Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silvestr a alkohol k sobě prostě patří. Proč si ale o půlnoci připíjíme zrovna šampaňským?
Zdroj: Richard Barnard, Unsplash.com

Není žádným tajemstvím, že supermarkety mají na Silvestra největší tržby z alkoholu, a to po celém světě. Přípitek vínem u štědrovečerní večeře, pivo ke kachně na Boží hod, šampaňské při odpočítávání půlnoci na Silvestra. K celému svátečnímu období alkohol neodmyslitelně patří. Proč ale právě oslavy Nového roku jsou ty na alkohol nejbohatší?

Připíjet si nás naučili Římané

Oslava příchodu nového roku, pro někoho oslava odchodu toho starého, se liší po celém světě. Někde o půlnoci jedí 12 hroznů, někde zpívají, jinde je zvykem obléci si na oslavy specifickou barvu spodního prádla. Co ale náš přípitek? Připíjení známe už od dob starověkého Říma, kde bylo pití pro zdraví tak zásadní, že Senát vyžadoval, aby si lidé připíjeli na císaře před každým jídlem. Mnoho dalších kultur, včetně Židů, Egypťanů, Peršanů, Sasů a Hunů, mělo ve zvyku vyjádřit někomu nebo něčemu úctu pozdvihnutím sklenky. Tomu se ale vždy neříkalo přípitek. Pojem se objevil až v 17. století. Přiťuknutí si sklenkou se objevilo s popularizací křesťanství. Jedna teorie tvrdí, že zvuk podobný zvonění kostelních zvonů měl odhánět ďábla, jiná má pro tento akt čistě pragmatické vysvětlení. Přiťuknutí mělo sloužit jako prevence proti otravám, protože se předpokládalo, že při cinknutí se kapky nápoje z jedné sklenky dostaly do druhé a host tak věděl, že je jeho nápoj bezpečný.

Ne vždy se o půlnoci bouchalo šampaňské

Pití alkoholu patřilo k oslavám Nového roku od pradávna. I staří Římané tento svátek zapíjeli, ale až Francouzi celý svět naučili přesně o půlnoci srkat šampaňské. Považovali ho totiž za nápoj pro bohaté a mělo být i chutnější než klasická vína. V průběhu 19. století na chuť šampaňskému přišla většina bohatých Evropanů a vyšší kruhy americké společnosti nezůstaly pozadu. Protože byl tento nápoj spjatý s prosperitou a bohatstvím, stala se z něj pro oslavu příchodu nového roku jasná volba.

Nic se nemá přehánět

I přes historický kontext je realita dnešního popíjení šampaňského naprosto odlišná. Mnozí dokážou díky přemíře alkoholu novoroční ohňostroj zaspat. Nezáleží příliš na tom, zda jsou silvestrovské oslavy svátky pití, protože svátkem pití se může stát každá oslava, pokud hledáme důvod konzumovat alkohol. I pro zdraví vašeho organismu je daleko prospěšnější klidná večeře s rodinou a vyčkání na odbití půlnoci, a to nejen v kontextu s aktuálními opatřeními vlády z důvodu koronavirové krize. Vyhnete se tak nepříjemné kocovině a tělu uděláte radost.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více