Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
23. 4. 2021 Životní styl
Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni? Nejsnadnější je vyrobit si z nich skvělý med. Ten je sám o sobě zdraví prospěšný, květy a listy léčivek mu ale přidají extra dávku blahodárných vlastností. Poradíme, jak na to.
Blahodárný med
Med je nejen skvělé přírodní sladidlo, ale také nedílná součást přírodní domácí lékárny. Ne nadarmo se přidává do čajů, když člověka bolí v krku nebo jej zlobí hlasivky. Med obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B6, B12, D, K a E, dále flavonoidy a karotenoidy, z minerálních látek pak draslík, vápník, sodík, železo, křemík i hořčík. Kromě toho je antibakteriální a umí desinfikovat. Je lepší kupovat tmavý, nebo světlý?
Mohlo by vás zajímat
Obecně platí, že především je důležité nakupovat přímo u včelařů. Med si ale můžete vyrobit i doma. Nebo alespoň něco medu podobného; takový bezinkový med je například výborný, i když o něco tekutější, než ten klasický.
Vsaďte na bylinky
Bylinky a med, to je vůbec velmi dobrá kombinace. Když necháte listy nebo květy léčivek dostatečně dlouho vylouhovat, předají květiny medu svoje léčivé látky, vitamíny, minerály a v některých případech i chuť a vůni. Platí to například o mátovém medu, který stačí sámotný zalít horkou vodou a vyrobíte si tak chutný nápoj, který pomůže na podrážděný žaludek. Skvělý je například i lipový med, ten zase pomůže srazit horečku.
Jak vidíte, vyrobit bylinný med je opravdu snadné. Pokud propadnete jeho kouzlu, můžete na podzim zpracovat do medu i úrodu hrušek. Hruškový med se vaří z celého ovoce včetně jádřinců a doplňuje se ananasem a zázvorem. Je výborný jako lék při nahlachlazení a rýmě, nebo jen tak pro chuť a na zahřátí přidaný do čaje.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více