Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary Liz Taylorové: Hollywodská herečka milovala míchaná vajíčka i tohle chilli. Recept je snadný
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Kingkongphoto & www.celebrity-photos.com from Laurel Maryland, USA, CC BY-SA 2.0 a Pixabay, kalhh

Tato smyslná herecká hvězda žila naplno na filmovém place, v ložnici i u stolu. Období dopřávání si všeho, na co měla chuť, se střídala s obdobím odříkání.  Není divu, že fotografové občas zlomyslně zvěčnili nějakou tu nedokonalost její postavy.   


Liz Taylorová a její chutě

Nicméně ani v době, kdy se snažila omezit kalorie, nijak nepopírala, že miluje jídlo. „Jsem přesvědčená, že dobré jídlo je na stejné úrovni jako každé jiné umění.“ V roce 1960, kdy byla všeobecně považována za nejkrásnější ženu světa, se každodenní jídelníček Elizabeth Taylorové (1932–2011) skládal z míchaných vajíček, slaniny a sklenky mimosy (koktejl z jednoho dílu sektu a jednoho dílu pomerančového džusu) k snídani. Pokud měla herečka zrovna období, kdy se v jídle neomezovala, nepohrdla ani hamburgery, smaženými bramborovými plackami hash brown nebo hromadou palačinek s javorovým sirupem.

K obědu si dopřávala bílý francouzský chléb s arašídovým máslem a slaninou. Večer pak byla opravdová hostina: křupavé smažené kuře, bramborová kaše (ta byla její nejoblíbenější přílohou), dušený hrášek, kukuřičný chléb, domácí smažené bramborové hranolky, dezerty – a na závěr velká sklenka kvalitní whisky. Její chuť k jídlu nezůstala bez následků. Během svého pátého (z celkem osmi) manželství se její váha vyšplhala na více než 80 kilogramů. Pak ale zase skoro třicet kilo shodila. Kniha o hubnutí, kterou v roce 1987 vydala, se stala bestsellerem.

Co měla Liz ráda?

Jakmile Liz nasadila diety, vyměnila kaloricky bohaté snídaně za celozrnný toust, sezónní ovoce a šálek nesladkého čaje nebo kávy. I během diet však „zůstala věrná“ zmrzlinovým mléčným koktejlům nebo pohárům, které si nedokázala odpustit.  V roce 1968 jeden novinář napsal, že Taylorová zakončila oběd, ke kterému měla „fazole, pečený kukuřičný klas, steak a ledvinky s bramborovou kaší, zmrzlinovým pohárem“. Její apetit byl prostě velký! Liz Tayorová se mj. také stala se jednou z prvních celebrit, které otevřeně mluvily o své závislosti na alkoholu a prášcích. V roce 1983 nastoupila do slavného odvykacího centra Betty Fordové. Léčbu bohužel musela podstoupit několikrát.

Chilli cestovalo z Ameriky do Říma

Elizabeth Taylorová byla žena, která znala své chutě a věděla, jak je uspokojit. Takže když zatoužila po jednom velmi specifickém pokrmu, nenechala se odradit tím, že byla na špatném kontinentu. Konkrétně, když Taylorová natáčela v roce 1962 v Římě epickou katastrofu Kleopatra, dostala chuť na chilli od Chasena.

Restaurace, kterou založil bývalý vaudevillový umělec Dave Chasen a která stála na ulici Doheny a Beverly v západním Hollywoodu, navštěvovali bohatí a slavní lidé. Vynikající chilli od Chasena si rád dopřával herec Clark Gable. Bývalý ředitel FBI J. Edgar Hoover ji považoval za nejlepší chilli restauraci na světě, manželka exprezidenta Roosevelta Eleonor na ni nenechala také dopustit.

Liz neváhala a poslala Daveu Chasenovi dopis, ve kterém stálo: „Prosím, pošlete mi deset litrů vašeho skvělého chilli v suchém ledu na adresu 448 Via Appia Pignatelli. S láskou a polibky, Elizabeth Taylorová.“ Za zásilku chilli, která přiletěla letadlem, zaplatila 200 dolarů.

Kost v krku

Na přelomu 70. a 80 let byla Liz provdána za republikánského politika Johna Warnera (to bylo její sedmé manželství). Během volební kampaně do senátu Liz doprovázela manžela do Virginie. Ve městě Big Stone Gap navštívila místní restauraci a v kuchyni si povídala s šéfkuchařem, Ten jí nabídl smažené kuře. Bohužel se jí hned s prvním soustem zaklínila v krku kost a herečka skončila v nemocnici.

Recept na slavné chilli

Pokud chcete ochutnat chilli, které tak milovala Elizabeth Taylorová, budete potřebovat:

  • 1 šálek sušených fazolí pinto
  • 3 šálky vody
  • ¾ kg konzervovaných rajčat
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 šálky nakrájené červené papriky
  • 2 šálky nakrájené cibule
  • ¼ šálku nasekané čerstvé plocholisté petrželky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • ½ kg mletého hovězího masa (z loupané plece)
  • 200 g libového mletého vepřového masa
  • 3 polévkové lžíce chilli
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře

A jak na to? Fazole přeberte a omyjte; vložte je hrnce. Zalijte vodou do výšky 2 cm nad fazole a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty a pak stáhněte z ohně. Přikryjte a nechte 1 hodinu stát. Poté fazole slijte. Přidejte 3 šálky vody. Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu a vařte 1 hodinu a 30 minut nebo dokud fazole nezměknou. Vmíchejte rajčata a vařte dalších 5 minut. Zatímco se fazole vaří, rozehřejte velkou nepřilnavou pánev na středně vysokou teplotu. Vlijte olej,  přidejte papriku a cibuli a za častého míchání vařte 8 minut nebo do změknutí. Přidejte petržel a česnek a vařte 1 minutu. Přidejte mleté maso a zbývající přísady. Vařte 8 minut nebo dokud maso nezhnědne, míchejte, aby se rozpadlo. Vmíchejte masovou směs do vařených fazolí. Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu a vařte ještě dalších 30 minut.

Zdroje informací:

thecut.com: Cottage Cheese Mixed With Sour Cream? I Tried the Liz Taylor Diet

chicagotribune.com: Elizabeth Taylor: Food and feasting recalled

soyummy.com: Foods Elizabeth Taylor Actually Ate (And All Of Her Weird Dieting Hacks)

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si