Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štědrovečerní menu pro vegany a vegetariány: Čím nahradit kapra a co do salátu místo majolky?
Zdroj: Jill Wellington, Pixabay.com

Slavíte letos poprvé Vánoce s vegetariánem nebo veganem a nevíte si rady, co mu o Štědrém večeru nandat na talíř? Nebojte se! I bez masa, majonézy a vajec si člověk může užít chutné a pěkné svátky. A kdo ví, třeba vás naše tipy a recepty navnadí natolik, že to zkusíte také. Určitě vám pak nebude tak těžko jako všem těm, kteří se na Štědrý den nacpou kaprem, řízky a klasickým bramborovým salátem.

Znáte rozdíl mezi veganstvím a vegetariánstvím?

Začneme rozdílem mezi vegany a vegetariány. Vegetarián je jednoduše řečeno člověk, který nejí maso, ale mléčné produkty a vejce si dá. Oproti tomu vegani nejí maso, mléčné výrobky a ani vejce. Důvody bývají různé - zdravotní problémy, enviromentální situace či etický postoj kriticky nahlížející na zvířecí utrpení ve velkochovech a předčasné zabíjení kvůli stravě, případně kožešině. V posledních letech vznikl taky nejmladší trend zvaný reduktariánství. Jeho vyznavači omezují maso kvůli enviromentální krizi, vadí jim bezcitné nakládání s půdou a nelíbí se jim zacházení se zvířaty ve velkochovech. Ani tak se ale masa úplně nevzdají a občas si ho dopřejí, ale zajímá je, odkud maso pochází.

Zkuste lehčí verzi oblíbeného salátu!

Pokud do bramborového salátu nedáváte šunku, vegetariánské verze už jste dosáhli. Jestli ale chcete zkusit o něco lépe stravitelnou variantu, nahraďte majonézu jogurtem. Pokud této kombinaci nevěříte, nahraďte s ním majonézu alespoň částečně - smíchejte obě suroviny dohromady, a pak je přidejte ke zbytku surovin.

Větší oříšek je veganský salát. Ale i tady z toho jde vybruslit chutně, i když možná o něco dráž. Nejjednodušší varianta je nahradit majonézu sojanézou - existují i ochucené varianty, například s česnekem. Pokud máte rádi výzvy, pusťte se do tofu majonézy. Tu děláte tak, že hodíte do mixéru bílé tofu, olej a přidáte černou sůl (nenechte se zmást, není úplně černá). Vznikne z toho hustější kaše, ne nepodobná sojanéze. Za zkoušku ale rozhodně stojí i domácí majonéza z cizrnového nálevu.

Tu vyrobíte ze čtyř lžic nálevu z cizrny, dvou lžic hořčice, lžičky jablečného octa, sušeného česneku a soli a 170 ml slunečnicového oleje. V mixéru smícháte nálev, ocet, hořčici, sůl a česnek a mixujete do jemna. Postupně přidáváte olej, dokud vaše domácí "cizrnéza" začne houstnout. Pozor! Pokud se to nedaří, přidávali jste olej moc rychle. 

Čím nahradit maso?

Salát bychom měli, teď nahradit maso. Možná vás to překvapí, ale možností je opravdu mnoho. Jde o to, na co si troufnete. Zkuste klidně více variant. Tady jsou naše doporučení.

Tofu

V obchodě najdete několik druhů tofu podle příchuti. Pokud jde o uzené, je skvělé nakrájené na menší části osmažené na pánvi jen tak bez ničeho. Ostatní příchutě se nebojte přes noc naložit podobně jako maso. Taky ho můžete udělat v trojobalu, pokud vaříte jen pro vegetariána.

Seitan

Seitan je z pšeničného lepku a ve své marinované podobě připomíná konzistencí i příchutí maso. A pokud ho také naložíte jako maso, rozhodně neprohloupíte. Chcete-li zachovat rybí příchuť, smíchejte ho s mořskými řasami, rybím kořením a olejem a zapomeňte na pár hodin v lednici.

Robi

Jestli nechcete riskovat, ani se otravovat s neověřenými experimenty, vsaďte na robi. Jde o alternativu masa v několika podobách (v bylinkách, na gril, na způsob kuřecího…), kterou stačí hodit na pánev a chutná skvěle, navíc se se vším všudy dost podobá masu.

Tempeh

Jde o slisované sójové boby, které je nejlepší nakrájet na tenčí plátky a osmahnout na oleji na pánvi. Pozor, jeho lehounce nahořklá chuť nemusí sedět každému! Nicméně osmahnutý je křupavý, sám o sobě dost aromatický a velmi chutný.

Sojové plátky

Sojové plátky uvařte ve vodě s kostkou bujonu nebo ve směsi soli, sojovky a utřeného česneku. Pozor, nepřehánějte to s množstvím vody, jinak sója nenatáhne chuť. Pak lehce vymačkejte z plátků vodu, ale ne zas tolik - měly by pořád zůstat šťavnaté. Obalte je pak stejně jako řízky, anebo je obalte v hrašce, kterou seženete ve zdravých výživách.

Jak pracovat s hraškou?

Smíchejte hrašku s trochou studené vody a postupně přilévejte další tak dlouho, dokud nedocílíte konzistence podobné majonéze, marmeládě nebo hořčici. Rozpalte si olej na pánvi a sójové plátky, hlívu ústřičnou nebo klidně vařenou zeleninu v hrašce namočte. A hned s tím na rozpálenou pánev! Postupně otáčeje, dokud nebude těstíčko hezky zlatavé.

Mohlo by vás zajímat

Marie