Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dyně jako kompot

Kompoty se ve velkém zavařovaly zejména v dobách našich babiček a prababiček, nicméně dodnes mají své kouzlo. Nejčastěji se připravuje z různého sezónního ovoce, ale za zkoušku určitě stojí i kompot z dýně. Připravte si ho podle našeho receptu.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 130 min + 2 dny louhování dýně

130 min (130 min příprava, + 2 dny louhování dýně)

20. 4. 2009 17:13

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie17 535 kJ / 4 191 kcal
Bílkoviny3,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 032,94 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Z jedné dýně je toho dost, za chvíli bude nová a já mám ještě plno od loňska a také dyňové zelí-dobré. Dá se dávat i na buchty atp.

Zdroj: Od kamarádky dětské lékařky a mám ho jako vzpomínku na ní, je starý asi 20 let a jako kompot již jinak nedělám!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

redwinn redwinn

19. 11. 2018 16:19

Dnes jsem dělala, je výborný, děkuji za recept.:yes::yes::yes:

milusaDz

15. 10. 2014 14:14

Díky tejaja za odpověď,mám bílou tykev,která syrová chutná jako nezralé banány.Letos mi s těch samých semen vyrostlo několik sazenic
které plodí světle zelené jemně skvrnité obludy s růžovooranžovou dužinou.Ostatní jsou bílé až krémové.Mám ještě dýni olejnou,zatím jsem ji neochutnala.Vypadá jako meloun tmavě zelená,jen má jemná žebra,nyní zežloutla a vypadá stejně jako na Slovensku u babičky na poli.Zelené cukety používáme místo krmné řepy-burgánu.Dělám nejradši řízky,nakrájím,osolím nechám vyslzet a potřu utřeným česnekem se solí a obalím v hl.kukuřičné mouce,vajíčku zase v mouce smažím na oleji či sádle s brambory mňam.(bílé tykve)
Stejně dělám hlívy,hřiby,dutonožky.Tato mouka se nepřipaluje při smažení a nedráždí pod zubní protézou tátu,ten říkal že vše bylo dýně.Malé,velké ,dlouhé baňaté a různé strakaté,uvnitř světlé až žluté.Jako dítě jsem nechápala že na Slovensku byly všechny jedlé a tady většina na okrasu.Tátův děda jezdil s několika dalšími do Velkého Berazna na jarmark odkud si vozili semena,obilí,dobytek...
Dnes je tam přehrada a obrovské jezero pitné vody,vesnice pod vodou a lidé ve městech.Nad přehradou zbylo asi10-20vesnic kde dožívají staří a pár mladších kteří se odmítli stěhovat,pak je Ukrajina.Zdravím Dzubová už mám registraci.

tejaja tejaja (moderátorka)

15. 10. 2014 12:57

Jana Remkova:Janka ďakujem, aj u nás je Terezy.;-) A meno nevadí, to sa stane. :-D;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 10. 2014 12:53

tejaja: Týý jo a jak jsem ti zkomolila jméno!!:-O. A Terezko, u náz je dnes Terezy, tak všechno nejlepšííí! :-D:-K

tejaja tejaja (moderátorka)

15. 10. 2014 10:16

Jana Remkova: Janka, už som z Prahy doma, tak som si všimla. ;-)
Inak v Prešove sa dziňankou nenazýva polievka, ale tekvicový prívarok. http://www.toprecepty.cz/recept/2749-tykvovy--priv...

tejaja tejaja (moderátorka)

15. 10. 2014 10:15

Miluše Dzubová: Ahojky;-)
Tak si mi pripomenula, že vlastne som túto polievku tu ešte za tie roky nedala :-D:-D:-D Díky zapodnet, v najbližšej dobe dám. Len upozorňujem, že dyňanka sa robí z tekvice ( tykve ), nie z oranžovaej dyne. A tomôže byť v Čechách problém.
Pochádzam z Prešova, a tam je veľa Rusínov, a tí sa vždy tiež hnevali, nikdy im nechceli napísať rusínsku národnosť, že taká neexistuje, písali im ako vravíš, ukrajinskú. Aá po 89. roku sa to konečne pohlo.
Holúbky sú super, nemajú chybu. S tou kapustou máš pravdu. Naša je úplne iná. Ako píšeš, zelená a listy krásne odlúpneš. Aj keď naložím zimnú kapustu, tak z nej je kyslá kapusta úplne iná ako v Čechách.
Ak máš k dispozícii tekvicu, teda nie cuketu, tak sa mrkni na moje recepty, možno nájdeš niečo, čo nerobíš alebo nepoznáš. Receptov s tekvicou tu mám niekoľko. Žiadna cuketa sa tekvici navyrovná. Kompót robím bez tresti, mrkni, je tu recept, desaťročia ho tak robíme, je vynikajúci.
Vidím, že si neregistrovaná, ak by si niečo chcela vedieť, čo nenájdeš v mojich receptoch, napíš mail, mám ho v profile. ;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 10. 2014 09:21

Miluše Dzubová: Musíte dotaz poslat Tejaji-Terezce Rarčuškové, tohle není její recept a pravděpodobně si vašeho dotazu nevšimne :-)

Miluše Dzubová

15. 10. 2014 09:07

TEJAJA,prosím vás neznáte recept na dýňanku,táta pochází z východního
Slovenska-Nová Sedlica.O této polévce básní celý život,nemohu sehnat
recept ani od příbuzenstva.Byla ze strouhané dýně(tykve)s kuličkami
z těsta.Babička mluvila rusňácky a psala jen ukrajinsky-ve školách se
vyučovalo též ukrajinsky(do občanek jim psali ukraj.národnost,táta 6x
vrátil OP že je Slovák a ne Ukrajinec)Holubky-závitky,byly plněné šťouchanými brambory s kapustou-zelím.Až později s rýží a masem.Pos-
kládané na vrchních listech z hlávek v největším hrnci(20-40L)navrchu
zbytek listů zalité vodou a pomalu vařili několik hodin,dle množství.Bohužel zde není zelí jako na Slovensku,to bylo tmavě zelené a listy se dobře odlupovaly když se hlávka nahřála v horké vodě.Mělo i jinou zemitou chuť,zde je zelí jen bílé na krouhání.
Dnes všude uvádí zalité rajčat.protlakem,ale to je od Maďarských hranic.Holubky od táty, lze jíst se smetanou nebo maštěné roztopenou slaninou a cibulína ni posmaženou,nebo jen tak přímo z
hrnce.Tady je dělám jako lazaně,zelí náplň,zelí atd.pomalu vařím v troubě zalité vodou z povařeného zelí.Budu vděčná za jakékoliv recepty,děkuji předem M. Dzubová.PS:z bílé tykve dělám řízky,brambo
ráky,nákypy,řezy nebo matesy.Kompot jsem ještě nedělala jen z dýně
goliáš,v80letech to byl hit,s ananasovou a pomerančovou trestí.
Nejlepší byl s meruňkovou.Prostě každá doba přinese dobré i nedobré.Internet pomáhá milionům lídí,a zároveň ubližuje(kriminalita).Díky němu si můžeme vyměnit recepty rady i
fotografie... Díky všem kdo mi odpoví nebo pošlou recepty.

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 10. 2011 18:50

Bibinka: I jááá, Bibi, i já ji mám dlouho!;-)

Bibinka Bibinka

10. 10. 2011 16:44

Jana Remkova:Jani, plno lidí to považuje za to samé, ale podobné si to je chuťově a je si to příbuzné, každé je však jiné. Na stolečku máš úplně stejnou dečku, ještě mám takový ubrus a prostírání-stráááášně dlouho;-):-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 10. 2011 16:11

Takže..konečně jsem vyfotila dýni, ze které my tady děláme kompot. Bibi, pokud to není ona, obrázky raději smaž, aby to ostatní nepletlo. Dnes jsme ji krájeli, tak jsem si hned vzpoměla, že tady byla kolem toho menší polemika. Láďa tvrdí, že dýně a tykev jedno a totéž a já si myslím, že ne. Tohle je podle sáčku, ze ktrerého jsme ji vyseli Dýně obrovská. Asi 8 kusů nám sežrali slimáci:-((, zůstaly dvě, jedna menší na stole a druhá větší, ta rozkrojená;-)

tejaja tejaja (moderátorka)

22. 4. 2009 12:22

:-D;-);-);-)

Jikotka Jikotka

22. 4. 2009 10:17

Už mlčím,mlčím,je to vysvětleno,chápu :-*:-*:-*

tejaja tejaja (moderátorka)

22. 4. 2009 07:22

Magdalenka, nielen v tvojhom okolí, aj u nás sa dyňou nazýva zelený plod s červenou dužinou:-D
Jirinka, to slovíčko za pomlčkou ( cuketa ) dáli múdre hlavy za posledné 3 roky. Nie je to cuketa, cuketa je iný príbuzný plod, ten pozná každý. O detstva sme používali tekvicu, ako píše magdalenka, na prívarky, polievky, atď. O cukete vtedy ešte nikto ani nechyroval. Tento kompót dostala mamička od kolegyne niekedy okolo r. 1965, a vtedy žiadnu cuketu ste nikde nedostali. Toto, čo som dala na obrázku sa u nás volá tekvica.
Tak ešte raz Jirinka, toto je tekvica ( kupujem odrodu Květa, pretože sa neťahá, je kríčková ) http://images.google.sk/imgres?imgurl=http://www.s... a toto je cuketa http://www.flora.sk/index.php?selected_id=126&a... To isté slovo v češtine a slovenčine nemusí znamenať to isté;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

21. 4. 2009 22:07

Holky, já jsem celé odpoledne hledala, jestli někde nemám fotku té kulaté dýně, ano, Bibi, dělají se z ní masky na Helowen. Jiřko, to není cuketa na tom odkazu od Terezky, je to tykev a tady nám asi všem dělá malinko problém čeština a slovenština. Dýně je kulatá, rozhodně ano a žlutá. Tykev je tvarově, jako cuketa, ale nikdy jsem nevěděla, že se dá tak zavařovat, jako dýně žlutomasá, škoda sakra, že nemám ani sáček od ní, teď jsme ji nasadili na zahradu. Vypěstovali na okně a už ji máme pod netkanou fólií, kdyby na ni ještě přišel mrazík. Tak počkám, až doroste a pak ji tady přidám.;-) Jo a Hello, ta dýně, o které píšeš by mne taky zajímala, ale neviděla jsem nic podobného!:-O

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zavarování dýne recepty z dyně dyně dýňový kompot od babičky dýně zavařování zavařování dyně s ananasem zavařování dyní helowen dyne dýně hokaido recepty zavařování zavařování dýně hokaido kompot z cukety zavařená dýně s ananasem hokaido kompot dýně hokaido zavařování dýně s ananasem jak se zavařuje dýně recept na zavařování dýně zavařená dýně dýňový kompot bez sterilizace dyňový kompot

Suroviny: dýně, cukr, citron, skořice celá, vanilka, koření hřebíček, ocet, voda

TopRecepty.cz

Dyně jako kompot

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lO8r