

Dušené srbské rizoto s mletým masem
Suroviny
- 250 g mletého masa mix nebo z plece
- 1 cibule velká
- sádlo nebo olej
- 1 malá plechovka rajského protlaku
- 2-3 stroužky česneku
- 1 čerstvá kapie nebo 3-4 lžíce sterilované
- 1 lžíce mleté papriky
- hrst mraženého hrášku
- 250 g rýže v suchém stavu
- cca 600 ml vývaru, dle potřeby
- sůl
- pepř mletý
- tvrdý sýr na posypání
Postup přípravy receptu
Na sádle nebo oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přidáme mleté maso, které osolíme, opepříme a dále smažíme do zezlátnutí. Během smažení maso vařečkou rozebereme na kousíčky. Přidáme jemně nasekaný česnek, protlak, mletou papriku a na kostičky nebo nudličky pokrájenou kapii a vše necháme ještě krátce osmažit, rozvonět.
K masu přisypeme rýži (zhruba jeden hrnek), mražený hrášek a vše zalijeme vývarem (cca 600 ml). Promícháme, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme na mírném plameni za občasného promíchání do změknutí rýže. Ke konci dušení případně podlijeme vývarem, do požadované hustoty. Rizoto by mělo mít krémovější konzistenci, nemělo by se sypat. Je-li třeba, dosolíme a opepříme.
Srbské rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem.
Poznámka od kuchařky
Je to snadné a rychlé jídlo z jednoho hrnce. Pokud zbude, je dobré i vychladlé. Kdo chce, může použít hrášek sterilovaný, který vmíchá až na závěr.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dušené srbské rizoto s mletým masem
-
Miquel: ...děkuji za krásné foto
-
"Pokud zbude, je dobré i vychladlé."
Taky mám ráda studenou bramborovou kaši, když zbude
Ale není to zcela běžné, kolikrát už jsem slyšela "ohřej si to" -
savlinka: ...děkuji
strettka: ...třeba to bude poprvé -
Srbské rizoto miluju odjakživa
ale nikdy jsem ho chuťově netrefila
-
Wou super