Velikonoční pondělí patří vajíčkům: Proč by měla být červená a čím ještě můžete koledníky pohostit?
17. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Co by to bylo za Velikonoce bez malovaných vajíček? I když dnes děti touží hlavně po těch čokoládových, podle tradice by se měla pro koledníky nachystat ta opravdová slepičí - pěkně obarvená a pokreslená ornamenty. Víte, že taková mají dokonce magické vlastnosti?
Na pomlázku chodili velcí i malí
Velikonoční pondělí si dnes ze všech velikonočních dnů užíváme asi nejvíc. Tento den je totiž spjatý s tím, že se chodí na pomlázku neboli šmigrust. Dřív ovšem pomlázka nevypadala jako dnes a nechodili jen muži vyšlehat ženy. Již v neděli vyšlehala pomlázkou hospodyně všechny členy rodiny, rodiče šlehali své děti a při pomlázce maličkých chodily děti vyšlehat své babičky a kmotry. Na některých místech se naopak v pondělí odpoledne obracely role a ženy chodily vymrskat muže. Dospělé koledníky v současnosti spíš potěšíte štamprličkou, vajíčka si ale pro všechny případy nachystá na Velikonoční pondělí snad každý žena. Vždyť malovaná vajíčka jsou vlastně jakýmsi symbolem celých Velikonoc.
Mohlo by vás zajímat
Vajíčko jako symbol života a zrození
Jíž od dávných dob představovala vejce zrození a nový život, byla symbolem života a smrti. Dívky je pak mužům dávaly jako odměnu za vyšlehání pomlázkou - to totiž mělo omladit a posílit. K ozdobení domácnosti se používala vajíčka vyfouknutá, tedy vlastně jen vaječné skořápky. Pro koledníky ale musela být nachystána vajíčka celá a pokud možno syrová. Věřilo se totiž, že vařením se z vejce vytrácí jeho zázračná moc. Vařená byla jen vejce, která byla určena rovnou na konzumaci. Jinak se ale vejcím přisuzovaly téměř zázračné schopnosti. Vejce se třeba dávala pod práh nebo do základu domů, aby byl dům chráněn před živly, nebo do pole, aby dobře plodilo. Potírání vaječným bílkem prý pomáhalo zahnat některé nemoci a vaječné skořápky chránily před hadím uštknutím. Bylo také zvykem, že si rodina během Velikonoc rozdělila vajíčko a pak ho společně snědli. To mělo zajistit, že se všichni napřesrok zase společně sejdou.
Věřilo se, že vejce ochrání dům a zajistí dobrou úrodu
Magické vlastnosti vajec se zvyšovaly i jejich nabarvením a pomalováním různými ornamenty. Vejce se nejčastěji barvila na červeno, neboť červená představovala Kristovu krev. Protože umělé barvy nebyly dostupné, barvila se nejčastěji slupkami z cibulí, díky nimž získala krásně hnědou barvu. Z ornamentů se volily většinou rostlinné motivy. Vajíčka se malovala voskem, vyškrabávala se nebo se na ně lepila sláma či mašle. Zdobené a nabarvené vajíčko pak mělo zajistit bohatství. Za tímto účelem se na vajíčka malovaly i různé symboly, jejich význam ale v průběhu staletí zapadl. Dnes je úkolem vajíček hlavně zdobit a být darována za odměnu. Malovaná vajíčka také známe pod názvem kraslice. Ten se používá již od 14. století a je odvozen od slova krášliti se.
Vejce nejen malovaná
Vajíčka se na Velikonoce nejen malovala, ale také se musela přidávat do tradičních velikonočních pokrmů. S vajíčky se nemělo šetřit při pečení mazance, dávala se i do velikonoční nádivky. Tato pochoutka z housek a uzeného masa byla i oblíbeným pohoštěním pro koledníky. Kromě toho se pro ně pekly různé sladké koláče, ale i slané se zelím. Často se dělaly i preclíky a protože už nebyl půst, tak i domácí klobásky.
Mohlo by vás zajímat
Místo zajíčka u nás nosil vajíčka kohout
Na Velikonoční pondělí se těšily již v minulosti i děti. Neočekávaly ale nadílku od zajíčka, jak je tomu zvykem v současnosti. Tento zvyk se k nám dostal totiž až nedávno a svůj původ má v Německu. I na staročeském venkově ale hledaly děti vajíčka. Základ tohoto honu na vejce byl ale úplně jiný. Hospodyně ráno uvařila vajíčka a dávala je do míst, kde snášejí slepice. Pak vzbudila děti s tím, že kokrhá kohout, ať se jdou podívat, jestli nesnesl vajíčka. A na děti pak čekala namalovaná vajíčka. A i když nebyla z čokolády, radost udělala stejně tak velkou.
Zdroje informací:
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyně od Tří králů do Vánoc
Pitrová, P.: Velikonoce - historie, zvyky, tradice
Ceskevelikonoce.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží
Aprílové počasí si s námi letos pěkně pohrálo.… Číst více
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!
Medvědí česnek je bylinka, ze které můžete mít… Číst více
Bojujete s jarní únavou? Pomůže sušená třezalka, ale i kopřiva
Všichni se těšíme na jaro, ale to často udeří… Číst více
Do přírody pro jedlé suroviny: Expertka Jana Vlková radí, jak využít sedmikrásky do salátu a kopřivy do slaných muffinů
Sílící sluneční svit a probouzející se příroda… Číst více
Jak zpracovat medvědí česnek. V kuchyni se používá nejlépe v syrovém stavu
Medvědí česnek je vytrvalá léčivá jarní bylina, která voní intenzívně česnekem (jak napovídá už její název). Na jaře vyrůstá ze země v trsech listů… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Byliny v kuchyni: Petržel je víc než ozdoba na talíř, léčilo se s ní už v 16. století
Ne každý ji má rád, ale často se objevuje jako… Číst více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Mít čistou a zdravou pleť a krásné vlasy vyžaduje… Číst více
Začíná rašit medvědí česnek! Kdy a kde ho sbírat a jak jej využít v kuchyni?
V jarních měsících hrají v kuchyni prim bylinky,… Číst více
7 způsobů použití medvědího česneku. Jak z něj připravit pesto a další oblíbená jídla
Sklizeň brzy na jaře Rozsáhlým porostům medvědího česneku se nejlépe daří na vlhčích místech, často podél říček a potoků v lužních a listnatých… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů na rychlý vajíčkový salát. Takhle jednoduše připravíte ty nechutnější
Vajíčka na Velikonoce: Jak poznat ta z volného chovu i to, zda je snesla česká slepice
Velikonoční svátky - velikonoční neděle a pondělí: Zvyky a recepty tradičních pokrmů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 15 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Blíží se velikonoční vaječná smršť! Proč vajíčka nikdy neomývat a v jaké teplotě je skladovat?
Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem