Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V seriálu Stop plýtvání se naučíme, jak zpracovat potraviny, které zbydou buď z důvodu, že na ně už nikdo nemá chuť, nebo proto, že omáčka a maso k nim právě došly. Takovou potravinou jsou například knedlíky.

Přílohové knedlíky jsou kynuté i nekynuté, houskové, bramborové, chlupaté nebo karlovarské. Počet knedlíků nelze spočítat předem - proto se většinou stane, že zbydou. Větší počet jich uskladníme v mrazáku, malý zbytek ještě zpracujeme.

Co se zbylými knedlíky

Pár plátků knedlíků využijeme k přípravě míchaného pokrmu pro celou rodinu:

  • Knedlíky s vejci jsou oblíbeným pokrmem s využitím zbytků. Knedlíky pokrájíme na kostičky, orestujeme dorůžova na sádle a zalijeme rozšlehanými vajíčky. Můžeme přidat zbytky masa, slaninu, strouhaný sýr a zelené bylinky.
  • Knedlíková omeleta se připravuje podobně jako knedlíky s vajíčky. Jediný rozdíl je v tom, že vejce necháme srazit bez míchání, omeletu po opečení obrátíme a povrch posypeme strouhaným sýrem a nasekanými bylinkami.
  • Knedlíkový grenadýr připravíme z kostiček knedlíku, uvařených brambor a vařených těstovinových flíčků. Na pánvi orestujeme cibuli, na ní osmažíme knedlík a mletou papriku a vše smícháme s bramborami a fleky. Podáváme se salátem.

Jak ještě využít knedlíky

Kdo má rád jídla z knedlíků, připraví při vaření oběda hned o jeden navíc:

  • Knedlíky s houbami můžeme připravit na pánvi, ale také zapečené v troubě - naskládáme je na orestované houby se slaninou, zasypeme dalšími houbami a zalijeme rozšlehaným vajíčkem. Pokrm zapečeme v troubě dočervena.
  • Knedlíkové špízy připravujeme převážně z malých bramborových knedlíků. Napícháme je na špejle střídavě s kousky slaniny nebo se zbytky pečeného masa. Špízy prudce upečeme v troubě a podáváme je se zeleninovým salátem.
  • Smažený knedlík je báječnou přílohou k salátům, k pečenému masu nebo dušené zelenině. Knedlíky namočíme do vaječného těstíčka a pak do strouhanky a opečeme je na oleji. Do těstíčka můžeme přidat nasekané zelené bylinky.

Tip: Houskové a kynuté knedlíky, namočené do těstíčka a osmažené dočervena na tuku, podáváme i nasladko, obalené ve skořicovém cukru

Místo knedlíků můžeme zpracovat zbylé brambory, které vám představíme zde. Nejlepší a nejoblíbenější jsou ale opečené knedlíky s vejci - rozsypané i jako omeleta, na jejichž přípravu se podívejte v našem videu:

Podívejte se na další díly ze seriálu Stop plýtvání.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli