Zbylé knedlíky se dají zmrazit. Co však s několika plátky, které už nikdo nechce?
V seriálu Stop plýtvání se naučíme, jak zpracovat potraviny, které zbydou buď z důvodu, že na ně už nikdo nemá chuť, nebo proto, že omáčka a maso k nim právě došly. Takovou potravinou jsou například knedlíky.
Přílohové knedlíky jsou kynuté i nekynuté, houskové, bramborové, chlupaté nebo karlovarské. Počet knedlíků nelze spočítat předem - proto se většinou stane, že zbydou. Větší počet jich uskladníme v mrazáku, malý zbytek ještě zpracujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se zbylými knedlíky
Pár plátků knedlíků využijeme k přípravě míchaného pokrmu pro celou rodinu:
- Knedlíky s vejci jsou oblíbeným pokrmem s využitím zbytků. Knedlíky pokrájíme na kostičky, orestujeme dorůžova na sádle a zalijeme rozšlehanými vajíčky. Můžeme přidat zbytky masa, slaninu, strouhaný sýr a zelené bylinky.
- Knedlíková omeleta se připravuje podobně jako knedlíky s vajíčky. Jediný rozdíl je v tom, že vejce necháme srazit bez míchání, omeletu po opečení obrátíme a povrch posypeme strouhaným sýrem a nasekanými bylinkami.
- Knedlíkový grenadýr připravíme z kostiček knedlíku, uvařených brambor a vařených těstovinových flíčků. Na pánvi orestujeme cibuli, na ní osmažíme knedlík a mletou papriku a vše smícháme s bramborami a fleky. Podáváme se salátem.
Jak ještě využít knedlíky
Kdo má rád jídla z knedlíků, připraví při vaření oběda hned o jeden navíc:
- Knedlíky s houbami můžeme připravit na pánvi, ale také zapečené v troubě - naskládáme je na orestované houby se slaninou, zasypeme dalšími houbami a zalijeme rozšlehaným vajíčkem. Pokrm zapečeme v troubě dočervena.
- Knedlíkové špízy připravujeme převážně z malých bramborových knedlíků. Napícháme je na špejle střídavě s kousky slaniny nebo se zbytky pečeného masa. Špízy prudce upečeme v troubě a podáváme je se zeleninovým salátem.
- Smažený knedlík je báječnou přílohou k salátům, k pečenému masu nebo dušené zelenině. Knedlíky namočíme do vaječného těstíčka a pak do strouhanky a opečeme je na oleji. Do těstíčka můžeme přidat nasekané zelené bylinky.
Tip: Houskové a kynuté knedlíky, namočené do těstíčka a osmažené dočervena na tuku, podáváme i nasladko, obalené ve skořicovém cukru.
Podívejte se na další díly ze seriálu Stop plýtvání.
Komentáře