Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat babiččiny slané drožďové mini rohlíčky? Jde to bez kynutí!
Zdroj: Šárka Adámková

Také už vám z toho všeho sladkého pečení jde trochu hlava kolem? Tak si udělejte pauzu s něčím slaným! Drožďové rohlíčky podle naší babičky chutnají skvěle a zvládne je udělat i začátečník.  

Jako od babičky

Tenhle recept je pro mě výjimečný. Dostala jsem jej totiž kdysi dávno od babičky, která tak úplně není „naše“. Je to babička, která před lety hlídala mé děti, když jsem chodila na vysokou školu. Jelikož naše vlastní babičky žily daleko, museli jsme si najít babičku jinou. A tak jsme našli Olgu. „Hlídací babičku“, která se časem stala členkou naší rodiny. Jednou před Vánocemi přinesla Olga k nám domů slané mini rohlíčky, sypané kmínem. Vypadaly nádherně, chutnaly fantasticky, tak jsem si řekla o recept. Od té doby peču rohlíčky každoročně a sklízejí velký úspěch. Babičce Olze už je dnes přes 80 let, děti mi dávno nehlídá, ale stále jsme v kontaktu a já si říkám, že letos přinesu tyhle rohlíčky já jí. Na oplátku. Ale nejdřív je představím vám!

Drožďové rohlíčky bez kynutí

Ano, jmenují se drožďové, droždí se do nich i dává, ale ne proto, aby zajistilo kynutí, ve skutečnosti propůjčuje rohlíčkům hlavně specifickou chuť. Droždí se totiž považuje za potravinu, která disponuje takzvanou pátou chutí umami, která zvýrazní a prohloubí všechny ostatní chutě. A přesně to se děje v těchto rohlíčcích! Jak na ně? Potřebujete 400 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, asi 15 g droždí, 1 vejce (plus 1 vejce na potření) a sůl. Ze všech surovin zpracujte těsto, ale nenechávejte je kynout! Naopak, hned z těsta tvořte malé rohlíčky. Já to dělám tak, že vždycky odtrhnu kousek těsta, zformuji je do asi 2 cm kuličky a z té pak v dlaních válením proti sobě tvořím rohlíčky. Ale postupujte tak, jak jste zvyklí, třeba jako při tvoření vanilkových rohlíčků. Každopádně, hotové vytvarované rohlíčky dejte na plech, vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem nebo mákem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Trvá to asi 10 minut.

Upečené rohlíčky můžete po vychladnutí okamžitě podávat, nepotřebují rozležení, jsou křehké a chutnají skvěle hned. Hodí se pro návštěvy jako slané drobné pohoštění, ale můžete je podávat také jako součást předkrmu u slavnostní večeře. Kdyby náhodou zbyly, což je velmi nepravděpodobné, lze je i zamrazit. Ale věřím, že vám zachutnají tak, že místo zamrazování budete spíš přidělávat další várku těsta. A když už jsme u toho těsta, pokud si jej uděláte více, než stihnete hned zpracovat, můžete je nechat odležet v chladu. Dejte je do misky, zakryjte folií a uložte do ledničky. Dva tři dny se mu nic nestane. Pečení si tak můžete naplánovat.

Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více