nakrájenou naťovou petrželí.
Podle následujícího receptu uvaříte výtečnou polévku, kedlubny ale tentokrát nahraďte vodnicí.
Přejeme dobrou chuť.
Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Zahrádkář - červenec 2016
Komentáře