Byliny v kuchyni: Levandule provoní bábovku, naložené maso i salát. A ještě vám zvedne náladu!

18. 7. 2021 10:10

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Levandulové údolí Zdroj: Levandulové údolí
Voňavá rostlina s modrofialovými kvítky krásně vypadá, omamně voní, má mnoho pozitivních zdravotních účinků a ještě se uplatní v kuchyni. Pokud jste dosud znali levanduli jen jako okrasu na záhoně, ve váze, nebo ve vonném pytlíčku, seznamte se s parádní kuchyňskou surovinou!

Okénko do historie

Levandule lékařská patří mezi aromatické a léčivé rostliny z čeledi hluchavkovitých. Jak píše Renata Herber v knize Babiččiny bylinky, levandule je teplomilný vytrvalý asi 30-60 cm vysoký polokeř s drobnými úzkými plstnatými listy šedavě zelené barvy a s modrofialovými kvítky. Rostlina pochází ze Středomoří, Blízkého východu a Indie a její historie sahá až do doby před 2 500 lety. Nejstarší záznamy o používání levandule pocházejí podle webu Healthline.com ze starověkého Egypta, kde se levandulový olej aplikoval v procesu mumifikace. V pozdějších dobách se levandule stala přísadou do koupele v několika oblastech, včetně Persie, starověkého Řecka a Říma. Ostatně, samotný název rostliny pochází z latinského slova „lavare“, což doslova znamená „umývat“.

Kvítky pro zdraví

Od starověku se levandule používá k očistě těla i duše. Staří Egypťané ji prohlásili za královnu bylin a levanduli po staletí využívali léčitelé, lékaři i šamani napříč světadíly proti splínu a úzkosti, k mírnění žaludečních potíží, při nespavosti i normalizaci krevního tlaku.  Podle knihy Léčivé rostliny od Petra a Ingrid Schonfelderových, květ levandule obsahuje účinné třísloviny a silice, které skutečně mají zklidňující efekt. A to jak na nervovou a trávicí soustavu, tak třeba i na svaly. Levandule mírní úzkosti, podráždění žaludku i svalové křeče, pomáhá ženám při premenstruačním syndromu a je skvělá i na pleť. Podle druhu obtíží se modrofialové kvítky používají buď zevně, ve formě koupelí či aromaterapie, nebo vnitřně, ve formě limonád, čajů a různých odvarů. A to pořád není všechno. Tahle všestranná rostlina mé též celou řadu překvapivých kulinárních využití ve sladkých i slaných pokrmech.

Jak chutná a jak se používá

Podle portálu Masterclass.com je prvotní smyslový dojem z levandule ostrá květinová chuť a vůně s jemnými tóny bylin, zemitosti a máty. Různé odrůdy pak mohou mít další podtóny ovoce, kouře a dřeva, což z této bylinky činí skutečně komplexní kulinářskou surovinu. Použít se dají všechny části rostliny: pupen, stonek, květy i lístky, ale nejpoužívanější jsou právě drobné modrofialové kvítky. Levanduli můžete zkusit použít v mnoha sladkých i slaných jídlech, ale vzhledem k tomu, že je silně aromatická, raději s ní, podobně jako například s květy růží a růžovou vodou, šetřete. Navíc, sušením se chuť levandule zesiluje, a pokud byste to při dávkování přehnali, mohli byste mít pocit, že jíte parfém.

Čerstvé i sušené květy krásně ozdobí ovocný i zeleninový salát, chuť levandule se dobře kombinuje s bylinkami, jako jsou oregano, rozmarýn, tymián, šalvěj nebo saturejka. Francouzská levandule je často součástí bylinné směsi Provensálské koření, která těží z její jemné květinové chuti. Levanduli lze zpravidla použít podobně jako čerstvý rozmarýn, například v receptech na marinády na maso a pečené chleby. Skvělá je ale také v bábovce, sněhových pusinkách nebo v pudinku. Použijte vždy klasický recept, který pouze vylepšíte trochou sušených nebo čerstvých levandulových kvítků. Jak pro Toprecepty.cz doplňuje Helena Neumannová, zakladatelka a majitelka Levandulového údolí v Chodouni, levandule najde uplatnění také v oleji, cukru, soli nebo marmeládách a sušenkách. Levandulový cukr si vyrobíte stejně jednoduše jako třeba vanilkový. Zkrátka smícháte sušené levandulové květy s krupicovým cukrem a necháte působit. Takto provoněný cukr se hodí do letních nápojů, k oslazení čaje, nebo jako aromatická přísada při pečení.

 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Kuřecí vývar patří k základním dovednostem každé hospodyňky. Ovšem, jako všechno v kuchyni, dá se i…
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás pamatují z dovolených u moře. Prodává se totiž na…
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Čeká vás grilování s přáteli, oslava narozenin nebo jiná společenská akce, na které budete…
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé uhlíky ještě položit? Skvělou rychlovkou jsou párky…
Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

Velký vodní meloun s červenou dužinou pozná každý. Vyznat se v těch menších, kulatých a oválných už…
Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

Rýžový ocet je jednou z mnoha důležitých ingrediencí asijské kuchyně. Využijete ho ovšem i do…
Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

Dobroty z grilu jsou úžasné samy o sobě. Vždy se ale vyplatí k nim navíc servírovat nějaký dip či…
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když máte chuť rozžhavit také něco bezmasého, kromě…