Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I v panelákovém bytě můžete připravit některé ze zabijačkových specialit. Vyzkoušejte huspeninu neboli sulc
Zdroj: Toprecepty.cz

Sulc neboli huspenina je třaslavá lahůdka z masa a přírodní želatiny, kterou si můžeme připravit poměrně jednoduše. Uvařené maso a zeleninu umeleme nebo nasekáme, ochutíme a s vývarem nalijeme do nádob.

Na dobrou domácí huspeninu budeme potřebovat hlavně kůží potažené části vepře, např. koleno, nožičky, části vepřové hlavy, kůže. Suroviny zakoupíme v řeznictví nebo je získáme při zabijačce.

Složení huspeniny

Doma suroviny dočistíme, zalijeme studenou vodou, a s kořením (kuličky celého pepře, nového koření, bobkový list, případně tymián) zvolna uvaříme úplně doměkka. Správná huspenina obsahuje 55 % masa, 30 % vývaru a 15 % zeleniny (mrkev, petržel, celer, případně kyselé okurky a cibule).

Jak připravit ten nejlepší sulc

Sulc patří k jednoduchým lahůdkám z vepřového masa. Zvládneme jej i v běžném bytě.

  • Vařené kusy vepřového vylovíme nebo vývar scedíme a zachytíme.
  • Po částečném zchladnutí pečlivě maso vykostíme a nasekáme nebo umeleme na masovém strojku.
  • V části vývaru uvaříme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Podle Kuchařky naší vesnice můžeme nakonec přidat kostičky okurek a cibuli nadrobno. Necháme jen přejít varem. Dochutíme octem a solí. Kořenovou zeleninu můžeme uvařit i v celku a umlít stejně jako maso.
  • Zeleninu s vývarem a masem lijeme do připravených nádob a necháme ztuhnout do druhého dne v chladnu.
  • Z povrchu sebereme usazený tuk.
  • Připravený sulc můžeme nalít i do nádob k zavaření (sklenice, plechovky), v tom případě by v něm mělo být více masa než aspiku. Sterilujeme dvojitou sterilací.
  • Huspeninu (sulc) krájíme na proužky a podáváme s octem a cibulí. Přílohou je čerstvý chléb.

Přírodní kolagen obsažený v huspenině prospívá našim kloubům a pleti. Kromě sulcu mohou začátečníci podle videa připravit tlačenku.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie