Vylamovat, vyštipovat nebo vystřihávat zálistky rajčat? Na správné technice záleží
Rajčata jsou zřejmě neoblíbenější plodovou zeleninou, kterou si poměrně snadno vypěstujeme na zahradě nebo dokonce v nádobách na balkoně či terase. Většině zahrad vévodí rajčata tyčková, která je potřeba pěstovat s oporou a jejich postranní výhony pravidelně odstraňovat.
Vedlejší výhony odstraňujeme, abychom dosáhli silných a plodných rostlin. Postranní výhony by rostlinu zbytečně vyčerpávaly a "zaměstnávaly" vším jiným než dozráváním kvalitních plodů. Vyrůstaly by hlavně stále nové a nové výhonky, plné květů a maličkých plodů. Rostlina by byla přehuštěná a náchylná k houbovým chorobám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Odstraňování zálistků
Zálistky, tedy všechny postranní výhonky rostoucí opakovaně za listy, je potřeba odstraňovat pravidelně, protože znovu a znovu vyráží na stejných místech. Odstraňovat bychom je měli jednou za týden, aby nenarostly příliš. Více než 10–15 cm už je totiž opravdu moc - znamená to, že při jejich odstraňování snadno dojde k poškození celé rostliny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně odstranit zálistky
Podstatné je se naučit správnou techniku. K tomu nám radí rostlinolékař Jaroslav Rod: "Vystřihování se provádí např. pomocí nůžek a vyštipování pomocí nehtů. V obou případech se nástroje (nůžky) nebo nehty potřísní buněčnou šťávou a je-li rostlina napadena nějakým virem, přenáší se s ní i virus na další rostliny. V případě vylamování se výhon uchopí nad místem vylomení a ruka se nedostane do kontaktu s buněčnou šťávou a nedojde k přenosu viru."
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výhody odstraňování zálistků
Díky odstraňování bočních výhonů budou plody vašich rajčat větší a chutnější. Plodnost začne dříve a plody budou rychleji dozrávat. Riziko šíření houbových chorob bude nižší, rostliny budou vzdušnější a po dešti rychle oschnou. Budou také méně náročné na prostor a porost bude upravenější.
Zdroj: Zahrádkář červen 2021, str. 52
Komentáře