Dyně jako kompot

Bibinka Kuchařka:

Zavařeniny 37 názorů

43

Suroviny

1 dyně
1 kg cukru
3 citrony
skořice celá
vanilka celá
hřebíček
na máčení:
ocet (1 díl)
voda (10 dílů)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Dýni si oloupeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostky. Pak jí zalijeme do většího hrnce octovou vodou a necháme jí 2 dny máčet v chladnu.

  2. Poté vodu slijeme, svaříme nové 2 litry vody s cukrem v ní povaříme dýni tak 5 minut a naskládáme jí do čistých sklenic. V téže cukrové vodě povaříme citrony nakrájené na kolečka, skořici, vanilku a hřebíček.

  3. Po převaření všechno vyndáme a zaléváme touto vodou dýni ve sklenicích tak, aby byla potopená a přidáme převařenou vodu pokud jí bude málo.

  4. Sterilizujeme 10 minut, pokud budeme uskladňovat když si jí děláme pro brzskou spotřebu, není třeba vůbec sterilizovat.

Poznámka

Z jedné dyně je toho dost, za chvíli bude nová a já mám ještě plno od loňska a také dyňové zelí-dobré. Dá se dávat i na buchty ap.

Zdroj: od kamaráky dětské lékařky a mám ho jako vzpomínku na ní, je starý asi 20 let a jako kompot jí jinak nedělám!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dyně jako kompot

  • milusaDz milusaDz(neregistrovaný)

    Díky tejaja za odpověď,mám bílou tykev,která syrová chutná jako nezralé banány.Letos mi s těch samých semen vyrostlo několik sazenic
    které plodí světle zelené jemně skvrnité obludy s růžovooranžovou dužinou.Ostatní jsou bílé až krémové.Mám ještě dýni olejnou,zatím jsem ji neochutnala.Vypadá jako meloun tmavě zelená,jen má jemná žebra,nyní zežloutla a vypadá stejně jako na Slovensku u babičky na poli.Zelené cukety používáme místo krmné řepy-burgánu.Dělám nejradši řízky,nakrájím,osolím nechám vyslzet a potřu utřeným česnekem se solí a obalím v hl.kukuřičné mouce,vajíčku zase v mouce smažím na oleji či sádle s brambory mňam.(bílé tykve)
    Stejně dělám hlívy,hřiby,dutonožky.Tato mouka se nepřipaluje při smažení a nedráždí pod zubní protézou tátu,ten říkal že vše bylo dýně.Malé,velké ,dlouhé baňaté a různé strakaté,uvnitř světlé až žluté.Jako dítě jsem nechápala že na Slovensku byly všechny jedlé a tady většina na okrasu.Tátův děda jezdil s několika dalšími do Velkého Berazna na jarmark odkud si vozili semena,obilí,dobytek...
    Dnes je tam přehrada a obrovské jezero pitné vody,vesnice pod vodou a lidé ve městech.Nad přehradou zbylo asi10-20vesnic kde dožívají staří a pár mladších kteří se odmítli stěhovat,pak je Ukrajina.Zdravím Dzubová už mám registraci.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jana Remkova:Janka ďakujem, aj u nás je Terezy.;-) A meno nevadí, to sa stane. :-D;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    tejaja: Týý jo a jak jsem ti zkomolila jméno!!:-O. A Terezko, u náz je dnes Terezy, tak všechno nejlepšííí! :-D:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jana Remkova: Janka, už som z Prahy doma, tak som si všimla. ;-)
    Inak v Prešove sa dziňankou nenazýva polievka, ale tekvicový prívarok. http://www.toprecepty.cz/recept/2749-tykvovy--priv...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Miluše Dzubová: Ahojky;-)
    Tak si mi pripomenula, že vlastne som túto polievku tu ešte za tie roky nedala :-D:-D:-D Díky zapodnet, v najbližšej dobe dám. Len upozorňujem, že dyňanka sa robí z tekvice ( tykve ), nie z oranžovaej dyne. A tomôže byť v Čechách problém.
    Pochádzam z Prešova, a tam je veľa Rusínov, a tí sa vždy tiež hnevali, nikdy im nechceli napísať rusínsku národnosť, že taká neexistuje, písali im ako vravíš, ukrajinskú. Aá po 89. roku sa to konečne pohlo.
    Holúbky sú super, nemajú chybu. S tou kapustou máš pravdu. Naša je úplne iná. Ako píšeš, zelená a listy krásne odlúpneš. Aj keď naložím zimnú kapustu, tak z nej je kyslá kapusta úplne iná ako v Čechách.
    Ak máš k dispozícii tekvicu, teda nie cuketu, tak sa mrkni na moje recepty, možno nájdeš niečo, čo nerobíš alebo nepoznáš. Receptov s tekvicou tu mám niekoľko. Žiadna cuketa sa tekvici navyrovná. Kompót robím bez tresti, mrkni, je tu recept, desaťročia ho tak robíme, je vynikajúci.
    Vidím, že si neregistrovaná, ak by si niečo chcela vedieť, čo nenájdeš v mojich receptoch, napíš mail, mám ho v profile. ;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Miluše Dzubová: Musíte dotaz poslat Tejaji-Terezce Rarčuškové, tohle není její recept a pravděpodobně si vašeho dotazu nevšimne :-)

    Odpovědět

  • Miluše Dzubová Miluše Dzubová(neregistrovaný)

    TEJAJA,prosím vás neznáte recept na dýňanku,táta pochází z východního
    Slovenska-Nová Sedlica.O této polévce básní celý život,nemohu sehnat
    recept ani od příbuzenstva.Byla ze strouhané dýně(tykve)s kuličkami
    z těsta.Babička mluvila rusňácky a psala jen ukrajinsky-ve školách se
    vyučovalo též ukrajinsky(do občanek jim psali ukraj.národnost,táta 6x
    vrátil OP že je Slovák a ne Ukrajinec)Holubky-závitky,byly plněné šťouchanými brambory s kapustou-zelím.Až později s rýží a masem.Pos-
    kládané na vrchních listech z hlávek v největším hrnci(20-40L)navrchu
    zbytek listů zalité vodou a pomalu vařili několik hodin,dle množství.Bohužel zde není zelí jako na Slovensku,to bylo tmavě zelené a listy se dobře odlupovaly když se hlávka nahřála v horké vodě.Mělo i jinou zemitou chuť,zde je zelí jen bílé na krouhání.
    Dnes všude uvádí zalité rajčat.protlakem,ale to je od Maďarských hranic.Holubky od táty, lze jíst se smetanou nebo maštěné roztopenou slaninou a cibulína ni posmaženou,nebo jen tak přímo z
    hrnce.Tady je dělám jako lazaně,zelí náplň,zelí atd.pomalu vařím v troubě zalité vodou z povařeného zelí.Budu vděčná za jakékoliv recepty,děkuji předem M. Dzubová.PS:z bílé tykve dělám řízky,brambo
    ráky,nákypy,řezy nebo matesy.Kompot jsem ještě nedělala jen z dýně
    goliáš,v80letech to byl hit,s ananasovou a pomerančovou trestí.
    Nejlepší byl s meruňkovou.Prostě každá doba přinese dobré i nedobré.Internet pomáhá milionům lídí,a zároveň ubližuje(kriminalita).Díky němu si můžeme vyměnit recepty rady i
    fotografie... Díky všem kdo mi odpoví nebo pošlou recepty.

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Bibinka: I jááá, Bibi, i já ji mám dlouho!;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jana Remkova:Jani, plno lidí to považuje za to samé, ale podobné si to je chuťově a je si to příbuzné, každé je však jiné. Na stolečku máš úplně stejnou dečku, ještě mám takový ubrus a prostírání-stráááášně dlouho;-):-D

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Takže..konečně jsem vyfotila dýni, ze které my tady děláme kompot. Bibi, pokud to není ona, obrázky raději smaž, aby to ostatní nepletlo. Dnes jsme ji krájeli, tak jsem si hned vzpoměla, že tady byla kolem toho menší polemika. Láďa tvrdí, že dýně a tykev jedno a totéž a já si myslím, že ne. Tohle je podle sáčku, ze ktrerého jsme ji vyseli Dýně obrovská. Asi 8 kusů nám sežrali slimáci:-((, zůstaly dvě, jedna menší na stole a druhá větší, ta rozkrojená;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

  • Jikotka Jikotka

    Už mlčím,mlčím,je to vysvětleno,chápu :-*:-*:-*

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Magdalenka, nielen v tvojhom okolí, aj u nás sa dyňou nazýva zelený plod s červenou dužinou:-D
    Jirinka, to slovíčko za pomlčkou ( cuketa ) dáli múdre hlavy za posledné 3 roky. Nie je to cuketa, cuketa je iný príbuzný plod, ten pozná každý. O detstva sme používali tekvicu, ako píše magdalenka, na prívarky, polievky, atď. O cukete vtedy ešte nikto ani nechyroval. Tento kompót dostala mamička od kolegyne niekedy okolo r. 1965, a vtedy žiadnu cuketu ste nikde nedostali. Toto, čo som dala na obrázku sa u nás volá tekvica.
    Tak ešte raz Jirinka, toto je tekvica ( kupujem odrodu Květa, pretože sa neťahá, je kríčková ) http://images.google.sk/imgres?imgurl=http://www.s... a toto je cuketa http://www.flora.sk/index.php?selected_id=126&a... To isté slovo v češtine a slovenčine nemusí znamenať to isté;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Holky, já jsem celé odpoledne hledala, jestli někde nemám fotku té kulaté dýně, ano, Bibi, dělají se z ní masky na Helowen. Jiřko, to není cuketa na tom odkazu od Terezky, je to tykev a tady nám asi všem dělá malinko problém čeština a slovenština. Dýně je kulatá, rozhodně ano a žlutá. Tykev je tvarově, jako cuketa, ale nikdy jsem nevěděla, že se dá tak zavařovat, jako dýně žlutomasá, škoda sakra, že nemám ani sáček od ní, teď jsme ji nasadili na zahradu. Vypěstovali na okně a už ji máme pod netkanou fólií, kdyby na ni ještě přišel mrazík. Tak počkám, až doroste a pak ji tady přidám.;-) Jo a Hello, ta dýně, o které píšeš by mne taky zajímala, ale neviděla jsem nic podobného!:-O

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Špagetko, chuťový rozdiel medzi tými turbanmi a dlhými plodmi bude...oranžové sú sladké, nie? Z tých dlhých my na Slov. varíme prívarky, omáčky - k mäsu...
    Ja pečiem na jeseň tie Hokkaido a tie sú sladké. Aj také turbany - dužina je oranžová a sladká. Hlavne, ak ich poštípe mráz.

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: zavarování dýne dyně dýně zavařování zavařování dyně s ananasem helowen dyne dýně hokaido recepty zavařování zavařování dýně hokaido zavařování dyní kompot z cukety zavařená dýně s ananasem dýně s ananasem hokaido kompot dýně hokaido zavařování jak se zavařuje dýně recept na zavařování dýně zavařená dýně dýňový kompot bez sterilizace kompot z hokaido dyňový kompot hokaido zavařenina

Zapomněl/a jsem heslo