Suchý únor končí. A co dál? Zkuste triky, jak se naučit pít zodpovědně a bez výčitek
24. 2. 2021 Tipy a triky
Zvládáte s přehledem poslední dny suchého února, ale zároveň se už těšíte na první vychlazené pivo? Dejte si pozor! Lidské tělo po nějaké době ztrácí alkoholovou toleranci a množství, co jste zvládli vypít v lednu, vás a vaše tělo může po měsíční pauze pěkně rozhodit. Naučte se s námi správně konzumovat alkohol tak, aby byl jen potěšením a ne starostí.
Vytvořte si systém
Je obecně dobré přemýšlet o snížení příjmu alkoholu, někteří by jej ale neměli konzumovat ani v malých dávkách. Jedná se hlavně o ty, kteří měli v minulosti problémy se závislostmi nebo mají blízkého příbuzného, který trpí nebo trpěl závislostí či problémy s duševním zdravím. Dále by váš systém pití alkoholu měl odpovídat vašemu životnímu stylu a kocovina by rozhodně neměla zasahovat do vašeho běžného dne. Cíle, kterých se můžete během systematizovaného pití držet, mohou být například:
- chci pít jen o víkendu a v týdnu být svěží
- chci snížit celkový příjem alkoholu, protože mi to nedělá dobře
- chci se naučit pít při různých událostech tak, abych se neopíjel
Mohlo by vás zajímat
Stanovte si, kolik alkoholu chcete vypít
Pište si deník o pití po dobu jednoho týdne. Nejjednodušší deníky o pití pouze zaznamenávají, kolik vypijete každý den, ale čím více toho budete sledovat, tím lépe pochopíte svůj vlastní vzorec pití a budete je tak moci kontrolovat. Každý večer (nebo následující ráno, pokud zapomenete) si zapište, kolik a jakého alkoholu jste vypili, kde jste byli, když jste pili a s kým. Můžete si zaznamenávat také svou náladu či důvody, proč jste se alkohol rozhodli konzumovat.
Mohlo by vás zajímat
Zapisujte si také všechny negativní dopady pití alkoholu nebo situace s ním spojené, kterým byste se v budoucnu chtěli vyhnout. Takže například: „Po třetím pivu jsem začal být podrážděný natolik, že jsem se s Petrem zbytečně pohádal,“ anebo „Už po druhém vínu jsem se začal cítit opilý, což bylo zřejmě způsobeno tím, že jsem byl unavený a před konzumací alkoholu jsem se nestihl navečeřet“. Tento krok vám poskytne dobrou představu o časech o tom, za jakých okolností se vaše pití stává problematickým.
Kupujte si malé množství
Domácí zásoba vína, piva a tvrdého alkoholu je nejrychlejší způsob, jak sabotovat váš plán zodpovědně pít. Při pití doma postupujte podle těchto tipů:
-
Kupte pouze takové množství alkoholického nápoje, o kterém víte, že se z něj neopijete, a to přímo v den, kdy jej hodláte vypít.
-
Volte vždy menší dostupné varianty lahví nebo plechovek s alkoholickým nápojem.
-
Spolu s alkoholem nakupte adekvátní množství birellu nebo jiného nealko nápoje. To vám dobře poslouží v případě, že se večer protáhne a vy budete chtít pít víc, ale ne alkohol.
Mohlo by vás zajímat
Naplánujte si cestu domů
I když budete pít rozumně, po konzumaci alkoholu rozhodně nikdy nesedejte za volant. Zajistěte si předem cestu domů se střízlivým řidičem, třeba si zarezervujte taxík. Pokud je to pro vás příliš nákladné, naplánujte si cestu domů městskou hromadnou dopravou, abyste věděli, kdy opustit večírek. Auto určitě nechte doma, abyste se pod vlivem nenechali z pohodlnosti zlákat k jeho použití.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na tlak okolí
Je velice snadné podlehnout ostatním, zvláště, když se jedná o společenskou událost a pití se po všech téměř vyžaduje. Zkontrolujte váš „picí diář“ a snažte se vašim „problémovým“ kamarádům prvních pár týdnů vyhýbat, než si na novou rutinu zvyknete. Pokud i přesto trpíte tím, že vaše okolí příliš pije a nutí vás k tomu také, zkuste si vytvořit skupinu nových přátel, kteří pijí méně. Nakonec; lidé přicházejí a odcházejí, ale zdraví máte jenom jedno.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
Stehenní kuřecí maso je daleko šťavnatější a křehčí než prsní. V obchodě jsou k dostání kuřecí stehna s kostí, které můžeme péct v celku, nebo již… Číst více
Čím plníme kuřecí stehna? Vyzkoušejte nádivku z housky, zeleninu či uzeninu
Nejlepším způsobem přípravy kuřete je vaření, a to ideálně pomalu tažený vývar. Dobrou volbou je také vaření v páře nebo dušení. Pro ozvláštnění… Číst více
Luxus na talíři v Prostřeno! Steak Wagyu za dva tisíce! Jak k němu ladí francouzské brambory grenaille?
Pokerový hráč Honza chce v pátek soutěžící v… Číst více
Tři božské večeře do 50 korun: Recepty na voňavá kuřecí stehna, snadné rizoto i zapečené těstoviny
Večeře do 50 korun je pořádnou výzvou, přesto se… Číst více
Šéfkuchař Lukáš Neckář se v dětství inspiroval kuchařkou kačera Donalda. Dnes má školu sushi a učí děti i dospělé jíst zdravě a chutně
Lukáš Neckář zastává názor, že asijská kuchyně… Číst více
Nejlepší sushi na světě dělá Čech! Richard Tomáš získal první místo v mezinárodní soutěži World Sushi Cup Japan. Tohle ukázal porotě!
Český sushi master Richard Tomáš uspěl v… Číst více
Jak vyudit kuřecí stehna v domácí udírně? Poradíme, jak maso naložit i vyudit
Při uzení se využívá jedinečných konzervačních a chuťových vlastností kouře. Kuře můžeme vyudit celé, jednodušší je ale udit jednotlivé porce.… Číst více
Recepty z kuřecího masa: Nechte se inspirovat výběrem z našeho receptáře
Kuřecí je jemné a chuťově výtečné maso s vysokým podílem bílkovin a s minimem kalorií. Ať už si vyberete celé kuře nebo jen části z prsou, stehen či… Číst více
Jiří Helekal připravil kuře se „šmatlafundou“: Vařím, na co stačím, kuchař taky nemusí umět zpívat, říká zpěvák
Jiřina Bohdalová ve svém pořadu Hobby naší doby… Číst více
Domácí křenová pomazánka je pikantní pochoutkou, která se skvěle se hodí na chlebíčky i k pečenému masu
Křenová pomazánka patří k těm oblíbeným, které… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více