Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, jak správně skladovat potraviny? Pomůže kuchyňská utěrka i houbička na nádobí!
Zdroj: Unsplash Uliana Kopanytsia

Je jedno, jestli jste zvyklí si dělat zásoby, nebo jste zrovna nakoupili více ovoce či zeleniny. V každém případě určitě oceníte naše tipy, jak na to, aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé.

Proč je správné skladování potravin tak důležité?

K tomu, abyste se při návratu z nákupu zamysleli nad tím, co kam ukládáte a jestli je způsob uložení pro danou potraviny ten nejlepší, je hned několik důvodů. Tím nejdůležitějším asi je skutečnost, že při nevhodném skladování může docházet k přemnožení bakterií, které potravinu nejen znehodnotí a mohou vám způsobit zažívací potíže. Kromě zdraví se určitě vyplatí šetřit i svojí peněženku a životní prostředí a dbát na to, aby nakoupené potraviny vydržely co nejdéle. Dobrou zprávou je, že správným skladováním lze jejich životnost několikanásobně prodloužit. A proto je důležité vědět, které potraviny dát do lednice, co může zůstat na kuchyňské lince a co je lepší schovat do spíže nebo potravinové skříně.

Kde uskladnit zeleninu?

Obecně platí, že ovoce nebo zelenina vydrží nejdéle v chladničce v přihrádkách s možností přizpůsobení vlhkosti. Tento systém vytváří optimální podmínky pro uchování veškerých čerstvých potravin. Pokud však nemáte k dispozici chladničku se speciální přihrádkou, máme pro vás jednu praktickou vychytávku. Zásuvku na zeleninu vyložte papírovými ubrousky, které absorbují přebytečnou vlhkost. Když ubrousky zvlhnou, vyměňte je. Podobně můžete využít nepoužité houbičky na nádobí. Dejte mezi ovoce nebo zeleninu dvě či tři zcela nové houbičky na nádobí. Výhodou je, že až nasáknou, tak je nemusíte měnit. Stačí je jen pořádně vyždímat a dát zpátky.

Čerstvé bylinky nedávejte do vody

S čerstvými bylinkami, jako je například bazalka, nezacházejte jako s květinami a nedávejte je do vázy. Raději je vložte do perforovaného mikrotenového sáčku a dejte je do chladničky do přihrádky na zeleninu. Pokud nemáte k dispozici perforovaný sáček, stačí do normálního udělat pár otvorů, aby se k bylinkám dostal vzduch a nebyly neprodyšně uzavřené. Bylinky však i v lednici rychle vadnou a ztrácejí chuť, proto je výhodnější je hned otrhat a dát je v plastové dóze do mrazničky. Při vaření ale možná spíše oceníte, když budete mít bylinky zmrazené v ledových kostkách v tvořítku led s kapkou oleje.

Salát dejte do pytle

Specifickou zeleninou je listový salát, protože jeho listy rychle zvadnou. Jak na to, aby salát vydržel svěží co nejdéle? Dejte ho do většího papírového sáčku a uložte do chladničky. Dbejte přitom ještě na jednu věc. Salát má sice rád vzduch, ale rozhodně mu neprospěje, když mu před uskladněním odstraníte zvadlé vnější listy. Ty sice nejsou nijak pěkné, ale jsou důležité, protože udržují vnitřek salátu křupavý.

Rajčata do lednice nepatří

Nicméně neplatí, že každé zelenině lednice svědčí. Studený vzduch totiž brání procesu dozrávání a například rajčata tak ztrácí svou kořeněnou vůní. Proto byste je měli raději nechat v misce na kuchyňské lince. Ale dbejte přitom na to, abyste je nedali na mísu společně s ovocem, které produkuje etylen, jako jsou například jablka nebo broskve.

Banány a další tropické ovoce nechte na míse

Do chladničky nedávejte ani tropické ovoce, jako například citrusy, avokádo nebo banány. Tomuto ovocí svědčí teplota 13 až 15 stupňů Celsia, takže je radši nedávejte ani k oknu na sluníčko ani hned vedle sporáku.

K bramborám přidejte zázvor

Také bramborám je v chladničce až příliš velká zima a škrob se v nich chladem mění na cukr, takže mohou mít i nasládlou chuť. Skladujte je proto na chladném a suchém místě v košíku nebo lísce, abyste je mohli průběžně třídit a nahnilé hlízy vyhodit. Říká se, že kořen jedné zeleniny prodlužuje dobu skladování jiné zeleniny. Proto je dobré k bramborám přidat kousek zázvoru.

Mouku nenechávejte v původním obalu

Nejlepší je, když mouku a další sypké potraviny hned po příchodu z obchodu přesypete z původního obalu do uzavíratelné nádoby. Mohou v nich být zárodky škůdců, jako jsou například potravinoví moli, a dózy zabrání kontaminaci ostatních  potravin uskladněných ve spíži. Navíc díky označeným průhledným nádobám budete mít neustále přehled o tom, čeho máte ještě dostatek a co už je potřeba dokoupit.

Kávu uchovávejte v chladu

Na kvalitu kávy mají vliv následující faktory: světlo, teplo, vzduch a vlhkost. Z toho vyplývá, že kávu je nejlepší skladovat na temném, chladném a suchém místě ve vzduchotěsné nádobě. Kávová zrnka totiž obsahují oleje, které v teple žluknou, a káva tak ztrácí svou příjemnou chuť. Lepší je uchovávat kávu zrnkovou a mlít ji až těsně před přípravou. K tomu vám poslouží například mlýnky, které jsou součástí moderních kávovarů. Pokud doma skladujete předem namletou kávu, je dobré ji přesypat do vzduchotěsné nádoby a uložit ji buď do spíže, nebo chladničky či mrazničky. Její trvanlivost se tak prodlouží až čtyřnásobně.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více