Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: K čemu je dobrý přerušovaný půst?
Zdroj: Unsplash.com, Alla Hetman

Deset hodin jíte, dalších čtrnáct hladovíte. Drsné, ale výsledky zaručeny! O čem je řeč? O přerušovaném půstu (anglicky Intermittent fasting), který je v posledních letech jedním z hlavních trendů ve světě hubnutí a zdravé výživy. K čemu přesně je dobrý? Může naopak ublížit? Pro koho se hodí a jak na něj?

K čemu je přerušovaný půst?

Když se řekne půst, řadě z nás se zježí chloupky na rukou a v hlavě se nám vyrýsuje obraz asketického mnicha, který se, živ jen o vodě a chlebu, oddává nekonečné meditaci. Ten pojem v sobě ale zahrnuje mnoho věcí. Někdo drží půst skutečně z náboženských důvodů, a to i dnes a mimo zdi klášterů, například před Vánoci nebo v návaznosti na Velikonoce. Jiný říká půstu detox, v pravidelných intervalech absolvuje den bez jídla a čistí si tak organismus, což je moudré, protože i jednodenní půst dokáže nakopnout metabolismus a dobře tělo připraví na po něm většinou následující zdravou dietu.

V posledních letech se do povědomí dostává také pojem přerušovaný půst, anglicky intermittent fasting, který je čím dál oblíbenějším způsobem lidí při těle, jak se přebytečných kil zbavit. Zda je to opravdu účinný způsob, o tom se vedou spory. Většina studií zabývajících se srovnáváním tohoto způsobu diety s běžnou kalorickou dietou zaznamenala úbytek hmotnosti mezi 2,5 % a 9,9 %. Výhodami přerušovaného půstu je, že když už se do něj někdo pustí, většinou ho vede k celkové a trvalé změně životosprávy. Obzvlášť účinný co do shazování kil se ukázal být u extrémně obézních lidí, kterým zároveň zmenšil apetit.

Pro štíhlé a aktivní lidi může být přerušovaný půst krátkodobě přínosný, ale těm odborníci obecně doporučují spíše plnou a vyváženou stravu. Faktem je, že ti, kdo přerušovaný půst zkusí, se cítí bystřejší a energičtější, protože jejich tělo má během dne méně práce s trávením přijaté potravy. Přerušovaný půst totiž, jak už ale asi sám název napovídá, spočívá v tom, že člověk po určitou dobu nejí vůbec nic a pak má "okno", kdy přijímá normální potravu. Samozřejmě to není tak, že 20 hodin nejíte, a pak máte povoleno během čtyř zbývajících sníst cokoliv, na co přijdete. Přerušovanému půstu se více podobá stará dietářská poučka našich maminek, že kdo chce zhubnout, měl by si prostě odpustit večeři.

American Heart Association před časem uvedla, že hlavním přínosem přerušovaného půstu je jeho schopnost snížit inzulínovou rezistenci a snížit riziko kardiometabolických onemocnění. Problém ale je v jeho dlouhodobé (ne)udržitelnosti, ostatně jako u každé diety. Přerušovaný půst se totiž musí dodržovat přesně a minimálně ze začátku může být dost náročný. Jaké jeho druhy jsou nejvíce v kurzu? 

Druhy přerušovaného půstu

  • 16 na 8. Šestnáct hodin půstu následuje osmihodinové okno určené pro jídlo. Pozor! Kromě toho, co jsem si už řekli, tedy že v těch osmi hodinách nejde o to dohánět hladovění, ale jíst, jako by žádné hladovění neproběhlo, by jídlo, které pozřeme, mělo být zdravé.
  • 14 na 10. Mírnější forma, kdy půst trvá 14 hodin a okno pro stravování trvá deset hodin.
  • 20 na 4 / Jedno jídlo denně. Naopak přísnější forma půstu, kdy hladovíte 20 hodin a jíte jen čtyři, takže reálně v podstatě jíte jedno jídlo denně. Tento způsob je samozřejmě nejtěžší ovládnout, ale má údajně nejlepší výsledky, a to hlavně
  • co se týče energičnosti a lepšího výkonu mozku.
  • 5 na 2. Jednou z variant je držet půst celé dny a ty střídat se dny, kdy jíte normálně. 5 na 2 je mírnější režim vhodný například pro maminky, které se často nezastaví a musí vyřizovat kromě práce také mnoho pochůzek a pečovat o děti a domácnost. Dokonce je tu povoleno v postních dnech sníst 500 kalorií (u mužů je to 600 kalorií). To je třeba jedna poměrně bohatě ozdobená ovesná kaše s ovocem a oříškovým máslem.
  • 3 na 4. Naopak o něco přísnější je režim, kdy se půst drží tři dny v týdnu a normálně se jí čtyři dny. To znamená, že hladovění je obden. Hodí se třeba pro zapálené běžce, kteří tímto způsobem sportují většinu týdne a potřebují mít odlehčený organismus.

Pro koho se přerušovaný půst hodí?

Pokud chcete přerušovaný půst zkusit, můžete, nic nebezpečného vám nehrozí, jste-li zdraví. Nejlépe se hodí pro ty, kdo začínají s hubnutím a mají výraznou nadváhu. I pro ně ale platí, že by se nejprve měli poradit s dietologem nebo se svým lékařem, zda je to pro ně bezpečné. Přerušovaný půst může ulevit i lidem trpícím emocionálním přejídáním, ačkoliv tam je potřeba i nějaká psychologická léčba, a lidem, kteří trpí na vracející se záněty spojené s přemnožením kvasinek v organismu, protože to je většinou navázané na nezdravý jídelníček plný cukrů.

Půst je dobrým způsobem hubnutí pro ty, kdo mají hodně práce a nestíhají si každý den do krabiček vařit podle jídelníčku a pravidelně cvičit. Počítejte ale s tím, že je to spíše krátkodobá záležitost, kterou po čase budete muset chytře nahradit zdravou, vyváženou dietní stravou, aby byl její počáteční účinek trvalý. Pro koho je přerušovaný půst zcela nevhodný, to jsou těhotné a kojící ženy, které musí mít plnohodnotnou výživu.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více