Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vodnice se snadno pěstuje a má příjemnou chuť. Jak ji nejlépe připravit a na co se nejvíce hodí
Zdroj: Top recepty

Vodnice je nenáročná zelenina, která se pěstuje kvůli chutným bulvám. Když ji poprvé ochutnáme, nejspíš nás překvapí svou lahodnou chutí. Používáme ji především v syrovém stavu, je vhodná i do salátů a pomazánek. Můžeme z ní uvařit "zelí".

Vodnice se velmi snadno pěstuje a pokud má dostatek prostoru a vláhy, tak rychle roste. Má krátkou vegetační dobu, obvykle 8–10 týdnů. Chutná je především zasyrova, ale hodí se i k tepelné úpravě. Dokonce ji můžeme nechat kvasit. Vyséváme ji buď brzy zjara (obvykle v březnu) nebo opakovaně v červenci až srpnu

Vodnice a její uplatnění v kuchyni

Vodnice se pěstuje v různých odrůdách, které se liší vzhledem bulviček - velikostí i jejich zbarvením. Před konzumací je oloupeme, zvlášť u větších bulviček je slupka tužší a pokud bychom je nechali na záhonech příliš dlouho, začnou dřevnatět. Rostlina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky. Sirná silice v dužnině má výrazné antibakteriální účinky. Vodnice je močopudná a podporuje činnost střev. 

Jak zpracovat vodnici

Vodnici můžeme jíst syrovou, nakrájenou na plátky (podobně jako kedlubny). Vodnice chutí kedlubny nebo ředkvičky připomíná, proti ředkvičkám má ale jemnější chuť. Bulvy můžeme nastrouhat a používat do salátů nebo do pomazánek. Můžeme k nim přidat zálivku např. ze smetanového jogurtu, třeného česneku a několika kapek oleje. Vodnice je vhodná do polévek, pokud nám v nich její chuť vyhovuje. Nastrouhané bulvy se dají uvařit podobně jako zelí (ke knedlíkům). Vodnici lze také zapékat v troubě, s další zeleninou a těstovinami nebo bramborami.

Vodnice je chutná, ale méně známá zelenina, která by si zasloužila větší popularitu. Je úrodná, snadno se pěstuje a její zpracování i využití je jednoduché. O tom, jak využít další kořenovou zeleninu v kuchyni, pojednává náš další článek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více