Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma dort: Co potřebujete vědět, abyste při pečení dortu uspěli
Zdroj: Pixabay

K oslavám narozenin, svátků, významných dnů nebo výročí je obvyklé mít na stole dort. Krásný dort doplní a ozdobí slavnostní tabuli a pomůže navodit sváteční atmosféru i pocit výjimečné chvíle.

Dorty mohou být jednodušší nebo naopak až bombasticky zdobené. Kdo si na přípravu dortu netroufá sám, svěří tuto práci někomu šikovnějšímu nebo dokonce profesionálům. Ale ani pro méně zkušené nebo zdatné nemusí být upečení a ozdobení dortu nesplnitelný úkol. Naše rady vám mohou pomoci.

  1. Jak dlouho dopředu dělat dort
  2. Jak udělat těsto na dort
  3. Jak upéct rovný korpus
  4. Jak upéct dort bez formy
  5. Jak upéct dort, aby nespadl
  6. Jak dokonale zahladit dort
  7. Jak udělat dětský dort
  8. Jak rozkrájet dort
  9. Jak upéct vysoký dort
  10. Jak dlouho nechat uležet dort

1

Jak dlouho dopředu dělat dort

Klasický dort pečeme den nebo dva předem, aby se rozležel. Korpus by měl odpočívat aspoň 12 hodin, aby s ním šlo lépe manipulovat. Většinou je to tak, že jeden den upečeme korpus, můžeme připravit základ na krémy a ozdoby, druhý den připravíme krémy, dort naplníme a zdobíme. Korpusy i krémy připravujeme podle osvědčených receptů a postupů.

2

Jak udělat těsto na dort

Těsto na dort bývá nejčastěji piškotové. Připravíme je podle pravidel na pečení piškotového těsta. Naplníme formu vyloženou papírem na pečení a upečeme. Formu obvykle plníme asi do 2/3 její výšky.

3

Jak upéct rovný korpus

Těsto ve formě se při pečení uprostřed zdvihá. Můžeme tomu částečně předejít tím, že před vložením do trouby těsto nahrneme více k okrajům formy. Po upečení se také osvědčilo korpus vyklopit obráceně - tedy spodkem nahoru. Vlastní tíhou se vyboulenina sníží. Pokud ani to nepomůže, můžeme po vychladnutí vybouleninu šetrně seříznout. Řez potom zamaskujeme džemem, polevou nebo krémem.

4

Jak upéct dort bez formy

Kdo nemá dortovou formu, může zkusit upéct dortový korpus v remosce nebo v kastrolu s rovnými stěnami a širokým dnem. Další možností je korpus upečený klasicky na plechu nakrájet na pruhy a sestavit do kulatého dortu podle tohoto článku.

5

Jak upéct dort, aby nespadl

Korpus na dort je potřeba propéct. Pokud korpus po upečení spadne, nebyl pravděpodobně dopečený. Korpusy vkládáme do trouby vyhřáté na 180 °C a po vyskočení těsta teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme zvolna. Kdyby se korpus shora připaloval, zakryjeme ho pečicím papírem nebo alobalem. Propečenost zkusíme špejlí (po vytažení z těsta musí být zcela suchá a čistá).

6

Jak dokonale zahladit dort

K hladkému povrchu krému nebo polevy nám nejlépe pomůže nahřátý nůž s hodně dlouhým ostřím. Pokud potřebujeme zahladit korpus pokrytý modelovací hmotou, pomáhá k tomu tzv. cukrářská žehlička.

7

Jak udělat dětský dort

Dětské oči nezkoumají detaily a nebývají příliš kritické. Většinou stačí, aby dort byl hezky barevný, úhledný a něco dětem připomínal tvarem nebo zdobením.  Jednoduché zdobení dortů jsme popsali v jednom našem článku, možná vám budou naše rady k užitku.

8

Jak rozkrájet dort

Naplněný, ozdobený a vychlazený dort krájíme nahřátým suchým nožem na výseče. Podrobněji o tom psal další z našich článků.

9

Jak upéct vysoký dort

Vícepatrové dorty jsou už vyšší cukrářská škola. Obvykle pečeme různé velikosti korpusů, které po naplnění a ozdobení skládáme od největšího po nejmenší. Pomoci nám mohou různé pomůcky pro cukráře.

10

Jak dlouho nechat uležet dort

Dort, který naplníme a ozdobíme, necháme v chladnu dobře ztuhnout, aby se lépe přepravoval a krájel. Hned po ztuhnutí už můžeme dort předávat. Některé krémy jsou méně trvanlivé, proto je lepší dort zkonzumovat včas.

Doufáme, že jsme vám pomohli a dorty pro vás přestanou být strašákem. Úplným začátečníkům mohou pomoci naše videorecepty, například na spolehlivý korpus. Nechte se inspirovat.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více