Zapečený lilek s kuskusem: Zařaďte svěží středomořskou kuchyni do vašeho jídelníčku
Zapečený lilek se zeleninou a kuskusem je skvělý tip na lehký, ale zároveň sytý oběd. Stačí ho jemně dochutit, provonět česnekem a na závěr přidat mozzarelu nebo jiný oblíbený sýr. V troubě se vše krásně propojí a za chvilku máte na stole lahodné jídlo.
Lilek je chutná plodová zelenina, která vyžaduje tepelnou úpravu. Díky tužší slupce je ideálním kandidátem na zapečení, protože vše, čím ho naplníte zůstane pěkně pohromadě a servírování bude snadné.
Jak připravit zapečený lilek s kuskusem
Lilek má jemnou chuť a proto mu sluší výraznější ochucení česnekem či marinádou. Díky své houbovité struktuře vůně skvěle nasákne. V receptu na zapečený lilek s kuskusem se o ochucení postarají sušená rajčata, houby nebo libovolná zelenina. Přílohu už řešit nemusíte, protože kuskus zamícháte rovnou do směsi a zapečete.
Báječný zapečený lilek s kuskusem
Nejprve budete potřebovat 2 lilky, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 6 ks sušených rajčat naložených v oleji a 1 hrst sušených hub. Dále využijete olivový olej, sůl a pepř. Na závěr přidáte 200 g kuskusu a 150 g ementálu nebo mozzarelly.
- Lilky podélně rozkrojte a vydlabejte dužinu, kterou nakrájíte na malé kostičky. Osolte ji a nechte chvíli vypotit. Kuskus připravte podle návodu na obalu. Můžete jej také připravit podle jednoduchého videonávodu na vaření dokonalého kuskusu.
- Na pánvi rozehřejte olej, zpěňte cibuli, přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte.
- Vmíchejte nakrájenou dužinu lilku, osolte a duste, dokud nezměkne.
- Sušené houby namočte do studené vody, poté je uvařte doměkka a slijte.
- Smíchejte je s podušeným lilkem, uvařeným kuskusem, nadrobno nakrájenými rajčaty a nastrouhaným sýrem.
- Připravenou směsí naplňte vydlabané lilky.
- Naplněné lilky potřete na povrchu olivovým olejem. Můžete přidat plátky mozzarelly a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 50 minut, dokud lilky s náplní nezezlátnou.
- Před servírováním je můžete posypat čerstvými bylinkami.
Ve videoreceptu na zapečený lilek s kuskusem se do směsi místo sušených hub a rajčat přidává čerstvá zelenina – paprika, cuketa a rajčata. Díky tomu si můžete vybrat mezi letní a zimní variantou tohoto receptu.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře