Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letošní hity v pečení cukroví: Upečte si popraskané crinkles nebo makové linecké!
Zdroj: Toprecepty, Lukas cirjak

Tradice je sice tradice, ale občas se hodí si mísy s rohlíčky, perníčky a pracnami zpestřit neobvyklým druhem cukroví, a proto se vymýšlejí stále nové a nové druhy. A někdy se některý chytne natolik, že jej pečou snad všichni. Seznamte se s nejznámějšími sladkými vánočními hity poslední doby.

Svěží citronové linecké s mákem

Slepované křehké cukroví ve tvaru koleček, srdíček, či kytiček z lineckého těsta patří k nejoblíbenější druhům vánočního cukroví. Původ má v rakouské kuchyni, kde se ovšem cukroví neříká linecká kolečka, ale linecké oči. To originální se slepuje červenou marmeládou, která krásně prosvítá kolečkem ve vrchní sušence. Marmeláda by měla být nejlépe nějaká kyselejší a pikantnější, aby dobře kontrastovala se sladkým těstem. Linecké cukroví si někteří vylepšují kakaem nebo perníkovým kořením, v poslední době je oblíbené i linecké s mákem. Maková zrníčka v cukroví příjemně křupou a navíc oživí i vzhled koleček. Slepovat je můžete jakoukoliv zavařeninou nebo povidly, jejichž chuť se k máku výborně hodí. Chuť máku se ovšem báječně snoubí také s chutí citronové pomazánky lemon curd. A jak uděláte těsto? Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 70 g mandlové mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 120 g moučkového cukru, 200 g studeného másla, špetku soli, 2-3 lžíce máku (celého, ne mletého). Nejprve opečte mák. Nasypte jej na plech a opékejte ho při 180 °C asi 10-12 minut. V míse pak smíchejte na kousky nakrájené studené máslo, oba druhy mouky, moučkový cukr, sůl a opečený mák a propracujte. Nakonec přidejte vejce a žloutek a vypracujte těsto. Udělejte z něj kouli a nechte odležet v lednici, nejlépe přes noc. Pak vykrajujte z těsta tvary, upečte je dozlatova a vychladlé slepujte citronovou pomazánkou.

Popraskané bochánky crinkles

Také vás vždycky tak mrzí, když se vám náhodou při pečení něco nepovede a pečivo vám na povrchu popraská? Tak zkuste sušenky crinkles, v jejich případě je totiž popraskání dokonce žádoucí a popraskaný povrch se i zdůrazňuje. Crinkles mají tvar malých bochánků, na povrchu jsou příjemně křupavé a uvnitř vláčné a vyrobíte je raz dva. Navíc je můžete dělat v mnoha příchutích. Nejoblíbenější jsou ale ty čokoládové nebo kakaové. Popraskaného efektu se totiž dosahuje obalením sušenek v moučkovém cukru, jehož bílá barva vytváří kontrast k hnědým sušenkám a i efekt popraskání je výraznější. Jak na ně? Ve velké míse smíchejte 60 g kakaového prášku, 200 g cukru krystal a 60 ml rostlinného oleje. Po jednom zašlehejte 2 vejce. Vmíchejte 2 lžičky vanilkového extraktu. V jiné míse smíchejte 130 g mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a  1/2 lžičky soli. Suché přísady vmíchejte do mokré směsi a vypracujte těsto. Mísu přikryjte fólií a dejte do chladničky alespoň na 4 hodiny nebo přes noc odležet. Troubu předehřejte na 175 °C. Z těsta vykrajujte polévkovou lžící menší bochánky a obalujte je vydatně v moučkovém cukru. Obalené kuličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut. Sušenky se zvětší a na povrchu se tak vytvoří popraskaný efekt. Ihned po upečení jsou ještě měkké, ale po vychladnutí na povrchu ztvrdnou.

Stromečky sněhem zaváté

Milujete nadýchané sněhové cukroví? Nebo vám zkrátka jen zbylo hodně bílků po pečení jiných druhů? V tu chvíli nastává čas na sněhové pusinky. Na jejich výrobu potřebujete kromě bílků už jen cukr a trpělivost při šlehání bílků do tuhého sněhu. Nadýchanější, křehčí a sladší cukroví už nenajdete. Pusinky můžete dělat čistě bílé i barevné ze směsi obarvené potravinářskými barvami, mohou mít tvar klasických pusinek (bochánků), ale i koleček nebo srdíček. V poslední době jsou populární i pusinkové stromečky. Vytvoříte je snadno ze sněhové hmoty obarvené na zeleno a pomocí cukrářského sáčku se zdobicí úzkou plochou špičkou, jímž na plech vyložený pečicím papírem nastříkáte stromečky – vysoké pusinky. Ty pak ještě můžete ozdobit barevným cukrářským zdobením. Hitem jsou také stromečky naležato, do nichž zabodnete špejli a vytvoříte tak jakási pusinková lízátka, která pak můžete někam zapíchnout na ozdobu. Na jejich vytvoření potřebujete sáček se zdobicí špičkou ve tvaru kapky, jímž na pečicí papír vytvoříte vlnovku ve tvaru stromečku. Postupujte odspodu až ke špičce. Do hotového stromečku vpíchněte špejli a posypte jej také cukrovým zdobením. Krásně vypadá i zlaté a stříbrné. Poté stromečky sušte v troubě při teplotě 90 °C aspoň 2 hodiny.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více