Stout chléb (chléb z černého piva)

Lucasinka Kuchařka: Lucasinka

Slané pečivo 6 názorů

Suroviny

550 g celozrnné mouky
200 g hladké mouky
300 ml silného černého piva
220 ml podmáslí
2 lžíce hnědého cukru
2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli
olej
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy nasypeme hladkou mouku, jedlou sodu a sůl. Promícháme a vsypeme celozrnnou mouku s cukrem. Vmícháme podmáslí s pivem a zpracujeme pevné nelepivé těsto.

  2. Přendáme jej do olejem vymazané pečící formy na chléb a necháme 10 minut odpočinout. Mezitím rozpálíme troubu na 230°C.

  3. Odpočatý chléb vložíme do trouby a po 10 minutách pečení snížíme teplotu na 180°C. Pečeme dalších 25 minut.

  4. Po upečení by chléb měl mít zlatavou pevnou kůrku a po zaklepání na spodní část by měl vycházet dutý zvuk. Chléb necháme zchladnout na mřížce a podáváme.

Poznámka

Velkou výhodou tohoto chleba je, ze nekyne, tudíž do hodiny máte na stole krásně voňavý, čerstvý a nadýchaný chléb, který má díky pivu a podmáslí příjemnou ojedinělou chuť. Použila jsem pivo Guinness. Název chleba jsem zvolila, protože v Anglii je silné černé pivo označováno „stout“ a originální název „Stout bread“ jsem nechtěla příliš měnit.

Pekla jsem podle receptu mého velkého oblíbence Paula Hollywooda z pořadu BBC „Paul Hollywood’s Bread“

www.lucasinka.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Stout chléb (chléb z černého piva)

  • macka macka(neregistrovaná)

    lucasinko: paula hollywooda miluju, když jsu u dcery v UK každý večer musím koukat na jeho vařící programy.... je nááádhernej, moc se mi líbí....to jenom tak bokem..

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Marcela: Abych rekla pravdu, netusim. S dom.pekarnou nemam zadne zkusenosti. U receptu, ktery je mezi podobnymi recepty, testo v pekarne zadelavali

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Frantiska: Dobrý den, myslíte, že by šel chlebík upéct i v domácí pekárně. Není těsto moc těžké a lepivé aby to lopatky zvládly?? :-S

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    recept se mi libi :) vyzkousim

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    varilamyskakasicku: Myslim, ze klidne i dortova nebo kolacova forma neni na skodu. Pri peceni ve forme na chleba je jen obdelnikovy tvar, ale ten pro chleba neni nejdulezitejsi ;-) Dejte vedet, jak se povedl

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Tak to je paráda, kam bych to těsto nalila, když nemám pečíčí formu na chleba? Pustila bych se do toho ještě teď;-);-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: chleba z piva recept na domácí chleba z anglie chléb s jedlou sodou černý chléb chléb se sodou domácí chléb z černého piva chleba se sodou chleba z jedlé sody recept na chleba s jedlou sodou recepty na černé pivo chléb z piva stout recept domaci chleb se sodou kuchrka recept na černé pivo chleba s piva chléb z jedlé sody chleba ze jedlé sody chleba s pivem chleba z jedlé sody recept