Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vše, co jste chtěli vědět o čaji a báli se zeptat: Čím se liší zelený a černý a jak ho vlastně správně uvařit?
Zdroj: Pixabay, Pexels, Pixabay License

Proniknout od tajů čaje je dovednost, které nikdy nemusíte litovat. Nápoj připravovaný ze sušených listů čajovníku čínského je zdravý, svěží, krásně voní a dobře doplňuje dietní jídelníček. Jak takový čaj správně připravit? Podívejme se na několik základních otázek ohledně tohoto prospěšného pití.


Čím se liší zelený a černý čaj?

Jedna ze základních otázek, která čajového začátečníka může napadnout; jaký je vlastně rozdíl mezi zeleným a černým čajem? Je jeden silnější než druhý? A obsahuje zelený čaj méně kofeinu? To poslední je poměrně známá fáma, nicméně skutečně fáma. Množství kofeinu obsaženého v zeleném i černém čaji v sušené formě je totožné, může se lišit jedině množství kofeinu v již hotovém nápoji, což ale souvisí s jinými způsoby přípravy; černý čaj se většinou louhuje déle a ve vodě o vyšší teplotě.

Onen barevný rozdíl mezi zeleným a černým čajem dělá způsob zpracování listů z čajovníku čínského, z něhož se vyrábí čaj obecně. Listy na černý čaj prochází dlouhou oxidací, jejímž výsledkem je tmavá barva (a načervenalá barva nálevu), výraznější chuť a u některých odrůd i vůně. Zelený čaj se před vysušením listů nechá lehce napařit, čímž si zachová přírodní odstín a chuťově je zpravidla více svěží a jemnější. Existuje také bílý čaj, který prochází nejkratší dobou oxidace.

Jak uvařit opravdu dobrý čaj?

Příprava čaje je v některých koutech světa, například v Japonsku, doslova obřadní záležitostí. Ale nemusíte si oblékat kimono a používat jen čtyři sta a více let starou keramickou konvici, aby byl váš čaj lahodný. Základem jsou samozřejmě kvalitní čajové lístky, i ty ale může znehodnotit špatná příprava, je tedy neméně důležitá. Na každém balíčku s čajem by mělo být uvedeno, kolik minut a ve vodě o jaké teplotě se má louhovat, a zároveň i to, kolik nálevů z jedné várky můžete vyrobit. Zelené čaje se obecně louhují při teplotách od 70 do 90°C cca 2 až 3 minuty, zatímco černé můžete přelít i vroucí vodou a je třeba nechat je louhovat 3 a více minut.

Odborníci se shodují na tom, že na přípravu čaje je nutné mít co nejměkčí vodu. Pokud máte doma vodu tvrdou, investujte do konvice s filtrem a používejte vodu přefiltrovanou. Voda na čaj by se měla do rychlovarné konvice lít studená, samotný čaj byste pak měli připravovat v nahřáté nádobě oblého tvaru. Lístky čaje to potřebují, aby měly dost prostoru se řádně vylouhovat. Materiál, ze kterého je čajová konvička vyrobená, oproti obecnému přesvědčení nehraje roli a na výslednou chuť čaje nemá vliv.

Je čaj zdravější než káva?

Káva a čaj jsou dvěma nejpopulárnějšími způsoby, jak se po ránu probrat a nakopnout organismus. Proč? Oba nápoje obsahují kofein, tomu v čaji se také říká specificky tein, který umí povzbudit. Jeden šálek černého čaje obsahuje zhruba 40 mg teinu, ve stejném šálku kávy je ho až dvakrát tolik. Zároveň jak v kvalitní kávě, tak v čaji najdeme řadu antioxidantů, které na naše tělo působí příznivě. Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály a tím zpomalují stárnutí, ale také podporují silný imunitní systém. Podle studie Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling? kofein navíc zrychluje metabolismus natolik, že zvyšuje spalování tuků, proto jsou jak černá káva, tak čistý čaj vhodnou součástí dietních jídelníčků.

Zásadní rozdíly mezi kávou a čajem jsou dva. Čaje na rozdíl od kávy můžeme během dne vypít i větší množství a nebude nám ani zle, ani nebudeme rozklepaní. Je to proto, že zatímco káva má poměrně nízké (a tedy kyselé) pH, pH čaje je vyšší, a jedná se tak o více zásaditý nápoj. Díky tomu čaj ani ve větší dávce nezpůsobuje pálení žáhy a překyselení organismu, které může vést k různým obtížím od rozbouřeného trávení až ke vzniku žaludečních vředů. Rozdíl je také v tom, že kofein se v čaji vyskytuje ve vázané podobě, což způsobuje, že se po požití uvolňuje pozvolna a působí dlouhodobě. U kávy je to přesně naopak - kofein rychle nahodí organismus, který se pak ale zase stejně rychle utlumí, když účinek kávy odezní. Pití čaje tedy nezpůsobuje intenzivní energetické šoky.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat