Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bulharská masová topinka princezna: Jak přišla ke svému zvláštnímu názvu a jak ji připravit?
Zdroj: Toprecepty, Dooga

I když by název princezna možná odkazoval k nějakému honosnějšímu pokrmu, ve skutečnosti jde o pouhý chléb zapečený s mletým masem. Zas tak obyčejný ale zase není. V Bulharsku je tento speciální sendvič oblíbenou svačinkou, snídaní i večeří. Může za to nejen snadná příprava, ale i úžasná chuť.

Snadná svačinka i večeře

Připomínají sice trochu polské zapiekanky, ve skutečnosti jsou ale princezny ryze bulharským vynálezem a v žádné okolní zemi podobný pokrm nedělají. Na první pohled na nich možná není nic zvláštního – vždyť jde jen o obyčejný plátek chleba potřeby tenkou vrstvou mletého masa a krátce zapečený. Použité koření a sýr mu však dodávají přímo úžasnou chuť. Když k tomu připočtete rychlou přípravu, už vás ani nepřekvapí, proč jsou princezny v Bulharsku tak oblíbené.

Podle thrácké princezny?

Říká se, že na domácích princeznách vyrostlo v Bulharku snad každé dítě, dodnes jde o oblíbené rychlé občerstvení. I když jsou tak populární, jejich původ je tak trochu zahalen tajemstvím. Podle webu Tacoandtiramisu.com se prý princezny proslavily hlavně v 60. letech minulého století jako jednoduché levné jídlo, do kterého není třeba použít velké množství masa. A protože v té době bylo v Bulharsku zvykem dávat pokrmům jména podle nějakých zajímavých míst nebo postav z historie, začalo se chlebům říkat bez jakékoliv další souvislosti princezna. Abychom byli přesní, původní název byl skutečnosti thrácká princezna. Podle stránek Dariknews.bg totiž byly v šedesátých letech v bulharském městě Vraca objeveny zajímavé vykopávky – náhrobní mohyly z dob starověké Thrákie. A tak se oblíbená topinka pojmenovala podle náhrobku thrácká princezna. Protože byl ale název příliš dlouhý, postupem let se stala pouhou princeznou.

Ochutí ji saturejka i sýr kaškaval

Příprava pokrmu je až neskutečně jednoduchá. V míse se jen smíchá mleté maso (nejlepší je směs hovězího a vepřového, ale může být i jen hovězí nebo třeba jehněčí) s vejci a cibulkou, ochutí se kořením a hotová směs se pak natře na plátky chleba. Před nanesením mletého masa se na chleba může namazat ještě trocha másla, aby byly princezny chutnější a šťavnatější. Sendviče se poté vloží do rozehřáté trouby a zapékají se 5 až 10 minut nebo dokud maso nezezlátne a není propečené. Na princeznách je úžasné, že se dají ochutit různým způsobem. Nejčastěji se do masové směsi dává známá bulharská kořenící směs sharena sol, dále se používá černý pepř, kmín nebo tymián. Oblíbenými dochucovadly je rovněž saturejka, koriandr a zázvor. Pro vylepšení chutí se sendviče obvykle posypou ještě strouhaným sýrem, nejčastěji bulharským kaškavalem. Použít ovšem můžete i jiné druhy sýra, třeba ementál, goudu či čedar. V Bulharsku se někdy název princezna používá i pro topinky zapečené s vejci a sýrem nebo šunkou a sýrem.

Připravte si ji podle originálního receptu

Pokud jste dostali na tyto oblíbené bulharské topinky chuť, není nic snazšího, než si je doma udělat. Jak na to? Připravte si 450 g mletého masa, 8 krajíců chleba, 1 vejce, 200 g kaškavalu, 1 lžičku soli, ½ lžičky černého pepře, ½ lžičky sušené saturejky, ⅓ lžičky mleté pískavice, ½ lžičky papriky, ½ lžičky římského kmínu a ½ lžičky sušeného tymiánu. Předehřejte troubu na 220 °C. V míse promíchejte mleté maso, strouhaný sýr, vejce a koření. Směs rovnoměrně rozetřete na plátky chleba. Chleby přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu zapněte na horní ohřev. Chleby zapékejte asi 20 minut nebo dokud není maso celé hnědé. Ihned podávejte. Princezny jsou výborné s kečupem, hořčicí, majonézou nebo s bulharskou zeleninou směsí ljutenicí či s pastou ajvar.

Zdroje informací: 
Tacoandtiramisu.com
Dariknews.bg

 

Recepty k tomuto článku