Světový den vajec
Světový den
Světový den vajec slavíme každoročně druhý pátek v říjnu, a to již od roku 1996. Vejce oslavujeme jako univerzální potravinu, která je nepostradatelná při přípravě mnoha pokrmů. Jsou ideální k snídani, protože kromě lahodné chuti dodají tělu potřebnou dávku energie.
V tento den se oslavují po celém světě výhody konzumace vajec Vejce obsahují plnohodnotné bílkovin, nezbytných vitamíny i minerály, proto je ocení milovníci zdravého a aktivního života. Zvýšená poptávka po nich (i spotřeba) je každoročně v období Velikonoc.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit vejce?
Pokud nekonzumujete nadměrné množství vajec, mají na organismus dobrý vliv. Zdraví dospělí člověk si může bez obav ze zvýšení hladiny cholesterolu pochutnat klidně na jednom vajíčku každý den. Je jedno, zda si dáte vejce míchaná, pošírovaná, natvrdo, nahniličko atd. Někdo má rád vejce v tekuté alkoholické formě, tedy jako vaječný koňak. Nejčastější způsob přípravy bývají vejce natvrdo – výborně se hodí do salátů, pomazánek a jsou ideální na ozdobu obložených chlebíčků. Recept je jednoduchý – stačí vejce vařit 9 minut ve vroucí vodě.
Vejce je považováno za superpotravinu. Má skvělý poměr kalorií k obsaženým bílkovinám.
Jak Světový den vajec ideálně oslavit? Zkuste třeba jiné než slepičí vejce, které se nejen u nás konzumuje nejčastěji. Případně zkuste vejce zpracovat jinak, než je tradičně připravujete.
Světový den vajec vyhlásila na konferenci ve Vídni International Egg Commission.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den vajec?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno 26. 4. 2024 08:38
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková omáčka pro začátečníky: Vysvětlíme postup přípravy krok za krokem
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky