Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štíhlá linie i po Vánocích? Jde to! Zkuste zdravý bramborový salát a už nebudete chtít jiný
Zdroj: Marsialis, Toprecepty.cz

Na bramborový salát se všichni těšíme celý rok. Občas si ho dáme na chlebíčku v kantýně, abychom si připomněli jeden z mnoha důvodů, proč jsou Vánoce tak prima. U štědrovečerního stolu se do něj pustíme jak před popravou, ještě u rozbalování posledního dárku funíme a později večer se svalíme s těžkým žaludkem do postele.

Zdravý a dietní bramborový salát!

Jinými slovy - šťastné a veselé! Ale už po týdnu naše obžerství přehodnocujeme a den před Silvestrem svatosvatě přísaháme, že budeme do konce roku baštit jenom zeleninu a müsli tyčinky. Napadlo vás, že to jde i jinak? Rybu dneska nechme rybou - tu stačí nevyválet ve vajíčku a strouhance a místo toho ji udělat na přírodno. Kapr jde navíc nahradit zdravou variantou, konkrétně třeba lososem.

Ale s brambory topícími se v kalorické majonéze byste tento rok mohli něco udělat. O uzeninách v salátu ani nemluvě, ty si zkuste odpustit především. Brambory jsou samy o sobě plné sacharidů, které dávají organismu zabrat, zelenina je poměrně snadno stravitelná a majonézu můžete nahradit hned několika způsoby. Nejlepší jsou samozřejmě neživočišné varianty, to znamená například její napodobeninou ze sóji nebo cizrnového nálevu.

Každý je nahraditelný - i suroviny!

Ale jde ji nahradit i například zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Potřebný říz salátu dodáte pár lžičkami kvalitní hořčice. Nezdá se vám to? Tak na to pojďme s čísly - 100 g majonézy má 680 kcal. Celodenní příjem dospělého člověka by měl být okolo 2 000 kcal, což se vztahuje na všechna denní jídla, samozřejmě v závislosti na vaší váze a výšce. A to se bavíme pouze o 100 gramech! Vynásobte si ho ještě pěti - to je totiž minimální množství maonézy v míse vánočního salátu.

Oproti tomu 100 gramů bílého jogurtu má jen něco kolem 100 kcal. Nestojí tedy za to to přehodnotit? Mezi zakysanými smetanami a jogurty volte naopak co nejtučnější varianty - jsou kvalitní, protože zdravé tuky se nedají tak snadno ošidit jako nízkokalorické chutě "vodových" mléčných výrobků. Mírněte se i s vajíčky. Místo obvyklého počtu pěti vajíček na čtyři porce salát dejte jen tři.

Na fit bramborový salát budeme potřebovat:

  • 750 g syrových brambor varného typu A
  • 3 vejce
  • 100 g čerstvé mrkve
  • 100 g hrášku
  • 2 větší kyselé okurky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce majonézy (ať pro vás odvykání není takový šok)
  • 150 g bílého selského jogurtu
  • sůl
  • pepř

Postup: Uvařené brambory necháme trochu zchladnout a nakrájíme je kráječem brambor na malé kostičky. Vložíme do větší mísy. Postupně přidáme rovněž vařené vejce, zeleninu a okurky. Buď v menší míse bokem smícháme omáčky s jogurtem, solí a pepřem, nebo to "nakydáme" rovnou do salátu, každopádně na závěr vše pořádně smícháme a promícháme a je hotovo!

Ale nebojte se experimentovat! Místo jogurtu můžete přidat zmíněnou zakysanou smetanu, vynechte hořčici a nahraďte ji například jablečným octem. Nebo třeba zalijte ještě teplé nakrájené brambory lákem z kyselých okurek. Skvěle budou ve zdravém salátu chutnat i bylinky. Můžete zkusit i vynechat kalorické vejce a vyzkoušet černou sůl, kterou vegani nahrazují vajíčkové aroma.

Marie

Nejnovější recepty Více