Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

mramorovaná hrnková bábovka
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Pokud nesnášíte věčné vážení, bude pro vás vaření s hrníčkem mnohem snazší. Máme pro vás návod, jak se připravuje mramorovaná bábovka, která chutná jako od babičky.

Hrníček bez vážení

Vaření, respektive spíš pečení bez vážení patří mezi velmi oblíbené. Ušetří vám čas a dokoce i domácí spotřebiče, obejdete se totiž bez váhy. Suroviny zkrátka jen nasypete nebo nalijete do hrníčku a pak smícháte. Tak jendoduché to je. Potřebujete jakýkoliv hrníček, protože poslouží pouze jako odměrka. Jediné, co si musíte hlídat, je to, abyste odměřovali stejné množství. Na hrníčkové vaření se většinou používá 250ml hrníček. V jednom z předchozích článků jsme nabídli přehled jednotlivých převodů. Hrnkových receptů je spousta a jsou velmi oblíbené pro jednoduchost přípravy. Vybrali jsme si právě mramorovou bábovku, která chutná a voní právě tak jako ta od babičky.

Na surovinách záleží

Když budete vybírat suroviny pro mramorovanou bábovku, můžete si s nimi pohrát. Třeba takové rozinky. Skvěle chutnají ty veliké – sultánky. Když je navíc předem namočíte do rumu, budou vaše chuťové buňky plesat. Místo kupovaného vanilkového cukru můžete vsadit na vlastní vanilkový cukr (z vanilkového lusku a cukru) nebo domácí vanilkovou esenci. Vyplatí se také věnovat pozornost kakau, při nákupu sáhněte po tom holandského typu. Někdo dává ještě do kakaové vrstvy velké hobliny čokolády. Do světlé směsi patří citronová kůra, ta by měla být chemicky neošetřená. Také sem mohou přijít najemno posekané vlašské ořechy. Ale to už záleží na tom, jaké máte chutě.

Mramorovaná bábovka

Na obvyklou formu bábovky budete potřebovat: 2 vejce, 1 hrnek cukru, ½ hrnku oleje, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, kakao, vanilkový cukr, prášek do pečiva, citronová kůra, rozinky, dle chuťových preferencí čokoládové hoblinky a posekané vlašské ořechy.

Příprava: Troubu předehřejeme na 180 °C. Cukr a vanilkový cukr míchejte spolu s vejci do té doby, dokud směs nezbělá. Pak přilijte olej a dobře promíchejte. Dále střídavě přidávejte polohrubou mouku a přilévejte mléko. Do posledního zbytku mouky přidejte kypřící prášek. Hmota nakonec bude rovnoměrně rozmíchaná. Teď je čas na rozdělení směsi do dvou misek.

Jedna zůstane světlá – do ní se dají přidat rozinky, citronová kůra, případně nadrobno posekané vlašské ořechy, do druhé části přijde holandské kakao (eventuálně čokoládové hoblinky). Kakaovou část připravte tak, aby vám chutnala. Někdo má rád kakaovější, jiný ocení, když bude znát přítomnost kakaa méně. Dobře promíchejte. Formu na bábovku můžete vystříkat sprejem na pečení, ale také klasicky důkladně vymazat máslem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Po vymazání už můžete střídavě lít vrstvy světlé a tmavé směsi, zcela podle vaší fantazie. Vkládejte do horké trouby a pečte zhruba 45-50 minut. Po upečení nechte chvíli stát mimo troubu a ještě teplou bábovku vyklopte.

Tip 1Pokud se bábovku nedaří vyklopit, zkuste využít mokrou utěrku. Na formu položte utěrku, kterou jste namočili do studené vody a chvilku nechte působit. Bábovka by se měla odlepit od formy. Jestliže jste nebyli úspěšní, můžete postup zopakovat.

Tip 2: Po vychladnutí bábovky už je čas na chuťovou zkoušku. Pokud chcete tuhle úžasnou voňavou záležitost posunout ještě o úroveň výše, můžete na plátek bábovky přidat lžíci šlehačky. Ta kombinace nemá chybu. Jste tým „šlehačka“, nebo „zásadně bez šlehačky“? Podělte se v diskuzi pod článkem.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

josef hruska

4. 2. 2023 20:36

NikdoNic: Šlehačku nutně nepotřebuji, ale s ní je to přece jen lepší.

NikdoNic

16. 4. 2022 13:44

Holandské kakao? Proboha proč?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více