Bramborový džuveč s vepřovým masem (gjuvec)

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Zeleninová jídla 0 názorů

Suroviny

750 g vepřové plece nebo libové krkovice
2 cibule
8 větších brambor
2-3 bílé papriky
3 velká masitá rajčata
dvě hrsti zelených fazolek
cca 200 g bílého hlávkového zelí
1/2 cukety
1 malý rajčatový protlak (cca 2 PL)
čerstvá saturejka
1 PL mletá sladké papriky
1 KL koření čubrica (lze vynechat)
mletý pepř
olej + sůl
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Předem všechny suroviny nakrájejte. Maso na kostky podobně jako na guláš, cibuli nadrobno ,papriky a zelí na proužky, cukety a 2 rajčata na kostky cca 1x1 cm a fazolky překrájejte na kratší kousky.

  2. Na oleji orestujte cibuli dohněda, přidejte maso a opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, osolte, okořeňte, vmíchejte protlak, vhoďte bylinky a podlijte do výšky masa. Zmírněte teplotu, přiklopte a duste asi 20-25 minut. Pak přidejte fazolky, rajčata, papriky, zelí a cuketu. Promíchejte, případně dosolte a duste ještě do změknutí masa.
    Troubu předehřejte na 200-220°C.

  3. Připravte si hluboký pekáč nebo velkou zapékací mísu. Brambory a poslední rajče nakrájejte na plátky zhruba 0,5-1 cm. Brambory rozdělte na 3 části a první vyskládejte na dno pekáče. Zlehka osolte. Na ně navršte rovnoměrně 1/2 podušené směsi, pak opět brambory, směs a poslední vrstvu tvoří opět brambory. Osolte a navrch poklaďte plátky rajčat. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby. Přikryté pečte min. hodinu, dokud brambory ve všech vrstvách nejsou měkké. Poté odklopte a dopečte ještě posledních 10-15 minut.

Poznámka

Recept mám od souseda, jehož maminka žila v Bulharsku. Název džuveč vznikl od slova gjuvec, což vlastně znamená hliněná nádoba, miska, ve které se jídlo připravuje, peče.

(Je toho opravdu hodně, plný pekáč, tak si množství surovin upravte. Zeleninu nemusíte dávat všechnu, fazolky nebo cuketu můžete vynechat)

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborový džuveč s vepřovým masem (gjuvec)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo