Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 tipů, jak na nejlepší bublaninu: Důležitý je druh těsta i ovoce a taky správná teplota trouby. Co ještě nepodcenit?
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Bublanina bývá typickým letním moučníkem, do kterého se obvykle zužitkuje aktuální úroda ze zahrádek. Ale proč si vlastně tuhle dobrotu nepřipravit kdykoliv během roku? S našimi tipy to zvládnete i z mražených zásob!


Snadná, ale záludná?

Bublanina patří, snad kromě perníku na plech, mezi absolutně nejsnazší moučníky. Jenže i ty mají svá úskalí. Konkrétně u bublaniny se může stát, že bude suchá, nebo že ovoce propadne dolů, případně, že se těsto „zdrcne“ nebo nepůjde dopéct a bude mazlavé. Bublanina může být také nedochucená a chybu můžeme udělat i při závěrečném zdobení. Nic z toho vás ovšem nepotká, pokud se budete držet následujících zásad.

  1. Do těsta přidejte tuk
    Bublaninu lze upéct z piškotového nebo třeného těsta, případně i z jiného, ale první dvě jsou nejčastějí. Piškotové je oblíbené, je krásně nadýchané, ale hrozí u něj, že těžší ovoce propadne dolů anebo, že bude bublanina suchá. Pokud tedy zvolíte piškotové těsto, rozhodně do něj přidejte tuk (rozpuštěné máslo, olej) a použijte drobné malé ovoce, které nebude mít šanci propadnout dolů. Typicky jsou to borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, ale i višně či třešně.
  2. Zvolte správné ovoce
    Co je to správné ovoce? Samozřejmě záleží na vaší chuti, ale příliš vodnaté ovoce, příliš velké a těžké udělá v těstě neplechu. Ovoce, které obsahuje moc vody, při pečení vytéká, těsto tak vlhne a špatně se propéká. Na druhé straně, pokud budete dělat bublaninu z třeného těsta, můžete si dovolit zvolit „těžší kalibr“, jakým jsou třeba meruňky nebo broskve. Z důvodů vodnatosti se na bublaninu moc nehodí kompotované ovoce, a to ani to drobné. Pokud ale jinou možnost nemáte (například chcete spotřebovat zásoby), alespoň je důkladně sceďte.
  3. Nebojte se mrazničky. Ano, v době, kdy není k mání ovoce čerstvé, můžete bez obav sáhnout po mraženém. Jen je předem nerozmrazujte, stalo by se to, co jsme popisovali v bodu 2. Z mraženého ovoce jsou nejvhodnější bobuloviny. Sypte je na hotové těsto rovnou z mrazničky, případně je předem zlehka a rychle obalte v hrubé mouce. Snížíte tak šanci, že ovoce propadne dolů a pustí moc šťávy do těsta. Ale pozor! Pokud se vám podařilo zmrazit ovoce do "hroudy", na těsto je nedávejte. 
  4. Použijte dost soli. Ano, sůl do moučníků patří. Dělávaly to už naše babičky, tak není potřeba vymýšlet nic nového. Sůl zvýrazní chuť použitých surovin a „vytáhne z nich to nejlepší“. Do kynutých moučníků je nezbytná, ale dobrou bublaninu udělá špetka soli v těstě ještě lepší!
  5. Vylepšete moučník drobenkou. Drobenka je sice tradičním zdobením na koláče, ale parádu a skvělou chuť udělá i na bublanině. Pokud se ale rozhodnete použít drobenku, pečte bublaninu spíše z třeného těsta, které je hutnější než piškotové, takže spíš udrží nejen ovoce, ale právě i posypku nahoře. Jak udělat fantastickou drobenku si přečtete zde.
  6. Předehřejte troubu
    Ano, víme, že je to základ a víme, že už jsme to stokrát opakovali, ale musíme znova. U pečení bublaniny je naprosto nutné, abyste těsto vkládali do dobře vyhřáté trouby. Bublanina se peče v dobře vyhřáté troubě, ale ne zprudka, nýbrž zvolna, aby se skutečně dobře propekla. Že je těsto dobře propečené poznáte tak, že špejle, zapíchnutá do těsta, vyjde ven suchá. 
  7. Cukrujte až před podáváním. I když vás to láká mít připraveno všechno hned, nedělejte to. Cukrujte jen moučkovým cukrem a to až těsně před servírováním. Proč? Povrch by jinak příliš zvlhnul a bublanina by byla shora lehce mazlavá.

Jestli už vás z toho všeho čtění přepadla chuť vyhrnout si rukávy a pustit se do pečení, máme pro vás recepty, které nezklamou. Zkuste třeba dokonale vláčnou šlehačkovou bulbaninu, nebo trochu atypickou bublaninu s meruňkami a čokoládou, případně jemnou bublaninu s tvarohem, nebo klasickou třešňovou bublaninu jako od babičky

 

 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

<3 dlouho jsem hledala - zkousela jsem 2x - ted vim, proc to nevyslo

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat