Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

A je to tady! Známe vítěze soutěže Peče celá země. Ze 12 soutěžících zbyly poslední tři mušketýrky. Jana, Lucie a Martina. Naposledy je čekaly pořádně náročné disciplíny a třeba Jana, ač byla po vypadnutí Markéty považována za největší favoritku, tak tíhu stresu neunesla. Pokud jste neměli šanci poslední díl vidět, máme pro vás přehled minutu po minutě.

Čokoládová krabice plná bonbonů

Po celou dobu patřila Jana k favoritům, měla jedny z nejvyrovnanějších výkonů. Vaz jí zlomil zřejmě první úkol, ale i v těch ostatních bojovala buď se svou nervozitou nebo s nepřízní osudu. 

V první osobní výzvě měly dámy vyrobit čokoládovou krabici a naplnit ji minimálně třemi druhy bonbonů. Mohly to být pralinky, griliáš v čokoládě, želé či marcipán v čokoládě nebo cokoliv jiného. Josef Maršálek zdůraznil, že na čokoládových bonbonech je důležitá tenká vrstva čokolády ale samozřejmě taky náplň. „Já čokoládové bonbony miluji. Vždyť jsou dobrý dobrý – bon-bon." Michaela Landová připomenula, že alfou a omegou tohoto úkolu je správně vytemperovaná čokoláda – aby měla lesk a držela i při pokojové teplotě.

Ačkoliv tohle bylo finále, žádná nevraživost a naschvály na programu nebyly. Naopak, dámy si pomáhaly a snažily se zachránit pohromy druhých. Lucie s Janou chtěly kulatou krabici, Martina zvolila hranatou. Každá zvolila jiný druh pralinek, takže porota to měla pestré.

Jana měla jasný plán. Kulatou krabici chtěla ozdobit mašlí a naplnit bonbony s karamelovokávovou náplní, s pistáciovou ganáží, mandlovými hrudkami a řezanými pistáciovými obalenými v ruby čokoládě.

Martina opět vypadala jako zrychlená veverka. Jako náplň zvolila bonbony s čokoládovou ganáží, se slaným karamelem a další měly pod křupavou čokoládovou vrstvou citrónový krém (lemon curd). čtvrtým druhem byly čokoládové s tonka fazolí a jako jediná si troufla ještě na jeden druh. Ten naplnila mandlovou náplní s lyofilizovanými malinami.

Luciiny bonbony byly čokoládovo-pomerančové koule s chilli, kokosové bonbony s opraženou mandlí uvnitř a posledním druhem byly karamelové bonbony.

V horku, které panovalo, byla výroba čokoládových bonbonů pořádná výzva. „To je makačka za dvě hodiny udělat čokoládovou krabici a naplnit ji bonbony,“ říkala moderátorka pořadu Tereza Bebarová. „To není makačka, to je úplný nesmysl,“ zoufala si Lucie.

I Václav Kopta se snažil soutěžící neohrabaně povzbudit. „Čokoláda má na lidi prý uklidňující účinky, ale tady z toho ten pocit nemám…“ A já jsem četla, že se při ní hubne,“ stihla ho počastovat odpovědí stále rozlítaná a rozesmátá Martina.

Nezkrotitelná čokoláda

Půlhodina do konce. Lucie s Janou nespokojeně reptaly, že nestíhají. Martina je optimisticky povzbuzovala. Ostatní dvě soutěžící statečně bojovaly. Lucii v zápalu spadl bonbon na zem. „Tak dobrý, očividně jsou pevný,“ řekla s úsměvem. Jana už rezignovaně přiznala, že přinejhorším tam tu čokoládovou krabici dá ve folii. Bojovala s temperováním čokolády. Nedařilo se ji čokoládu zchladit. Temperační křivka jí stále stoupala. Opakovala to stále a stále. Bez úspěchu.

Temperování sice vypadá složitě, ale když proces pochopíte, je to jednoduché. Nejdůležitější je, aby byla čokoláda stále v pohybu. Rozehřejte si jen 2/3 čokolády. Poslední třetinu si nechte na postupné chlazení. Správný postup temperování najdete tady.

Nakonec se jí pokouší zachránit krk i Martina s Lucií. Jana je úkoluje, ale čas je neuprosný a v časovém limitu krabici nestihla zkompletovat….

Jako na potvoru si ji porotci vezmou na paškál jako první. „Doma temperuji čokoládu na první dobrou. Tady jsem to zkusila šestkrát a nedařilo se mi to,“ řekla Jana se slzami na krajíčku. Maršálek nevěřil, že se to nedařilo, protože bonbony má krásné. Porotci vyzdvihují velikost bonbonů – správné jednohubky jen tak do pusy i s jejich chutí jsou porotci spokojeni. Body dolů však letí za absenci krabice, málo náplně a příliš silné víčko pralinek.

Na řadě je Lucka. Její kulatá krabice se porotcům líbí. Body dolů však letí za příliš velké bonbony a za ulítnutí ruky s chilli. „Čokoládu temperovat umíte, ještě doladit pár detailů a bude to super,“ neodpustil si rýpnutí do Jany Maršálek.

Martina svou pozlacenou krabicí rozhodně zaujala. Náplň jejich bonbonů porotcům chutná. Míša jen přizná, že jí úplně nesedí spojení čokolády s lemon curdem a tonka fazole jsou přiliš nahrubo. Porotci jsou také překvapeni z pěti druhů bonbonů. To však Martina koriguje, že dva jsou stejné, jen jiná barva. Přiznala, že se jí z těch jedněch vyklopily jen dva.

Jestli nešly vyklepnout, tak jen nebyly dostatečně zatuhlé,“ prozradil Josef Maršálek a Martinu tím uklidnil. Míše se líbíla tenká skořápka. Martina s napětím čeká na verdikt. Co myslíte, co je to za hodnocení, když Josef popadl krabici a snaží se s ní utéci?  

Při závěrečném sebehodnocení se Lucie pochválila, že konečně přišla na tajemství karamelu. Martina prozradila, že pralinky doma dělají často. Jana nechce válku vzdát, ačkoliv bitvu s čokoládovou krabicí prohrála.

Opálená technická výzva

Jitka má pro soutěžící jedinou radu: „Využijte plně šoker." Martina se lekla: „A sakra.“ Technická výzva je efektivní pečená  Aljaška – zmrzlina skrývající se pod křupavým korpusem s hromadou opálených pusinek.

Podle legendy vznikl tento dezert v roce 1867 v jedné newyorské restauraci na oslavu připojení Aljašky ke Spojeným státům. Ale jiné prameny tvrdí, že zmrzlinovný dort podával už o 65 let dříve prezident Thomas Jefferson na recepci v Bílém domě.  

Lucie se přizná, že poprvé v životě dělá zmrzlinu. Martina zas, že v životě tento typ dezertu nedělala.

„Pečená Aljaška je vlastně velká sněhová pusinka, ve které je ukrytá zmrzlina nebo sorbet,“ popíše dezert Maršálek. A Landová popíše chyby, které by mohly nastat a přidá tip, jak to udělat. Nechat co nejdéle chladit, pak to rychle vyndat. Oflambovat a servírovat.

Moderátoři se snažili Janu povzbudit. Ta jim popíše postup, co a jak bude dělat. Takhle to vypadá jednoduše a všichni věřili, že veškerou smůlu si už vybrala.

Lucii úplně nadchne zmrzlinovač, dokonce si ho chce pořídit domů. Martina se teprve tady seznamuje s flambovací pistolí. Tentokrát je s časem na štíru Lucie. „Ještě to nezdobte, počkejte na mě,“ prosila holky. Jana s Martinou vyklopí své dezerty, ale rozhodnou se to dát ještě do šokeru.

Martině trochu popraskal korpus. Ale nehroutí se z toho. „To schová ten sníh.“

Jana to vyčkávání nevyhovuje, bála se,  aby nepřešlehala sníh. Což se stalo. Moderátoři se jí snaží uklidnit, že snad to porotci nepoznají. Ale poznali. Se vzhledem všech Aljašek jsou však na první pohled spokojení.

První hodnotí Janu. Oceňují vysoké špičky. Trochu vytýkají mezery mezi špičkami. Zmrzliny jsou v pořádku. Korpus taky. Ale poznali, že sníh je lehce přešlehaný. To byla však jediná chyba. „Takovou Aljašku bych chtěl v restauraci dostat,“ nešetřil chválou Maršálek.

Na řadě byla Lucie. Trochu jí vytýkali vzhled, špičky jsou málo špičaté a Aljaška je malá. I Lucie měla přešlehaný sníh a navíc tam při ochutnání křupaly krystalky cukru – známka toho, že rozvar nebyl dostatečně rozpuštěný nebo špatně zašlehaný…

Martina zabodovala se vzhledem. Vytklli jí trochu spálené špičky – „připomínají knoty“. Dezert se musí servírovat hned po dokončení. Sníh je v pořádku.

Lucie skončila na třetím místě, Martina na druhém místě, Maršálek je nadšený ze zdobení celými hrozny rybízu. „Já osobně tohle zdobení rybízem miluji, ačkoliv to nebylo v zadání, ale já jsem taky rebel,“ ocenil její odvahu. Technickou výzvu vyhrála Jana. Spravila si tak náladu a její odhodlání narostlo.

Technická výzva se všem povedla. Osobní výzva se Janě nepovedla. Maršálek si myslí, že by cukrář – čokoládovník měl umět i improvizovat.

Dorty postavené na špičku

Je tu poslední den. Soutěžící přijeli podpořit kromě rodin i již vyřazení kolegové. Než se vrhnou na poslední úkol, předvedly dámy svým fanouškům oslavný tanec, kterým si vysloužily potlesk přihlížejících.

Antigravitační dort vysoký nejméně 40 cm, to je poslední kreativní výzva. Musí to stihnout za 4 hodiny.  

Bylo vedro a na všech soutěžících byla vidět nervozita, přesto na place panovala dobrá nálada. S chutí se vrhly do práce.

„Antigravitační dort je dort, který si pohrává se zákony gravitace,“ popsala Landová. Maršálek zdůrazil, že staví svět na hlavu. „Snoubí se tu cukrařina s fyzikou. Porušují se zákony přitažlivosti zemské a mění se těžiště. Ale bez srdce se to nepovede,“ dodává.

Martinin dort byl na větvi. Zvolila jemný kakaový korpus prolitý vinným sirupem s pečenými hrozny, který naplnila krémem z mascarpone a bílé čokolády. Druhý korpus byl ořechový a ten střídavě plnila karamelovým a mascarpone krémem. Nahoru dávala  vařené hrušky a celé to obmazala bílkovým krémem. Stojan jí vyrobil manžel, ten však zůstal doma s malým synkem. Za oknem jí fandila maminka se sestrou.

Jana měla podporu maminky, taťky, bráchy a sestry. Opět si vymyslela pěknou složitost. Z knížky Malého prince vyrůstal nakloněný baobab, který držel zeměkouli s Malým princem.  Na korpus knihy zvolila efektní Red Velvet, který promazala sýrovým krémem a ozdobila potahovou hmotou. Zeměkoule byla z makového korpusu promazaného citronovým krémem. Dort obmazala bílkovým krémem.

Luciin dort stojí na jedné noze a je to pohádková postava Bubba. Konstrukci na postavičku ji vymyslel její tatínek. Korpusy udělala dva jeden ořechový promazala kávovým krémem a druhý makový promazala mangovým krémem.

Ačkoliv se časový limit zdá krátký a rychle utíká, holky vzpomínaly na celý průběh soutěže. „Je to úžasná osobnost,“ pochvalovala si Lucie nově nabyté přátelství s Veronikou. „Měla bych zpomalit a víc péct na kvalitu než na kvantitu,“ poznamenala si své zjištění Martina. Nervozita byla sice ve vzduchu cítit, ale holky humor neztrácely. Neustále se špičkovaly, ale za každých okolností si pomáhaly. Musely se nějak domluvit nad využitím šokeru. Těch by určitě využily víc, ale měly k dispozici jen jeden.

Zvláště Jana s Lucií se o něj přetahovaly, protože v horku se jim jejich konstrukce hroutily. Jana se to snažila zachránit potahovkou. V tom kalupu stihla i udělat bratrovi cukrovou vatu, ale najednou zjistila, že jí chybí hvězdičky. Rychle to napravovala.

Venku panovala dobrá nálada. Soutěžící tipovaly, kdo vyhraje. Horkou kandidátkou mezi nimi byla Jana. Markéta by to však i přála Martině a pro některé je favoritkou Lucie.

Dobojováno  

Poslední hodnocení poroty. Nejprve chtěla porota vidět Janin dort. „Chtělo by to čistší práci.“ Tepali ji. Byli od ní zvyklí na jinou kvalitu dortů. Jana se bránila, že to čistá práce byla. Landová si všimla, že je Jana trochu megaloman, ale často přecení své síly. Dort jim chuťově celkem chutná. Jen odhalili, že v korpusu bylo moc bublin, proto byl těžký a sjížděl. Red Velvet se však Janě moc povedl.

Luciin dort nebyl podle poroty moc antigravitační, a také se jim zdálo, že nedotáhla detaily. To Lucie uznala, ale zdůvodnila nedostatkem času. Ořechovo-kávový dort Míše moc chutnal. Makový s mangovým krémem jim přišel moc sladký. Oba by tam přidali trochu kyselosti, třeba trochou mučenky nebo citrónové šťávy.

Na řadě je Martina. Jako tradičně porotu rozesmála. Vytkli jí viditelnost podložky dortu a mírně přepečený ořechový korpus „Buď méně péct, nebo víc prokapat,“ doporučili jí oba porotci ve shodě.  „Vy na nás v posledním díle šetříte cukrem," stěžovala si porota na oko. Krémy jim totiž přišly málo sladké, ale to byl malý detail.  

Běh na dlouhou trať

Rozhodování poroty nebylo jednoduché. Kreativní i technická výzva totiž dopadly nerozhodně. Nejvíce se jim líbila práce Jany a Martiny. Přítomnost Lucie ve finále je trochu překvapila. „Lucie není sprinter, ale maratonec. Je vytrvalá, a proto je ve finále.“ Rozhodla osobní výzva.

V ní excelovala Martina, a po právu převzala z rukou Josefa Maršálka podnos pro nejlepšího amatérského kuchaře. „Martina je výjimečná tím, jak do toho šla lidsky a na nic si nehrála. Myslím, že překonala sama sebe,“ zdůvodnila své hodnocení Míša Landová. "Nemohla jsem tomu uvěřit. Když jsem slyšela svoje jméno. Pořád čekám, kdy uslyším, tak si to dáme znova,“ neskrývala své překvapení Martina.

Možná mě to pošle tou jinou cestou. Třeba si otevřu kavárnu, ale teď se ráda vrátím za kravičkami,“ prohlásila Jana, kterou nevýhra trochu mrzela. „A je to za námi," prohlásila s ulehčením Lucie. „Pojedeme dom a budeme chodit do práce, jak blázni. Zase ten stereotyp, ale zase vymyslíme něco bláznivého, ne?“ Smála se Lucie.

A co vy?  Kdo byl pro vás nejlepším amatérským kuchařem? Souhlasíte s hodnocením poroty? Troufli byste si na nějakou z dnešních výzev?

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více