Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chřest ve vajíčku, zelenina
Zdroj: Pixabay, RitaE

Jarní počasí v nás vyvolává touhu po lehčích jídlech. Po zimě plné těžších jídel toužíte se změnou počasí také změnit stravu. Tam někde se vzala potřeba jarních detoxikací? Jak to s nimi je? Skutečně je potřebujete?


Jarní detoxikace

Jaro je plné nových výzev. Sundáváte těžké vrstvy oblečení a chtěli byste kromě úklidu šatníku také uklidit vaše těla. Nejspíš tam někde se objevilo téma jarní detoxikace. Co to je vlastně detoxikace? Jedná se o očistu těla, která přirozeně probíhá v játrech, kůži, plících, ledvinách a lymfatickém systému a není ji potřeba nijak spouštět. Autorka několika knih o hubnutí a výživová poradkyně Karolina Katchaba Hrubešová k tomu pro Toprecepty.cz říká: „Za mě je to tak, že pokud je člověk zdravý a má zdravé ledviny, játra, tak žádný detox nepotřebuje. Tyto orgány zajistí očistu těla celých 24 hodin, 365 dni v roce. Tělo opravdu nečeká na žádné jaro nebo jiné období, aby se detoxikovalo.“

Změny ve stravě na jaře

Co se ale dá změnit, je způsob stravy, což je přirozené v návaznosti na vývoj v přírodě. Objevují se první rostliny. PharmDr. Margit Slimáková ve své knize Osobní receptář pro zdraví a pohodu zdůrazňuje, že naše babičky začátkem jara odlehčovaly stravu, protože bylo potřeba pracovat na poli a nebyly potraviny, takže se uskromňovaly. Stravovaly se podle toho, co rostlo okolo.

Jedlo se tak, jak umožňovala příroda, sezónně, v případě hladu a potřeby. Pokud chcete změnu, je dobré se začít stravovat podobně: jíst lokální, sezónní skutečné potraviny a ne vysoce průmyslově upravené a nebudete muset sahat po „výživových zázracích“, zmiňuje tato známá specialistka na zdravotní prevenci a propagátorka zdravého stravování. Pokud trpíte na jarní únavu, zkuste si připravit salát s polníčkem a čočkou.

Jídelníček z jarní přírody

Na co se tedy zaměřit? V přírodě toho roste už spousta, co jde využít. Jsou to třeba pampelišky, které se dají kompletně využít do jídla, protože i květy jsou jedlé. Listy můžete dát do salátů a využít podobně jako špenát, který se mimochodem už také spolu se salátem začíná objevovat. Zůstat stranou nemůže ani medvědí česnek a pesto z něj. Spousta zelených rostlin je pro tělo po těžké zimě vítanou vzpruhou.

Obdobně jako pampelišky jsou na tom sedmikrásky. I tyto květy jsou jedlé. Skvělým ozvláštněním jídelníčku je plevel kopřiva, kterou je dobré vzít na milost obzvláště na jaře, kdy jsou listy mladé. Výborná je kopřivová polévka s vývarem i pouze z vody. Chuť jí dodá kopřiva, případně můžete místo rýže v receptu dát pokrájemné brambory na kostičky a dochutit ji česnekem.

Skvělou možností je také čerpání živin z naklíčených semínek zeleniny a luštěnin (fazolky mungo, fazole adzuki, neloupaná čočka, brokolice, ředkvičky a třeba i bylinka řeřicha). Vyzkoušejte třeba ledový salát s naklíčenou čočkou. Pokud potřebujete podpořit trávení, můžete si dopřát třeba fenykl, mátu, saturejku, libeček. Přečtěte si, jak fenykl posiluje imunitu Nezapomínejte také na další jarní dobroty, jako jsou ředkvičky a chřest. Používání bylinek je dobré i k dochucení jídel. Třeba zjistíte, že nebudete najednou potřebovat tolik solit.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Na jaře nemáte takovou potřebu se přejídat, jako je tomu v zimě, takže vhodná je lehčí strava, třeba i s vařením na páře. Je osvěžující oproti těžkým a tučným pokrmům z předchozího období. Omezte tedy více smažení a můžete i více omezit maso. Možná zjistíte, že nepotřebujete jíst ani tak velké porce jako v zimním období. Zato neomezujte pitný režim, i když ho teď na jaře můžete ozvláštnit bylinkami. Taková voda s několika lístky meduňky krásně vypadá a ještě lépe chutná.

Zdroje informací:
Margit Slimáková, Osobní receptář pro zdraví a pohodu, BizBooks, 2021
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2017

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více