Vše, co jste chtěli vědět o čaji a báli se zeptat: Čím se liší zelený a černý a jak ho vlastně správně uvařit?
19. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Proniknout od tajů čaje je dovednost, které nikdy nemusíte litovat. Nápoj připravovaný ze sušených listů čajovníku čínského je zdravý, svěží, krásně voní a dobře doplňuje dietní jídelníček. Jak takový čaj správně připravit? Podívejme se na několik základních otázek ohledně tohoto prospěšného pití.
Čím se liší zelený a černý čaj?
Jedna ze základních otázek, která čajového začátečníka může napadnout; jaký je vlastně rozdíl mezi zeleným a černým čajem? Je jeden silnější než druhý? A obsahuje zelený čaj méně kofeinu? To poslední je poměrně známá fáma, nicméně skutečně fáma. Množství kofeinu obsaženého v zeleném i černém čaji v sušené formě je totožné, může se lišit jedině množství kofeinu v již hotovém nápoji, což ale souvisí s jinými způsoby přípravy; černý čaj se většinou louhuje déle a ve vodě o vyšší teplotě.
Mohlo by vás zajímat
Onen barevný rozdíl mezi zeleným a černým čajem dělá způsob zpracování listů z čajovníku čínského, z něhož se vyrábí čaj obecně. Listy na černý čaj prochází dlouhou oxidací, jejímž výsledkem je tmavá barva (a načervenalá barva nálevu), výraznější chuť a u některých odrůd i vůně. Zelený čaj se před vysušením listů nechá lehce napařit, čímž si zachová přírodní odstín a chuťově je zpravidla více svěží a jemnější. Existuje také bílý čaj, který prochází nejkratší dobou oxidace.
Jak uvařit opravdu dobrý čaj?
Příprava čaje je v některých koutech světa, například v Japonsku, doslova obřadní záležitostí. Ale nemusíte si oblékat kimono a používat jen čtyři sta a více let starou keramickou konvici, aby byl váš čaj lahodný. Základem jsou samozřejmě kvalitní čajové lístky, i ty ale může znehodnotit špatná příprava, je tedy neméně důležitá. Na každém balíčku s čajem by mělo být uvedeno, kolik minut a ve vodě o jaké teplotě se má louhovat, a zároveň i to, kolik nálevů z jedné várky můžete vyrobit. Zelené čaje se obecně louhují při teplotách od 70 do 90°C cca 2 až 3 minuty, zatímco černé můžete přelít i vroucí vodou a je třeba nechat je louhovat 3 a více minut.
Mohlo by vás zajímat
Odborníci se shodují na tom, že na přípravu čaje je nutné mít co nejměkčí vodu. Pokud máte doma vodu tvrdou, investujte do konvice s filtrem a používejte vodu přefiltrovanou. Voda na čaj by se měla do rychlovarné konvice lít studená, samotný čaj byste pak měli připravovat v nahřáté nádobě oblého tvaru. Lístky čaje to potřebují, aby měly dost prostoru se řádně vylouhovat. Materiál, ze kterého je čajová konvička vyrobená, oproti obecnému přesvědčení nehraje roli a na výslednou chuť čaje nemá vliv.
Je čaj zdravější než káva?
Káva a čaj jsou dvěma nejpopulárnějšími způsoby, jak se po ránu probrat a nakopnout organismus. Proč? Oba nápoje obsahují kofein, tomu v čaji se také říká specificky tein, který umí povzbudit. Jeden šálek černého čaje obsahuje zhruba 40 mg teinu, ve stejném šálku kávy je ho až dvakrát tolik. Zároveň jak v kvalitní kávě, tak v čaji najdeme řadu antioxidantů, které na naše tělo působí příznivě. Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály a tím zpomalují stárnutí, ale také podporují silný imunitní systém. Podle studie Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling? kofein navíc zrychluje metabolismus natolik, že zvyšuje spalování tuků, proto jsou jak černá káva, tak čistý čaj vhodnou součástí dietních jídelníčků.
Mohlo by vás zajímat
Zásadní rozdíly mezi kávou a čajem jsou dva. Čaje na rozdíl od kávy můžeme během dne vypít i větší množství a nebude nám ani zle, ani nebudeme rozklepaní. Je to proto, že zatímco káva má poměrně nízké (a tedy kyselé) pH, pH čaje je vyšší, a jedná se tak o více zásaditý nápoj. Díky tomu čaj ani ve větší dávce nezpůsobuje pálení žáhy a překyselení organismu, které může vést k různým obtížím od rozbouřeného trávení až ke vzniku žaludečních vředů. Rozdíl je také v tom, že kofein se v čaji vyskytuje ve vázané podobě, což způsobuje, že se po požití uvolňuje pozvolna a působí dlouhodobě. U kávy je to přesně naopak - kofein rychle nahodí organismus, který se pak ale zase stejně rychle utlumí, když účinek kávy odezní. Pití čaje tedy nezpůsobuje intenzivní energetické šoky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek… Číst více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Mistrovství České republiky v přípravě filtrované… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mezinárodní den čaje
Desatero rad na téma čaj: Poradíme, co o něm ještě nevíte
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 6 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 16 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 18 hodinami