Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Levandule provoní bábovku, naložené maso i salát. A ještě vám zvedne náladu!
Zdroj: Levandulové údolí

Voňavá rostlina s modrofialovými kvítky krásně vypadá, omamně voní, má mnoho pozitivních zdravotních účinků a ještě se uplatní v kuchyni. Pokud jste dosud znali levanduli jen jako okrasu na záhoně, ve váze, nebo ve vonném pytlíčku, seznamte se s parádní kuchyňskou surovinou!

Okénko do historie

Levandule lékařská patří mezi aromatické a léčivé rostliny z čeledi hluchavkovitých. Jak píše Renata Herber v knize Babiččiny bylinky, levandule je teplomilný vytrvalý asi 30-60 cm vysoký polokeř s drobnými úzkými plstnatými listy šedavě zelené barvy a s modrofialovými kvítky. Rostlina pochází ze Středomoří, Blízkého východu a Indie a její historie sahá až do doby před 2 500 lety. Nejstarší záznamy o používání levandule pocházejí podle webu Healthline.com ze starověkého Egypta, kde se levandulový olej aplikoval v procesu mumifikace. V pozdějších dobách se levandule stala přísadou do koupele v několika oblastech, včetně Persie, starověkého Řecka a Říma. Ostatně, samotný název rostliny pochází z latinského slova „lavare“, což doslova znamená „umývat“.

Kvítky pro zdraví

Od starověku se levandule používá k očistě těla i duše. Staří Egypťané ji prohlásili za královnu bylin a levanduli po staletí využívali léčitelé, lékaři i šamani napříč světadíly proti splínu a úzkosti, k mírnění žaludečních potíží, při nespavosti i normalizaci krevního tlaku.  Podle knihy Léčivé rostliny od Petra a Ingrid Schonfelderových, květ levandule obsahuje účinné třísloviny a silice, které skutečně mají zklidňující efekt. A to jak na nervovou a trávicí soustavu, tak třeba i na svaly. Levandule mírní úzkosti, podráždění žaludku i svalové křeče, pomáhá ženám při premenstruačním syndromu a je skvělá i na pleť. Podle druhu obtíží se modrofialové kvítky používají buď zevně, ve formě koupelí či aromaterapie, nebo vnitřně, ve formě limonád, čajů a různých odvarů. A to pořád není všechno. Tahle všestranná rostlina mé též celou řadu překvapivých kulinárních využití ve sladkých i slaných pokrmech.

Jak chutná a jak se používá

Podle portálu Masterclass.com je prvotní smyslový dojem z levandule ostrá květinová chuť a vůně s jemnými tóny bylin, zemitosti a máty. Různé odrůdy pak mohou mít další podtóny ovoce, kouře a dřeva, což z této bylinky činí skutečně komplexní kulinářskou surovinu. Použít se dají všechny části rostliny: pupen, stonek, květy i lístky, ale nejpoužívanější jsou právě drobné modrofialové kvítky. Levanduli můžete zkusit použít v mnoha sladkých i slaných jídlech, ale vzhledem k tomu, že je silně aromatická, raději s ní, podobně jako například s květy růží a růžovou vodou, šetřete. Navíc, sušením se chuť levandule zesiluje, a pokud byste to při dávkování přehnali, mohli byste mít pocit, že jíte parfém.

Čerstvé i sušené květy krásně ozdobí ovocný i zeleninový salát, chuť levandule se dobře kombinuje s bylinkami, jako jsou oregano, rozmarýn, tymián, šalvěj nebo saturejka. Francouzská levandule je často součástí bylinné směsi Provensálské koření, která těží z její jemné květinové chuti. Levanduli lze zpravidla použít podobně jako čerstvý rozmarýn, například v receptech na marinády na maso a pečené chleby. Skvělá je ale také v bábovce, sněhových pusinkách nebo v pudinku. Použijte vždy klasický recept, který pouze vylepšíte trochou sušených nebo čerstvých levandulových kvítků. Jak pro Toprecepty.cz doplňuje Helena Neumannová, zakladatelka a majitelka Levandulového údolí v Chodouni, levandule najde uplatnění také v oleji, cukru, soli nebo marmeládách a sušenkách. Levandulový cukr si vyrobíte stejně jednoduše jako třeba vanilkový. Zkrátka smícháte sušené levandulové květy s krupicovým cukrem a necháte působit. Takto provoněný cukr se hodí do letních nápojů, k oslazení čaje, nebo jako aromatická přísada při pečení.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více