Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džuveč aneb Zelenina z jednoho hrnce: Jak připravit úžasné balkánské zeleninové ragú?
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Džuveč je přesně tím pokrmem, který v sobě spojuje to nejlepší z balkánské kuchyně. Je jejím nejtypičtějším představitelem, v němž se snoubí chutě celého Balkánu přímo dokonale. Existuje v mnoha variantách, základem všech je ale dušená zelenina vonící místním kořením.

Džuveč nebo srbské rizoto?

Když se řekne džuveč, každý si představí něco trochu jiného. U nás se často džuveč ztotožňuje se srbským rizotem, to je ale od pravého džuveče vzdálené na míle daleko. Vymysleli jej pravděpodobně čeští turisté, kterým se v minulosti poštěstilo vycestovat do bývalé Jugoslávie, a chtěli si i doma připravit pokrm, který jim na dovolené tak chutnal. I do originálního džuveče se někdy přidává rýže nebo brambory, zelenina ale vždy převládá. V srbském rizotu však hraje prim rýže, kterou doplňuje jen trocha masa a z původního džuveče zůstává spíš jen červená barva po rajčatech.

Džuveč je původně nádoba

Dnes je džuveč populární napříč celým Balkánem, hlavně je spojován s Bulharskem a Rumunskem, kde si jej dokonce vyvolili za svůj národní pokrm, ve skutečnosti má ale původ v Turecku. Právě odsud i pocházejí speciální hliněné nádoby na džuveč, v nichž se jednotlivé ingredience dusí. Ty se v Turečtině nazývají Güveç a stejně tak se tam jmenuje i v něm dušený pokrm. V dalších zemích se jeho názvy liší -  Bulharsku mají ghivetch či ghivet, v Rumunsku ghiveci, setkat se můžete i se slovem gyuveche.

Nejlepší zeleninové ragú

O džuveči by se dalo říct, že je vlastně takovou balkánskou verzí ratatouille. Na rozdíl od slavné francouzské speciality se ale zelenina do džuveče nesmaží na pánvi, ale dusí v již zmiňovaných hliněných hrncích. Použít samozřejmě můžete jakýkoliv pekáček na pečení, obvykle se ale dává přednost hliněným nebo kameninovým hrncům, neboť dodávají pokrmu zemitou chuť a vůni. Navíc bývají i krásně pomalované a hezky se pak vyjímají na stole při servírování džuveče.

Na Balkáně se stále ještě na některých místech udržuje tradice, že si lidé namíchají svou vlastní směs, dají ji do hliněného pekáčku s poklopem a odnesou do místní pekárny. V pecích jim pak džuveč upečou a doručí zpět. Díky pečení v uzavřené nádobě se dokonale prolnou všechny chutě zeleniny a vznikne úžasné zeleninové ragú. Džuveč je dokonce označován za nejlepší zeleninovou směs vůbec.

Guláš plný zeleniny i masa, takový je džuveč

Džuveč je vlastně takový zeleninový guláš. Obvykle se připravuje pouze ze zeleniny. Některé mohou obsahovat dokonce až čtyřicet druhů. Nesmí v něm chybět hlavně lilkovitá zelenina – rajčata, papriky a samozřejmě lilek. Chuť mu dodává česnek a cibule a samozřejmě i bylinky a koření (mletá papriky, pepř, bobkový list).

Přestože je džuveč hlavně zeleninový, často se do něj přidává i maso, hlavně skopové či jehněčí, ale i vepřové nebo drůbeží. Může být ale dokonce i rybí. Maso a zeleninu někdy doplňují i brambory či rýže, díky tomu získáte ideální jídlo z jednoho hrnce. Nejčastěji se ale stejně jí džuveč jen s chlebem nebo křupavou bagetou. Nakonec se občas zdobí i jogurtem, někdy se zapéká i čerstvým sýrem typu feta nebo balkán.

Recept na bulharský džuveč

Džuveč se připravuje velmi snadno a chutná přitom doslova báječně. Stačí jen umýt a nakrájet zeleninu, případně i maso, navrstvit do pekáčku, přiklopit pokličkou a dát péct do trouby. A co tedy na pravý bulharský džuveč budete potřebovat? 500 g mletého hovězího masa, 5 středně velkých brambor nakrájených na plátky, 1 nakrájenou mrkev, 1 stonek celeru nakrájený na kousky, 1 červenou papriku nakrájenou na kousky, 1 nakrájené rajče, 1 cibuli nasekanou nadrobno, 1 šálek vody, extra panenský olivový olej, sůl, pepř a papriku podle chuti, bulharské koření čubrica podle chuti, nasekanou petrželka na ozdobu a 4 vejce.

Postup: Mleté hovězí maso nejprve opečte, osolte a opepřete. Pak na dno zapékací nádoby rozložte polovinu brambor nakrájených na plátky. Na brambory nasypejte polovinu nakrájené mrkve, celeru, červené papriky, rajčat a cibule. Dochuťte solí, pepřem, paprikou a čubricou. Na zeleninu v hrnci rozprostřete opečené mleté hovězí maso a dochuťte solí, pepřem a paprikou. Přidejte další vrstvu brambor, mrkve, celeru, červené papriky, rajčat a cibule.

Dochuťte solí, pepřem, paprikou a čubricou. Přidejte šálek vody a 1 ½ lžíce olivového oleje. Přikryjte pokličkou a pečte při teplotě 230 °C asi 30 minut. Opatrně vyjměte hrnec z trouby a na zeleninu rozklepněte čtyři vejce. Pečte dalších 10 minut, dokud vejce neztuhnou. Podle chuti dochuťte a podávejte s nasekanou petrželkou.

Recepty k tomuto článku