

Osso buco s perníkovou omáčkou a karamelizovanými cibulkami
Suroviny 4 porce
- 1 kg osso buco (hovězí zadní lýtko s kostí) nebo hovězí oháňky
- 2 mrkve
- 1 malý celer
- 2 kořenové petržele
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2-3 lžíce másla
- 3 ks bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 10 kuliček jalovce
- špetka sušeného rozmarýnu
- špetka sušeného tymiánu
- na omáčku:
- 2 lžíce švestkových povidel
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce cukru
- 2-3 lžíce strouhaného perníku
- 100 ml červeného vína
- silný hovězí vývar
- 4 hřebíčky
- kousek celé skořice
- 1 hvězdička badyánu
- pepř
- sůl
- na cibulky:
- 150 g malých cibulek ve sladkokyselém láku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce karamelu (viz poznámka)
- sůl
Postup přípravy receptu
Maso si necháme nasekat na stejné kusy. Osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém másle ze všech stran dohněda. Přidáme celer, mrkev, petržel a cibuli, které jsme nakrájeli zhruba na velikost soust, a plátky česneku. Vše orestujeme, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, rozmarýn a jalovec. Vložíme do trouby, vyhřáté na 150°C a přikryté zvolna pečeme asi 3 hodiny. Zhruba po hodině doléváme horký vývar.
Maso, které již odpadlo od kostí, vyjmeme. K vypečené šťávě přidáme švestková povidla, rajský protlak, cukr, červené víno, skořici, hřebíček, badyán, podle potřeby vývar a na sporáku vaříme asi dvacet minut, do zhoustnutí.
Odstraníme tuhé části koření. Poté přidáme strouhaný perník, provaříme a podle zvyklostí omáčku buď propasírujeme, nebo rozmixujeme. Na samý závěr můžeme zjemnit lžičkou čerstvého másla.
Během přípravy omáčky necháme v jiném kastrůlku rozpustit lžíci másla, přidáme okapané sterilované cibulky a orestujeme je dozlatova. Přidáme karamel, trochu soli a prohřejeme.
Maso podáváme s perníkovou omáčkou, karamelizovanými cibulkami a čerstvým chlebem.
Poznámka od kuchařky
Karamel připravuji do zásoby podle tohoto receptu
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Osso buco s perníkovou omáčkou a karamelizovanými cibulkami
-
parádní recept+1
-
Eli tohle je moc hezký recept
+14
a jídlo nádherně nafocené
Úplně mi to zahýbalo chuťovýma buňkama
-
Maris, ono je to vlastně hovězí ve vývaru na divoko, ale pomalu pečené. To je klasika. No a potom se přidělá ta perníkovo-švestková omáčka, která chutná...asi jako ta majda ke kapru namodro.. Já mám ten recept dlouho opsaný a trochu se mi tam nezdál rajský protlak...ale dala jsem ho a dobrý - nic se nepokazilo. Tak snad bude chutnat, u nás joo.
Andreo, on to ten strouhaný perník zároveň zahustí...
Všem děkuji za zájem o recept a Reny, jsem moc ráda. -
Eli - tady je tolik koření, tolik chutí, že si moc neumím představit tu konečnou, ale protože máš moji stoprocentní důvěru a jsem si jistá, že je to výborné, tak mi nezbývá nic jiného, než vyzkoušet
+
-
tak Eli....konecne neco,co sezenu i u nas....ja tohleto osso buco kupuju na polevky...a ted je tu jeste jeden krasnej receptik...Diky,posilam bodik a zkus prihodit jeste neco z tohohle nebo jinyho levnejsiho hoveziho....
...tvoje recepty u nas frcej...
-
Paráda
, o perníkové omáčce jsem zatím jen slyšela, ale nerealizovala. Eli, nestačilo by tam třeba dát jenom perníkové koření nebo tam musí být ta hmota?
-
Tak tomuto jedlu musím udeliť bod hneď
Vyzerá to úžasne
Ukladám
-
Teda Eli, ty mi ale děláš radost s tím hovězím.
Recept vypadá lákavě a určitě stojí za vyzkoušení. Zaúkolujeme řezníky.
+7
-
Eli to je nádhera
-
To je parádní recept
, škoda, že u nás mají jen hovězí přední, zadní a kližku
,přidávám bodík
-
tak toto je fakt nahodicka, minuly vikend sme boli v cechach a manzelova maminka sa chcela pri nedelnom obede vytiahnut a chcela urobit osso...ja som to este nejedla, tak mi chcela urobit radost. ale v celej jihlave nedostala telacie s kostou. Jej priatel nam vravel, ze vo Viedni, predavaju na to maso a to maso sa uz vo vitrine vola ossobuco. Musim sa urcite po tom popozerat u masiara.
-
Šmankote Velebnosti, taká dobrota a já nevím kde bych to tady u nás koupil. Budu trpělivý a snaživý
-
Vždyť jo, ani jsem to jako kritiku nepochopila, taky proč...
-
Eliza: jo, nemyslím to jako kritiku,jen že někde jsem to snad četla nebo viděla
-
No, odborník, Špagátku, nejsem...
,ale pravda je, že osso buco je telecí zadní lýtko s kostí. U nás na trhu prodávají příčné řezy hovězí nožky z mladého býčka právě s názvem osso buco, tak jim důvěřuju a podávám dál.
Děkuju za body, tobě i Ottovi, který je pro mě odborník přes masová jídélka...