Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro vánoční cukroví: Sandokanovy oči, ledovky nebo tatranské řezy byly kdysi hity!
Zdroj: Toprecepty, Dooga

Víte, které cukroví je to nejlepší? Přece to, které si pamatujeme z dob našeho dětství. Pokud jste vyrůstali v 60., 70. či 80. letech, možná jste si pochutnávali na úplně jiných druzích, než které jsou moderní dnes. A i když mnohdy nešlo o žádná cukrářská veledíla, milujeme je stále.

Sandokanovy oči

Jedním z největších hrdinů sedmdesátých let byl pro televizní diváky Sandokan. Celá jedna generace tohoto neohroženého piráta zbožňovala natolik, že po něm pojmenovala i jeden z nejpopulárnějších druhů cukroví té doby. Šlo vlastně o jakési pralinky ze ztuženého tuku a sušeného mléka s lentilkami uprostřed, díky nimž cukroví připomínalo právě oči. Místo lentilky se někdy dávaly i rozinky nebo kandované ovoce, ale každé dítě by vám tehdy řeklo, že ty s lentilkami byly nejlepší. Sandokanovy oči se skládaly z několika vrstev – ta nejsvětlejší horní byla s kokosem, druhá s mletými oříšky a poslední spodní s kakaem. Hmota se pak lila do prohlubní od bonbonů v bonboniéře a nakonec se nechala ztuhnout. Chcete-li si trochu nostalgicky zavzpomínat, zkuste Sandokanovy oči podle našeho receptu

Ledovky s polevou

Někdo si možná u toho názvu vybaví tvrdé bonbony s čokoládovou uvnitř, jiného možná napadne ledová čokoláda a další si vzpomenou na retro druh cukroví. Ledovky jsou vlastně tak trochu vylepšenou verzí lineckých koleček. Místo marmelády jsou jednotlivé kousky slepené máslovým nebo pudinkovým krémem a nakonec zalité cukrovou či lesklou čokoládovou polevou, jíž vděčí ledovky za své jméno. Hotové cukroví se nakonec zdobí mandlí nebo vlašských ořechem, to s cukrovou polevou se někdy pro oživení „ledového povrchu“ sypalo barevným cukrovým zdobením.

Tatranské řezy

V dobách, kdy jsme se Slovenskem tvořili jeden stát, pekly se často v mnoha domácnostech tatranské řezy. A mnozí je dělají dodnes. Není divu, toto cukroví je zkrátka dokonalou kombinací různých chutí. Navíc je poměrně jednoduché na přípravu, aspoň v tom ohledu, že nemusíte nic tvarovat a vykrajovat. Jednotlivé vrstvy jen nalijete na plech, upečete a pak nakrájíte na tenké řezy. Tatranské řezy jsou úžasně křehké ořechové cukroví se základem z lineckého těsta pomazaném nějakou kyselejší marmeládou (nejlépe rybízovou či malinovou), jíž zakrývá křupavá vrstvička z bílků, cukru a mletých ořechů. Pokud řezy neznáte, určitě je zkuste. S velkou pravděpodobností se zařadí do vašeho stálého repertoáru cukroví. A jak na ně? Připravte si 400 g polohrubé mouky, malinový džem, 250 g másla, 4 bílky, 180 g cukru krystal, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 150 g mletých ořechů a 1 balíček prášku do pečiva. Změklé máslo vyšlehejte s krystalovým cukrem dokrémova. Postupně (po jednom) zašlehejte žloutky. Pak do směsi zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto, které na pomoučeném vále vyválejte na tenkou placku. Tu pak přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřete marmeládou. Nakonec našlehejte trochu bílky, vmíchejte do nich moučkový cukr a mleté ořechy. Ořechovou směs natřete na těsto a pečte asi 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 190°C.

Domácí čokoláda

I když jsou dnes dostupné různé kvalitní a prémiové čokolády, stále si rádi o svátcích pochutnáváme na cukroví zvaném domácí čokoláda. S nějakou luxusní čokoládou tato dobrota sice nemá nic společného, neboť se připravovala a připravuje pouze z kakaa a ztuženého rostlinného tuku, přesto na ni mnozí vzpomínají s láskou a vánoční svátky by si bez ní nedokázali představit. Kouzlo domácí čokolády spočívalo i v tom, že se dala nalít třeba do formiček na medvědí pracny a vznikly vám tak různé zajímavé tvary. Někdy se dělala i v bílé verzi s kokosem, tmavá s oříšky nebo třeba ochucená skořicí.

Pražské koule

Pro ty, kteří pečení nestíhají, bývají většinou poslední záchranou nepečené druhy. Různé kuličky či hrudky byly populární již před lety a na poslední chvíli je těsně před Štědrým dnem mnozí koulejí i nyní. Nepečené kuličky se často připravují z drcených oříšků, kokosu či piškotů, kdysi oblíbené pražské koule jsou ovšem trochu jiné. Jde totiž o dva celé piškoty, které se k sobě slepí krémem, pak se namočí do čokoládové polevy a nakonec ještě posypou oříšky, nejčastěji drcenými arašídy. Anebo se dva slepené piškoty namočí v cukrové polevě, pak se vyválí v drcených arašídech, nechají zaschnout a až poté se ještě namáčejí v mléčné čokoládě. Vzniká tak jakési české Ferrero rocher. Hotové piškotové koule se nechají ztuhnout a zakrátko už můžete mlsat.

Cukroví z burizonů

Které dítě by je nezbožňovalo? Pufovaná loupaná rýže byla spíš oblíbená ve sladké pestrobarevné verzi zvané Arizonky, neochucené bílé burizonky se ale zase často využívaly k přípravě různých druhů cukroví. Stačilo přidat cukr a kondenzované mléko a snadno se z nich daly tvarovat sladké bezlepkové kuličky nebo hrudky vonící karamelem. Když se nakonec obalily v čokoládové polevě, byly ještě mnohem lahodnější.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Marie65 Marie65

8. 12. 2021 10:54

Moje tchýně pochazela že Slovenska a nyní jsem se dozvěděla že to výborné cukroví které pekla jsou Tatranske řezy:-)

Zazie

8. 12. 2021 08:39

Zajímavé, tu dobu jsem prožila, ale o těchto druzích cukroví slyším poprvé.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více