Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita nemá tolik variant jako nádivka neboli hlavička. I když je její základ vesměs stejný, snad v každé domácnosti mají nějakou svou vychytávku a snad každá hospodyňka je přesvědčená, že ta její je nejlepší. Prozradíme vám naše redakční fígle.

Bez nádivky by nebyly ty pravé Velikonoce

Velikonoční nádivka patří k mým nejoblíbenějším velikonočním specialitám. Bez beránka a mazance bych se se klidně obešla, a to přitom sladké miluju. Ale nádivka, to je něco jiného. Každý rok o Velikonocích si říkám, proč ji vlastně neudělám i během roku, když mi tak chutná, ale většinou se pak do jejího pečení pustím až zase za rok. A možná je to dobře, aspoň je tak pro mě nádivka výjimečným pokrmem, který je pro mě spjatý jen s velikonočními svátky a můžu se na něj celý rok těšit.

Nádivka až pro koledníky?

Ačkoli by se nádivka měla tradičně připravovat na Boží hod velikonoční jako první masový pokrm po dlouhém půstu, u nás v rodině se vždy pekla, aby byla připravená na pondělí velikonoční jako pohoštění pro koledníky. Ale nejvíc mi vždy chutnala až další den studená s kyselou okurkou. Tedy pokud do druhého dne zbyla.

Recept na nádivku inspirovaný Sandtnerovou

Nádivau neboli hlavičku se u nás v rodině připravuje odjakživa. Dělá ji moje maminka a vždy ji pekla i moje babička, která nedala dopustit na recept od své milované Sandtnerky, jejíž salátové vydání máme stále doma. Moje velikonoční nádivka vychází z receptu Marie Janků Sandtnerové, ale sama jsem si ji za ty roky trochu upravila k obrazu svému. A snad k lepšímu, vzhledem k tomu, že jsem s ní před lety vyhrála jednu menší soutěž pořádanou mezi přáteli v restauraci. Sice nemám žádné extra vychytávky, ale nádivku mi většinou každý chválí. A tak vám přináším své tipy.

Jaké pečivo je do nádivky nejlepší?

Velikonoční nádivka se dělá ze starších housek či rohlíků nakrájených na kostičky. Já raději používám toastový chléb, nejlépe ten máslový, který může nakrájet na úhledné kostičky. Ještě předtím, než je namočím, je krátce opeču v troubě na plechu. Pečivo se vám pak po namočení nerozmočí na kaši v nádivce jsou znát drobné kousky. K namočení používám nejčastěji mléko, které prošlehám s vajíčky. Pokud chci ale nádivku hodně vylepšit, přidávám smetanu ke šlehání. Celou směs pak ještě dochutím trochou muškátového oříšku a opepřím.

Do hlavičky patří uzené i bílé maso

I když by se do velikonoční nádivky měla dávat hlavně bílá masa nebo obrané maso z vařené telecí hlavy, po níž má nádivka i svůj druhý název hlavička, já nedám dopustit na pořádný kus uzeného masa. Raději volím nějaké tučnější, nejlépe bůček nebo krkovici, které ještě nakrájené na kostičky krátce osmahnu na pánvi na troše sádla. Vypečený tuk pak nádivku úžasně dochutí. Sice to není žádní dietka, ale na Velikonoce si přece člověk může trochu dopřát.

Bez kopřiv není pořádná nádivka

Do správné nádivky patří něco zeleného, což má zajistit zdraví po celý rok. Když jsem byla malá, babička či maminka většinou do nádivky dávaly petržel nebo pažitku, já jsem se vrátila k staročeským receptům a před pečením nádivky se vydávám na kopřivy. Ty se dávaly do nádivky již za starých časů a já se ráda držím tradic. Navíc mi v nádivce chutná jejich trochu štiplavá chuť, kterou jsem ocenila i v kopřivových chipsech. Kopřivy nejprve spařím a nasekám a pak vmíchám ke směsi namočeného pečiva smíchaného s uzeným masem. Občas přidám i já trochu pažitky, ale víc se mi osvědčilo vmíchat do nádivky pórek nakrájený nadrobno. Díky němu není nádivka žádní vysušená buchta, ale je krásně šťavnatá.

Sníh nádivku nakypří

U nádivky je také důležité, aby byla dostatečně nadýchaná. V mnoha receptech se toho dosahuje pomocí prášku do pečiva, já raději volím ušlehaný sníh z bílků. Bílky ušlehám dotuha se špetkou soli a pak je opatrně vmíchám úplně nakonec do hmoty. Nádivku pak přendám do formy vymazané máslem a peču při 180°C, dokud na povrchu nezezlátne a střed je dostatečně upečený. Trvá to asi 50 minut. A jak poznáte, že je hotová? Když se dotknete povrchu nádivky měl by být pružný na dotyk.

Tip: Pokud nemáte na nádivku žádný svůj ověřený recept, inspiruje se na našich stránkách a připravte si nádivku s třemi druhy masa, tak jak velí tradice.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více