Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

8 zázračných účinků skořice: Voňavé koření pomáhá s hubnutím i proti rakovině
Zdroj: Mae Mu, Unsplash.com

Skořice je úžasné koření, jehož vůněprostě tak nějak patří k podzimu, jablečným koláčům, ale klidně i do šálku horké kávy. Již od dávných dob slouží skořice jako přírodní lék a prevence mnoha chorob a potíží. Skořicí proto nemusíte šetřit – naopak, užijte si ji v různých jídlech i nápojích a podpořte tak své zdraví!

1. Skořice zlepšuje mozkové funkce

Pravidelná konzumace skořice má pozitivní vliv především na paměť, soustředění a pozornost! Dokonce se prokázalo, že výrazně snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Stejně účinná je v boji proti psychickým potížím, jakými jsou deprese, úzkosti, podrážděnost či bolesti hlavy. Přidejte špetku skořice do své ranní kávy a uvidíte, že výsledky se jistě brzy dostaví.

2. Skořice posiluje srdce

Skořice působí jako prevence srdečních chorob. Lékařské výzkumy dokázaly, že skořice výrazně snižuje negativní vliv nezdravé stravy na funkci a stav srdce a celého kardiovaskulárního systému. Obdobný vliv má také další koření, například kurkuma.

3. Skořice napomáhá hubnout

V kombinaci se zdravou stravou a pravidelným pohybem může skořice pomoci v redukci hmotnosti. Skořice totiž zrychluje metabolismus a reguluje hladinu cukru v krvi, a to rozhodně stojí za vyzkoušení. Přidejte špetku skořice do ovesné kaše, ovocného salátu či jiné zdravé svačinky.

4. Skořice zlepšuje trávení

Skořice zlepšuje stav střev a pomáhá zabránit nejrůznějším zažívacím problémům včetně syndromu dráždivého tračníku a chronických obtíží. Věděli jste, že špetka skořice skvěle ochutí i zeleninové a luštěninové polévky?

 

5. Skořice je prevencí rakoviny

Pravidelná konzumace skořice zabraňuje růstu a šíření rakovinných buněk. Skořice kontroluje hladinu cukru v krvi, obnovuje zdravý metabolismus a harmonizuje biologické procesy v těle. K tomuto účelu Vám skvěle postačí půl lžičky skořice rozmíchané v ovesné kaši nebo ve sklenici mléka.

6. Skořice pomáhá během PMS

Skořice je bohatým zdrojem manganu, a tak se stává vhodnou prevencí fyzických i psychických obtíží spojených s PMS. Stejný účinek mají například banány, tmavá čokoláda, ořechy, avokádo, mandlové mléko a jogurty.

7. Skořice posiluje dásně

Skořice je jednou z nejčastěji užívaných přísad ústních vod a žvýkaček – má totiž vynikající antibakteriální vlastnosti, díky kterým zuby i dásně chrání před poškozením a navíc zlepšuje dech.

8. Skořice vyživuje pokožku

Díky zmíněným antibakteriálním vlastnostem skořice pomáhá zmírnit svědění a zarudnutí kůže a je skvělým prostředkem v boji proti akné. Jelikož skořice produkuje teplo, je vhodná také k nejrůznějším masážím, při kterých zmírňuje bolest a ztuhlost svalů a kloubů. Léčivé účinky se dostaví při pravidelné konzumaci přibližně čtvrt až půl lžičky skořice denně.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

satelit

7. 1. 2021 16:31

Četla jsem, že ochutnávači skořice brzy umírali.

Milan

23. 1. 2015 15:46

Chválím redakci za přínosný článek. Sepsal jsem podobné články, kde se řeší účinky medu, syrovátky nebo třeba zázvoru na hubnutí. Koho by toto téma tak je nalezne zde: http://painandgain.cz/hubnuti/ :no:

nanny

1. 1. 2015 17:48

je to pravda skorice je lek,pridavam i do masa,hlavne sekane a nebo i do ciny,manzelovi to velmi pomaha,pri jeho srdecnich potizich.ale ne kazdy den lzicku do cehokoliv,ale jen pul lzicky.:yes:

Milly

14. 12. 2014 18:33

Hallo! Chci taky napsat negativum z vlastni zkusenosti,jsem si pridavala denne malou lzicku skorice do cehokoliv a zacaly mne bolet ledviny,takze si myslim,ze ne pro vsechny je skorice vhodna a zvlast,pokud nekdo ma,mel problem s ledvinama,jak jsem skorici vysadila bolesti presly,zarucene to bylo po dennim uzivani(tyden).Milly:no:toprecepty.cz

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více