Jak se zrodil buřtguláš? Ve Vídni letěl ten klasický, tak Češi vymysleli jeho levnější variantu
23. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Bramborový guláš nebo-li buřtguláš je klasikou české kuchyně. Když ve Vídni v 19. století začala růst popularita guláše s hovězím masem - tedy toho, který dnes nazýváme "klasický" nebo také "hospodský" - lidem v českých krajích se nedařilo tak dobře jako obyvatelům Vídně. A tak zdejší chytré hlavičky přišly s lacinější, přesto stále skvělou variantou oblíbeného jídla.
Klobása místo hovězího
Tmavý a hustý guláš s hovězím masem, s cibulí a se šesti houskovými knedlíky patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Tato podoba oblíbeného jídla k nám nicméně přišla z Vídně, a to ještě za dob Rakouska-Uherska, někdy v 19. století. Ale ani u našich sousedů guláš přímo nevymysleli. Recept na masové kostky vařené v kotlíku a v omáčce z cibule a papriky totiž úplně původně pochází z Maďarska. Pro tamní kuchyni jsou jídla podobná guláši typická, ten jejich guláš je ale spíše polévkou, než omáčkou ke knedlíkům.
Mohlo by vás zajímat
Až zmlsané vídeňské jazýčky mu daly tuto o něco elegantnější formu. Protože Češi chtěli se slavnou metropolí velké říše držet krok, i tady se vídeňský guláš začal vařit, byla to ale opravdu sváteční záležitost, a to především pro movité občany a návštěvníky luxusních podniků. Obyčejný člověk, navíc ještě třeba na venkově, na potřebné suroviny nedosáhnul, především na hovězí maso. A tak bylo potřeba trochu zapojit fantazii, což nakonec dalo vzniknout bramborovému guláši též zvanému buřtguláš.
Buřtguláš má tu výhodu, že se vyrábí z levných potravin a jeho příprava samotná je poměrně snadná a rychlá. V podstatě jen stačí na másle, sádle nebo oleji osmahnout cibuli, přidat oloupané a nakrájené brambory, nějakou tu uzeninu - klobásu nebo špekáček - zalít vodou, přisypat mletou papriku, případně trochu kmínu, pepř a sůl a nechat asi půl hodinky vařit. Nakonec se bramborový guláš ještě může, ale nemusí zahustit moukou a hotovo, podáváme s chlebem!
Mohlo by vás zajímat
Tisíc chutí, tisíc buřtgulášů
Buřtguláš můžete připravit s použitím sladké, ale také pálivé papriky. Milovníci obzvláště pikantních jídel do něj rádi krájí ještě chilli papričku. Pro svou jednoduchost, chuťovou sytost a vydatnost je buřtguláš v Česku oblíbený dodnes, snad i proto, že jde skvěle dohromady s pivem. Rozhodně se ale nejedná o zrovna zdravé jídlo, a to především kvůli uzeninám, které obecně ve fit jídelníčku nemají co dělat.
Mohlo by vás zajímat
Ale buřtguláš se dá samozřejmě připravit i bez uzeniny, tedy ve vegetariánské podobě. Pak to sice bude opravdu jen bramborový guláš, i na takovém si ale jistě pochutnáte. Uzeninu zároveň můžete nahradit sojovým masem nebo luštěninami, například cizrnou nebo vařenými fazolemi. Vynikající je rovněž "buřtguláš" s houbami, přičemž vůbec nejlepší je na to hlíva ústřičná.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Českem s chutí: Frgále, kyselica a dobrá slivovice? Ochutnejte Valašsko!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 12 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 13 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 14 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
5 způsobů, jak odstranit tuk z vývaru: Poradíme si s horkým i studeným vývarem
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník