Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Elvis Presley: Slavný zpěvák miloval banánový pudink i  smažené kuře. Známe recept na jeho oblíbený koláč!
Zdroj: zdroj: Toprecepty.cz a Tzalia/CC0, Recoloured version of a black and white image from Wikimedia Commonshttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elvis_Presley_Publicity_Photo_for_The_Trouble_with_Girls_1968

Slavný zpěvák gurmán rozhodně nebyl a jeho jídelníček byl jednotvárný. Elvis Presley celý život dával přednost klasické „jižanské“ kuchyni, kterou mu připravovala jeho matka Gladys.

Slanina, klobásy a smažené kuře

Podle portálu kitchenproject.com matka Elvise, Gladys, připravovala všechny tradiční jižanské speciality. Vařila kukuřičnou kaši, světlé fazole s názvem „black-eyed-bean“ (druh fazolí, které mají černou skvrnu – černé oko). Na stole byly šunka a slanina, nechybělo smažené kuře, kukuřičný chléb, makaróny se sýrem, bramborová kaše a domácí omáčky i podmáslové sušenky. Jednou z věcí, které si Presley rád dopřával, byly snídaně. Jak ve své knize Elvis uvádí Albert Goldman, zpěvák často žádal personál kuchyně rozhlehlého sídla Graceland v Memphisu nebo domu v Beverly, aby mu připravili „snídaňovou hostinu“. A jak podle Elvisových představ vypadala? Pečená klobása a slanina, vejce na různé způsoby, smažené brambory, doma pečené rohlíky a káva. Jak v knize Davida Adlera Život a kuchyně Elvise Presleyho popsala jedna z jeho kuchařek Pauline Nicholsonová, půl kila klobásy nebo slaniny bylo pro Elvise „jen“ jídlo. Na exotická nebo cizokrajná jídla si Elvis příliš nepotrpěl. Ostatně ani svatební menu, které se podávalo 2. května 1967, v den Elvisovy svatby s Priscillou, nebylo nijak výjimečné. Šunka s vejci jako předkrm, následovalo smažené kuře, ústřice Rockefeller (podávané se směsí dušené cibule a špenátu), nechybělo pečené selátko, kandovaný losos (pečený s omáčkou z cibule, octa a tmavě zkaramelizovaného hnědého cukru), humr a vejce Minnette (vařená vejce plněná směsí ze žloutků, hořčice a olivového oleje). Sladkou tečkou byl šestipatrový dort.

Co vždy bylo v ledničce?

Jak píše web cheatsheet.com, Presley měl rozsáhlý seznam oblíbených jídel, která musela být v lednici Gracelandu neustále po ruce. Na prvním místě ale byl banánový pudink! Tento dezert z vanilkových oplatek, pudinku, banánů a šlehačky se připravoval každý večer čerstvý. Další pochoutkou připravovanou každý večer čerstvě byl i čokoládový pudink. V oblibě měl sendvič s arašídovým máslem a banánem. Elvis vyžadoval, aby personál měl vždy čerstvé, libové, nemražené mleté maso, ingredience na hamburger a hamburgerové housky, okurky, brambory, cibule, čerstvé ovoce, jogurt, kysané zelí, párky, mléko, smetanu a slaninu. Na seznamu ještě byla hořčice, arašídové máslo, čerstvě vymačkaný pomerančový džus a zmrzlina.

Sladký bramborový koláč

Tento Elvisův oblíbený moučník, který mu pekla jeho matka Gladys, je chuťově podobný dýňovému koláči. Co budete potřebovat? Na těsto 1 hrnek polohrubé mouky, ¼ lžičky soli, ⅓ šálku tuku (olej nebo rozpuštěné máslo), 1 ½  lžičky bílého octa, 2 až 3 lžíce mléka. Na náplň si připravte ½ kg sladkých brambor (batáty), ½ šálku změklého másla, 1 šálek bílého cukru, ½ šálku mléka, 2 vejce, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, ½ lžičky mleté skořice, 1 lžička vanilkového extraktu, nepečená koláčová kůrka. A jak na to? Sladké brambory vařte ve slupce vcelku 40 až 50 minut nebo dokud nejsou hotové. Mezitím si připravte těsto. V malé míse smíchejte mouku a sůl; vmíchejte tuk, dokud se směs nestane drobivou. Pokapejte octem. Postupně přidávejte mléko a promíchávejte a vytvořte kouli. Přikryjte a nechte v chladničce 30 minut odpočinout. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném prkénku a přeneste těsto do koláčové formy a zarovnejte okraje. Sladké brambory přelijte studenou vodou a odstraňte slupku a rozmačkejte v míse. Přidejte máslo a dobře promíchejte v mixéru. Vmíchejte cukr, mléko, vejce, muškátový oříšek, skořici a vanilku a nechcete v mixéru,dokud směs nebude hladká. Nalijte náplň do koláčového korpusu. Pečte při teplotě 175 °C 55 až 60 minut.

Zdroje informací:

kitchenproject.com

cheatsheet.com

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více