Zázvorový likér je lékem nejen při nachlazení. Raději pak nesedejme za volant
Zázvor lékařský pochází z Indie nebo z Číny. Rostlina je vysoká 90 cm - používá se její oddenek nebo koření, které je z něj vyrobené. Má ostrou, výraznou chuť, která se uplatní v orientálních a asijských pokrmech.
Pro své pozitivní účinky je zázvor oblíbený jako přírodní lék při nevolnostech v těhotenství, při cestování, při nachlazení a žaludečních potížích nebo při problémech s cukrovkou. Jde o léčivý přípravek, který si můžeme sami připravit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zázvorový likér
Na rozdíl od sirupu obsahuje zázvorový likér alkohol - většinou vodku:
- 1 l vodky nebo slivovice
- 300 g čerstvého oloupaného zázvoru
- 300 g krupicového cukru
- 300 ml vody
- 2–3 pomeranče
- 2–3 citróny
- 3 hvězdičky badyánu, 3 kousky skořice, 1 lžička hřebíčku
Zázvor jemně nastrouháme a vložíme do sklenice se širokým hrdlem spolu s citrusy pokrájenými na tenká kolečka. Vodu s cukrem a kořením svaříme, necháme vychladnout a zalijeme jí zázvor. Sklenici převážeme celofánem a uložíme v chladu. Za 7–14 dní přecedíme likér přes plátýnko do láhví a uložíme.
Na přípravu zázvorového likéru se podívejme ve videu. Pokud máme doma jen zázvorový sirup, můžeme ho smíchat s menším množstvím vodky nebo rumu a dosáhneme podobného výsledku:
Komentáře