Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poslední večeře slavných vrahů před popravou: John W. Gacy si poručil kyblík z KFC
Zdroj: Policejní fotka Johna W. Gacyho, Wikimedia Commons, Fair Use

Mučili, někdy znásilnili a chladnokrevně zavraždili desítky i stovky lidí. Spravedlnost je dostihla a za svoje činy si vysloužili tresty smrti. I tak ale odsouzení kriminálníci zůstali až do konce stále ještě lidmi, a jako takovým jim vždy bylo dopřáno poslední jídlo. Co si před popravou dali třeba John W. Gacy známý jako Klaun zabiják, nebo slavný vrah žen Ted Bundy?

Klaun zabiják miloval smažené kuře

Poslední jídlo je pokrm, který dostávají vězni odsouzení k trestu smrti těsně před popravou. Mohou si přát víceméně cokoliv. Někteří touží po hostině a luxusních lahůdkách, jiní si vystačí s běžnou porcí své nejoblíbenější pochoutky a další jakýkoliv pokrm zcela odmítnou. Jak vypadaly poslední včeře těch nejslavnějších vrahů světa?

Tak třeba takový John W. Gacy, který byl v roce 1994 odsouzen k smrti za vraždu 33 chlapců, si před pochodem pro smrtící injekci poručil kyblík smaženého kuřete z KFC, k tomu hranolky, misku jahod a láhev dietní Coca-Coly. Gacy vešel ve známost jako Klaun zabiják, protože právě v šaškovském kostýmu svoje oběti lákal do auta. Těla pak zakopával u sebe na zahradě. Aileen Wuornos, kterou možná znáte díky hollywoodskému filmu Zrůda z roku 2003, byla prostituka, která v rámci vražedného řádění na Floridě zabila sedm mužů většinou z řad svých zákazníků. Aileen neměla žádné zvláštní přání na poslední jídlo - v den popravy si ve vězeňské jídelně spolu s ostatními dala hamburger. Pozdeji odpoledne, když se jí ptali na poslední přání, si ale poručila šálek černé kávy.

Charlese Brookse Jr. proslavil fakt, že se stal vůbec prvním odsouzeným vrahem v USA, kterého popravili pomocí smrtící injekce. Ke své poslední večeři v roce 1982 si poručil T-bone steak, k němu hranolky s kečupem a Worcestrovou omáčkou, jako dezert broskvový koláč s drobenkou, sušenky a sklenici ledového čaje. Původně chtěl Brooks po kuchaři ústřice a krevety, ale vedení věznice mu vzkázalo, že na luxusní mořské plody nemá nárok.

Podobné chutě měli dávno před Brooksem Perry Smith a Richard Hickock, zloději odsouzení k smrti oběšením za vyvraždění rodiny v Kansasu. Právě o nich pojednává slavná kniha Trumana Capoteho Chladnokrevně. Smith a Hickock si objednali krevety, hranolky, česnekový chleba a zmrzlinový pohár s jahodami a šlehačkou. Britský vrah John M. Scripps, který vešel ve známost jako "Pekelný turista", protože cestoval po světě a každou ze svých šesti obětí zabil v jiném státě, si před svou popravou v roce 1996 zase přál z pece čerstvě vytaženou pizzu a k tomu šálek horké čokolády.

Saddám Husajn kebab odmítl

Nárok na poslední večeři měl i Adolf Eichmann, jeden z nejslavnějších nacistických pohlavárů, kteří přežili válku a dočkali se spravedlivého trestu. Než ho v roce 1962 pověsili v Izraeli, zeptali se ho, jestli má speciální přání ohledně posledního jídla. Někdejší velitel SS si přál láhev luxusního červeného vína Carmel a k tomu běžnou vězeňskou stravu, která se skládala ze sýra, chleba, oliv a čaje. Celou flašku ale válečný zločinec nevypil, zvládl zhruba polovinu. 

Ještě skromnější byl ve výběru posledního jídla Saddám Husajn, někdejší irácký prezident, který byl popraven v roce 2006 za zločiny proti lidskosti. Husajnovi byla nabídnuta poslední cigareta a k tomu kuře s rýží nebo tradiční šavarma čili kebab. Husajn měl obojí odmítnout a na smrt tak šel s prázdným žaludkem. Totéž platí i o Tedu Bundym, americkém seriovém vrahovi žen, který se přiznal ke třiceti vraždám, ačkoliv podle vyšetřovatelů bylo obětí mnohem víc. Bundyho proces byl v USA ostře sledován, neboť to byl charismatický a pohledný muž, který si během soudu získal řadu fanoušků a především fanynek. Bundy speciální poslední jídlo odmítl, a tak mu připravili tradiční steak se sázeným vejcem a k tomu opečený toast s máslem, bramborovou placku hash brown, mléko a pomerančový džus. Bundy ovšem nic z toho nesnědl, než se odešel posadit do elektrického křesla.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více