Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Barvení a zdobení vajíček patří mezi oblíbené velikonoční zvyky. Jednou z možností je barvení pomocí přírodních surovin a barviv - používá se především barvení v cibulových slupkách, máme ale i další možnosti. Následující video nám ukáže, jak na to.

Barvení vajec přírodními barvami

V našem názorném videu je ukázka barvení vajíček přírodními surovinami. Tyto barvy jsou jemné a šetrné a čím déle jsou vajíčka v kontaktu se zdrojem barvy, tím je jejich barva intenzívnější. Stejně tak, čím více použijeme surovin k barvení (borůvek, kurkumy, ....), tím bude barva sytější. Tentokrát vyzkoušíme borůvky, šťávu z červené řepy, cibulové slupky a kurkumu. Manipulaci s vejci nám usnadní malé sítko. Při barvení přidáváme ocet, aby barva na povrchu skořápky lépe držela.

  1. Do fialova barví borůvky. Můžeme použít mražené i sterilované. Vložíme je do vody s trochou octa. Přidáme vajíčka a vaříme vše společně 10 až 20 minut. Na délce vaření závisí intenzita zbarvení.
  2. Červenou barvu vajec získáme ze šťávy z červené řepy. Postup je stejný jako při barvení pomocí borůvek.
  3. Hnědou barvu získáme získáme barvením v cibulových slupkách. Výsledný odstín závisí především na barvě slupek použité cibule. Krásnou barvu dosáhneme použitím cibule červené, která barví spíše do hnědo-červena. Do hrnce vložíme cibulové slupky, které si můžeme začít "sbírat" už nějakou dobu před Velikonocemi - čím více slupek, tím lépe. Přidáme k nim trochu octa a zalijeme je vodou. Opatrně vložíme vejce, které chceme barvit, a vše společně vaříme - opět 10 až 20 minut. Vejce můžeme vařit volně vložená do hrnce, stejně jako v našem videonávodu, nebo je zabalíme do cibulových slupek a ty k nim přitiskneme obinadlem, vejce pak budou ještě výrazněji "mramorovaná". Pro ještě sytější barvu vejce necháme v cibulových slupkách pozvolna chladnout a teprve potom je vytáhneme.
  4. Žlutou barvu získáme pomocí mleté kurkumy. Přisypeme ji do vody a opět přidáme ocet. Čím více dáme kurkumy, tím bude barva intenzivnější. Vše společně povaříme.

Nabarvená vajíčka na závěr potřeme sádlem nebo olivovým olejem a pomocí papírového ubrousku je naleštíme. Budou pak ještě hezčí. Když narovnáme vlastnoručně nabarvená vajíčka do ošatky, určitě z nich budeme mít radost.

Tento tip je užitečný  (21x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Máma v kuchyni

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům