

Banánová žemlovka
Suroviny 1 pekáček
- 5 rohlíků nebo bílého toustového chleba
- 2 smetany 30%,
- 5 vajec
- 80 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 100 g rozinek
- rum (na namočení rozinek)
- 5 banánů
- máslo na vymazání pekáčku
Postup přípravy receptu
Pekáček si vymažeme máslem a naskládáme na něj nakrájené rohlíky, které pokapeme rumem z rozinek. Na ně poklademe banány promíchané s rozinkami. Rozšleháme 4 žloutky a jedno celé vejce s polovinou cukru, špetkou soli a jednoho vanilkového cukru. Po vyšlehání do pěny přidáme obě smetany a ještě chvíli šleháme. Tuto směs následně vylejeme na rohlíky a banány a dáme zapéct do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme 20 minut. Mezitím si vyšleháme bílky do hustého sněhu a přidáme do nich zbylý cukr. Po 20 minutách natřeme na předpečenou žemlovku a pečeme ještě 10 minut do zrůžovění sněhu.
Poznámka od kuchařky
Zdroj- denník Právo
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Banánová žemlovka
-
Hmm vypadá krásně, jdu nakoupit a zkusíme jí udělat
-
v.e.v.e.r.ko, nelze vždy vyhovět všem, samozřejmě ani chutnat všem nemusí.
-
žemlovku miluju ale s banánem mě hodně zklamala, za sebe nedoporučuju!
-
Hani zkus, budu moc ráda
-
To vypadá nádherně
+ Určitě vyzkouším
-
Mirko, tak to mám fakt velkou radost!! taky jsem dala do bílků trochu citronové šťávy
-
Jani, zemlbába byla fakt skvělá
Na banány jsem strouhla trochu citronové kůry a do bílků asi lžíci citronové šťávy. Recept je uložený v oblíbených a určitě budu dělat vícekrát.
-
Ivo , pochopila jsem, určitě je to super nápad
-
Banánky, ne babábky pochopitelně
-
Skvělá bomba.
Jen pozor, aby rum v žemlovce v kombinaci s plynovou troubou neproměnil tuto lahůdku v bombu opravdovou. Napadla mne ještě možnost zapéci mezi vrsty babábky v čokoládě, použít do zálivky krém Advocat (vaječný koňak), podávat žemlovku studenou, flambovanou, se zmrzlinou...tenhle výtečný recept opravdu vybízí k experimentování. A co takhle udělat žemlovku Tiramisu? Jdu o tom přemýšlet.
-
no koment
-
Lykeli, děkuji a zkus
-
Žemlovlu miluji, s banánem jsem ji ještě ale nejedla i tak to musí být vynikající!:) Posílám bodík.
-
Jani nádhera
A ty fotky
Paráda
-
Pajaska, brusinky klidně, taky jsem jich pár přidala do rumu, co mi zbyly