Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké pečení: Bábovka s větrníkovou příchutí voní po karamelu a je krásně vláčná
Zdroj: Toprecepty, srettka

Bábovky si můžeme připravit na spoustu způsobů. Bábovka s větrníkovou příchutí voní po karamelu a je tak příjemnou změnou. Pokud milujete karamelový větrník, budete spokojeni.

Jak proměnit tradiční bábovku

Tradiční bábovka je na našich stolech často. Tvarohová, mramorová, hrníčková... Co si pro jednou vyzkoušet nějakou netradiční příchuť? Pokud rádi chodíte do cukrárny na karamelový větrník, můžete si teď připravit bábovku, která tento známý zákusek velmi připomíná.

Jak připravit karamel

Karamel se dá připravit různými způsoby. Jeden je takzvaná „suchá varianta“, kdy se cukr rozpouští v hrnci nebo hluboké pánvi na plotně. Bez míchání! Teplem se cukr rozpustí do zlatohnědé hmoty. K ní se pak přidává buď máslo nebo smetana ke šlehání tak, jak je to uvedeno v receptu.
„Mokrá varianta“ spočívá ve vytvoření sirupu z cukru a vody. Když směs zahřejete, vznikne právě cukrový sirup, a když ještě mícháte a vaříte směs dál, postupně se voda vypaří, a vznikne jemný karamel. Tuto variantu najdete i ve videu pod článkem.

Jak na bábovku s větrníkovou příchutí

Protože tato verze bábovky je hrnková, jedná se o variantu bez vážení. Na tuto bábovku si připravte: 4 vejce, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 2 hrnky cukru krupice, 1 hrnek oleje a 1 smetanu ke šlehání. Na vymazání tuk a hrubá mouka na vysypání formy. 

Jak na to? Troubu rozpalte na 160 °C. Připravte si formu na bábovku. Můžete ji vymazat tukem a vysypat hrubou moukou (variantou je i strouhanka). Do kastrolu nasypte cukr, zapněte sporák a nechte cukr proměnit ve zlatohnědý karamel.

Na sporáku v kastrůlku ohřejte šlehačku, aby byla teplá. Vezměte si lžíci a postupně ji přidávejte do karamelu. Je potřeba opatrnost, protože to dost prská. Míchejte a vařte.

Do vysoké misky rozklepněte vejce, přidejte olej a šlehejte šlehačem do husté pěny. Postupně malým pramínkem za stálého šlehání přilévejte karamelovou šlehačku. Velmi dobře prošlehejte a postupně přidejte mouku. Do poslední dávky mouky přisypte prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte.

Hotovou směs nalijte do formy na bábovku a pečte asi tři čtvrtě hodiny v předem vyhřáté troubě. Pak do těsta zkuste strčit špejli. Když bude suchá, může ven z trouby. Pokud na špejli ulpí trocha těsta, potřebuje ještě chvilku v troubě.

Náš tip: Připravte si tuto výbornou bábovku s větrníkovou příchutí podle našeho video receptu:

 

Recepty k tomuto článku