Retro moučník: Upečte si tu nejlepší piškotovou omletu jako od babičky!

16. 4. 2021 14:11

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Pixabay, RitaE Zdroj: Pixabay, RitaE
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta bývala součástí dezertního menu mnoha restaurací za minulého režimu podobně jako palačinky nebo zmrzlinový pohár. Pak se ovšem na tuhle dobrotu trochu pozapomnělo. A to je škoda. Pojďte si s námi připomenout, jak se tenhle moučník správně dělá.

Piškotová neboli Štěpánská

Někdy se jí říká suflé východu a tohle přirovnání není daleko od pravdy. Podle The Soufflé Cookbook je totiž suflé (francouzsky soufflé) kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. A to se přesně děje u omelety. Aby byl ale výsledek dokonalý, je potřeba dodržet při výrobě několik zásad. 

Šlehání žloutků a bílků

Suroviny na omeletu jsou jednoduché: patří sem jenom vejce, mouka, cukr, máslo a na dokončení ovoce a nějaká dobrá zavařenina. Při přípravě omelety bychom měli, jako u všech moučníků, začít tím, že si předehřejeme troubu a z vajec oddělíme žloutky a bílky. Pak přichází to zásadní. Nejdříve ušlehejte žloutky s trochou cukru, případně při šlehání přidejte lžíci horké vody. Takto se do těsta dostane více vzduchu a omeleta bude nadýchanější. Zvlášť, v čisté suché nádobě a s čistými metlami, ušlehejte sníh z bílků opět s trochou cukru. Díky tomu bude bílkový sníh pevnější.

Jak na těsto

Jakmile máte žloutky vyšlehané do pěny a bílky krásně na sníh, jde se do finále. Ke žloutkové pěně přidávejte mouku střídavě se sněhem. Mouku je vhodné do žloutkové pěny spíše přes sítko rozprašovat a vmíchávat postupně. Jednak se tím předejdete vzniku hrudek a jednak tento postup opět přidá omeletě na nadýchanosti. Sníh přidávejte opatrně, spíš jej stěrkou do žloutkové směsi „zabalujte“. Jakmile je vše smíchané, může se péct. I to má ovšem své zásady.

Pečení omelety

V pánvi, kterou pak lze dát do trouby, rozehřejte máslo nebo ghí. Ghí je lepší varianta, protože u másla hrozí, že se přepálí, a pak by byla omeleta zespodu připálená. Přepuštěné máslo nic takového neudělá a navíc dodá omeletě nádhernou vůni. Do pánve na rozehřáté máslo nebo ghí nalijte těsto a dejte zapéct do předem vyhřáté trouby. Druhou možností je pánev máslem jen vymazat, vysypat polohrubou moukou, nalít do pánve těsto a pak upéct. Omeleta se peče v troubě předehřáté na 180°C dozlatova. Propečení zkuste špejlí. Pokud z těsta tyčka vyjde suchá, je hotovo.

Pocukrovat, servírovat! 

Omeleta se, stejně jako suflé, podává ihned po upečení. V retro verzi ji stačí potřít zavařeninou, přeložit napůl, pocukrovat, případně doplnit ovocem a podávat. Chcete-li si pochutnat víc, můžete omeletu pokapat sirupem (javorovým, čokoládovým) nebo přelít sladkou vanilkovou omáčkou.

Základní recept

Na retro omeletu budete potřebovat 2 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíci polohrubé mouky, máslo na smažení a zavařeninu k podávání. Štěpánská omeleta, jak se jí také někdy říká, vás nadchne jednoduchostí přípravy i výsledným efektem. Je to zkrátka moučník, který si zaslouží mít čestné místo ve vašem kulinárním repertoáru.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 252 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět

Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět

Nadýchaný lehoučký dezert je ideální pro horké letní dny. Nezabere vám moc práce a ani vám po něm…
Vyrábíme domácí pamlsky pro psy i kočky: Potěšte svého mazlíka poctivými dobrůtkami

Vyrábíme domácí pamlsky pro psy i kočky: Potěšte svého mazlíka poctivými dobrůtkami

Domácí je domácí; a to platí nejen u jídla pro lidi, ale i pro zvířátka. Chcete svému čtyřnohému…
Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku

Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku

Grilujete maso a nechce se vám dělat příloha? Případně pořádáte party nebo chystáte větší menu a…
Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Horké počasí není zrovna dvakrát ideální pro pojídání guláše se šesti. V létě si přes den spíš…
Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Také se vám někdy stane, že při vaření neodhadnete množství rýže a ta pak zbude? Přitom právě rýže…
Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Třešňová bublanina je dobrota, kterou neurazíte žádnou návštěvu. Nadýchané sladké těsto a šťavnaté…
Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Bramborová kaše neboli bramborové pyré patří k nejoblíbenějším přílohám. Ovšem brambory ani zdaleka…
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají se případně vzít tak akorát do ruky? Pokud je…