Osso buco s perníkovou omáčkou a karamelizovanými cibulkami

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Hovězí maso 17 názorů

Suroviny

1 kg osso buco (hovězí zadní lýtko s kostí) nebo hovězí oháňky
2 mrkve
1 malý celer
2 kořenové petržele
2 cibule
4 stroužky česneku
2-3 lžíce másla
3 ks bobkového listu
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
10 kuliček jalovce
špetka sušeného rozmarýnu
špetka sušeného tymiánu
na omáčku:
2 lžíce švestkových povidel
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce cukru
2-3 lžíce strouhaného perníku
100 ml červeného vína
silný hovězí vývar
4 hřebíčky
kousek celé skořice
1 hvězdička badyánu
pepř
sůl
na cibulky:
150 g malých cibulek ve sladkokyselém láku
1 lžíce másla
1 lžíce karamelu (viz poznámka)
sůl
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso si necháme nasekat na stejné kusy. Osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém másle ze všech stran dohněda. Přidáme celer, mrkev, petržel a cibuli, které jsme nakrájeli zhruba na velikost soust, a plátky česneku. Vše orestujeme, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, rozmarýn a jalovec. Vložíme do trouby, vyhřáté na 150°C a přikryté zvolna pečeme asi 3 hodiny. Zhruba po hodině doléváme horký vývar.

  2. Maso, které již odpadlo od kostí, vyjmeme. K vypečené šťávě přidáme švestková povidla, rajský protlak, cukr, červené víno, skořici, hřebíček, badyán, podle potřeby vývar a na sporáku vaříme asi dvacet minut, do zhoustnutí.

  3. Odstraníme tuhé části koření. Poté přidáme strouhaný perník, provaříme a podle zvyklostí omáčku buď propasírujeme, nebo rozmixujeme. Na samý závěr můžeme zjemnit lžičkou čerstvého másla.

  4. Během přípravy omáčky necháme v jiném kastrůlku rozpustit lžíci másla, přidáme okapané sterilované cibulky a orestujeme je dozlatova. Přidáme karamel, trochu soli a prohřejeme.

    Maso podáváme s perníkovou omáčkou, karamelizovanými cibulkami a čerstvým chlebem.

Poznámka

Karamel připravuji do zásoby podle tohoto receptu

http://www.toprecepty.cz/recept/15704-karamel/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 120 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Osso buco s perníkovou omáčkou a karamelizovanými cibulkami

  • suslajda suslajda

    :-pparádní recept+1:yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Eli tohle je moc hezký recept:-p+14:yes:a jídlo nádherně nafocené:-KÚplně mi to zahýbalo chuťovýma buňkama;-):-8

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Maris, ono je to vlastně hovězí ve vývaru na divoko, ale pomalu pečené. To je klasika. No a potom se přidělá ta perníkovo-švestková omáčka, která chutná...asi jako ta majda ke kapru namodro.. Já mám ten recept dlouho opsaný a trochu se mi tam nezdál rajský protlak...ale dala jsem ho a dobrý - nic se nepokazilo. Tak snad bude chutnat, u nás joo.;-)
    Andreo, on to ten strouhaný perník zároveň zahustí...
    Všem děkuji za zájem o recept a Reny, jsem moc ráda.:-K:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Eli - tady je tolik koření, tolik chutí, že si moc neumím představit tu konečnou, ale protože máš moji stoprocentní důvěru a jsem si jistá, že je to výborné, tak mi nezbývá nic jiného, než vyzkoušet;-):yes:+

    Odpovědět

  • Reny2 Reny2

    tak Eli....konecne neco,co sezenu i u nas....ja tohleto osso buco kupuju na polevky...a ted je tu jeste jeden krasnej receptik...Diky,posilam bodik a zkus prihodit jeste neco z tohohle nebo jinyho levnejsiho hoveziho....:yes::-K...tvoje recepty u nas frcej...:-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Paráda:-p:yes:, o perníkové omáčce jsem zatím jen slyšela, ale nerealizovala. Eli, nestačilo by tam třeba dát jenom perníkové koření nebo tam musí být ta hmota?

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Tak tomuto jedlu musím udeliť bod hneď:-p:yes:Vyzerá to úžasne:-KUkladám;-)

    Odpovědět

  • Dooga Dooga

    Teda Eli, ty mi ale děláš radost s tím hovězím. :yes: Recept vypadá lákavě a určitě stojí za vyzkoušení. Zaúkolujeme řezníky.;-) +7:-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p Eli to je nádhera:yes::-K

    Odpovědět

  • xanny xanny

    To je parádní recept :yes:, škoda, že u nás mají jen hovězí přední, zadní a kližku ;-(,přidávám bodík:-K

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    tak toto je fakt nahodicka, minuly vikend sme boli v cechach a manzelova maminka sa chcela pri nedelnom obede vytiahnut a chcela urobit osso...ja som to este nejedla, tak mi chcela urobit radost. ale v celej jihlave nedostala telacie s kostou. Jej priatel nam vravel, ze vo Viedni, predavaju na to maso a to maso sa uz vo vitrine vola ossobuco. Musim sa urcite po tom popozerat u masiara.

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Šmankote Velebnosti, taká dobrota a já nevím kde bych to tady u nás koupil. Budu trpělivý a snaživý:-p

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Vždyť jo, ani jsem to jako kritiku nepochopila, taky proč...;-):-):-):-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eliza: jo, nemyslím to jako kritiku,jen že někde jsem to snad četla nebo viděla ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    No, odborník, Špagátku, nejsem...;-),ale pravda je, že osso buco je telecí zadní lýtko s kostí. U nás na trhu prodávají příčné řezy hovězí nožky z mladého býčka právě s názvem osso buco, tak jim důvěřuju a podávám dál.
    Děkuju za body, tobě i Ottovi, který je pro mě odborník přes masová jídélka...:-K:-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: oso buco recept vývar z hřebíčku recept na oso buco osso buco pohlreich oso buko recepty osso buco steak polreich osobuco recepty na oso buko polreich ossobuco telecí osso buco osso buco osso buco polreich oso buko recept ossobucco podle pohlreicha pohlreich osso buco oso buco hovězí kližka s perníkovou omáčkou best osso buco telecí oháňka recept steak osso buco

Zapomněl/a jsem heslo