Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Světový den vajec


Světový den vajec
Zdroj: Pixabay

Světový den

Světový den vajec slavíme každoročně druhý pátek v říjnu, a to již od roku 1996. Vejce oslavujeme jako univerzální potravinu, která je nepostradatelná při přípravě mnoha pokrmů. Jsou ideální k snídani, protože kromě lahodné chuti dodají tělu potřebnou dávku energie.

V tento den se oslavují po celém světě výhody konzumace vajec Vejce obsahují plnohodnotné bílkovin, nezbytných vitamíny i minerály, proto je ocení milovníci zdravého a aktivního života. Zvýšená poptávka po nich (i spotřeba) je každoročně v období Velikonoc.

Jak uvařit vejce?

Pokud nekonzumujete nadměrné množství vajec, mají na organismus dobrý vliv. Zdraví dospělí člověk si může bez obav ze zvýšení hladiny cholesterolu pochutnat klidně na jednom vajíčku každý den. Je jedno, zda si dáte vejce míchaná, pošírovaná, natvrdo, nahniličko atd. Někdo má rád vejce v tekuté alkoholické formě, tedy jako vaječný koňak. Nejčastější způsob přípravy bývají vejce natvrdo – výborně se hodí do salátů, pomazánek a jsou ideální na ozdobu obložených chlebíčků. Recept je jednoduchý – stačí vejce vařit 9 minut ve vroucí vodě.

Vejce je považováno za superpotravinu. Má skvělý poměr kalorií k obsaženým bílkovinám.

Jak Světový den vajec ideálně oslavit? Zkuste třeba jiné než slepičí vejce, které se nejen u nás konzumuje nejčastěji. Případně zkuste vejce zpracovat jinak, než je tradičně připravujete.

Světový den vajec vyhlásila na konferenci ve Vídni International Egg Commission.

Kdo by neměl promeškat Světový den vajec?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více