Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší likér vánočních svátků. Vaječný koňak se zrodil ve středověku a dřív léčil nachlazení
Zdroj: Toprecepty, Katka B

Snad žádný jiný nápoj nepatří k vánočním svátkům tak jako vaječný koňak, hlavně k těm americkým či anglickým. I když jeho obliba možná plyne i ze snahy upotřebit žloutky, které zbyly po upečení pusinek či makronek, popíjení „vaječňáku“ o svátcích má své nezpochybnitelné kouzlo.

Původní vaječňák byl z piva

Vaječný likér byl oblíbeným vánočním nápojem již v 18. století. Znám byl však mnohem dřív. Podle webu Whychristmas.com se vyvinul z nápoje posset, který se pil na britských ostrovech již ve středověku. Šlo o nápoj z mléka, které se nejprve zahřálo a pak se smíchalo s vínem nebo pivem, čímž se srazilo. Pak se ještě navíc, jak se píše v knize An Ordinance of pottage, okořenilo skořicí a muškátovým oříškem. Tehdy se posset používal jako lék na nachlazení a jiná lehčí onemocnění. Údajně se už tenkrát do possetu někdy přidávala vajíčka a také strouhanka na zahuštění. Je doloženo, že takový nápoj se ve středověku pil i ve Francii, kde se mu říkalo „lait de poule“ (kuřecí mléko). Vyšší vrstvy britské společnosti začaly místo piva postupně do possetu přidávat brandy nebo sherry a vytvořily z něj luxusnější nápoj. Jeho přerod ve vaječňák nastal v 17. století v USA, kde pivo nahradili rumem. Anglický výraz eggnog byl poprvé zmíněn v humorné básni Jonathana Bouchera, v níž autor líčil, co všechno během jednoho dne vypil. A vaječňák ve výčtu, jak je asi již jasné, nechyběl.

Nápoj pro amerického prezidenta

Pokud by vás zajímalo, jak eggnog ke svému jménu přišel, je o tom několik teorií. Podle první se slovem „nog“ označovalo ve východní Anglii silné pivo. Když se do něj přidala vejce (egg), stal se z něj vaječný koňak. Jiná teorie říká, že nog pochází ze slova „noggin“, což je středoanglický výraz pro malý vyřezávaný dřevěný hrnek, který se používal k podávání alkoholických nápojů. A další tvrdí, že nog pochází z nugg nebo nugged ale, což je skotský výraz označující pivo, které se zahřívalo takovým způsobem, že se do něj vložil pohrabáč z ohně. Vzhledem k tomu, že se vaječný koňak pil původně teplý a přidávalo se do něj koření jako skořice, muškátový oříšek a vanilkové lusky, stal se typickým zimním nápojem a posléze i tradičním vánočním. V Americe se ovšem začíná pít již mnohem dřív, je i oblíbeným nápojem oslav Dne díkuvzdání. Podle stránek Whychristmas.com se dokonce v roce 1892 navrhovalo, že by se vaječný koňak mohl užívat jako lék na chřipku. Teplý byl i speciální punč, který vznikl v roce 1920 a vaječnému koňaku se hodně podobal. Šlo o nápoj z vajec, másla a tmavého rumu ochucený skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a vanilkou, který se jmenoval Tom a Jerry. Má se dokonce za to, že oblíbený kreslený seriál o kocourovi a myšákovi byl pojmenován právě podle tohoto punče. Ještě jednou zajímavostí se vaječňák zapsal do dějin, v oblibě ho měl i americký prezident George Washington. Ten jeho byl pořádný lomcovák – kromě rumu v něm byla totiž ještě whisky a sherry.

Ten nejslavnější pro právníky

Eggnog v papírové krabici jako na mléko je symbolem amerických vánočních svátků a kupují si ho snad všichni. Mimo Ameriku je nejslavnější nizozemská značka Advocaat. Jeho název opravdu souvisí s advokáty a je odvozen z faktu, že advokáti musí hodně mluvit. A protože jsou vajíčka dobrá na hlasivky, udělá jim vaječňák jen dobře. Mnoho lidí si jej připravuje i doma podle různých receptů, které se liší hlavně použitím alkoholu nebo tím, zde se do něj dává mléko, smetana či zahuštěné mléko. Dnes se vaječný koňak pije spíš studený, někdy i na ledu, používá se do různých koktejlů, krémů nebo i do mnoha moučníků a dezertů. Přidává se také do kávy, která je u nás známá jako alžírská a ve světě jako eggnog latté. I teplý se ale dnes pije. Je totiž základem oblíbeného horkého nápoje italských sjezdovek bombardina, které se připravuje právě z likéru Advocaat a z brandy. Populární jsou v poslední době rovněž veganské verze vaječného koňaku vyrobené třeba z mandlového mléka.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

WiccaMaggie

7. 12. 2021 10:01

Teda já se omlouvám :-D ale úplně mě zrušila poslední věta článku: Populární jsou v poslední době rovněž veganské verze vaječného koňaku... ;-) Konečně jsem se po dlouhé době ( v této době) od srdce zasmála:-D První co mi proletělo hlavou: když chci veganský vaječňák, musím si odmyslet mléko a vejce...a zbyde mi RUM :-D Tudíž definice pro veganský vaječňák zní: RUM :-D To je kouzelný <3 Manžel si totiž léta dělá legraci, když se zeptám jestli chce kafe, tak hlásí RUM (vtip profesionálního řidiče, který jezdí doslova denně a nestihne si dát ani malé pivo:-D ). Jinak velmi pěkný článek, pro mne s roztomilou tečkou :-8

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více