

Srbský džuveč
Suroviny minim. 6
- 600 g jehněčího masa ( měla jsem ramínko )
- 100 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- 4 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lilek
- 1 větší kedlubna
- 5 paprikových lusků
- 6 rajčat
- 5 brambor
- 100 g rýže ( v suchém stavu )
- 2 lžíce petrželové natě + celerové natě
- 1/2 hrnku vývaru z kostí ( nebo jiného )
- čerstvě drcený pepř
- sůl dle potřeby
Postup přípravy receptu
Do velké pánve hodíme na kostičky nakrájenou slaninku, přidáme sádlo a vyškvaříme do voňava a křupava.
Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, česnek na plátky a maso pokrájené na menší kostky. Osolíme, opepříme a zprudka restujeme, dokud se nám maso nezatáhne.
Přidáme lilek pokrájený na kostičky, papriku na nudličky, kedlubnu na tenké půl nebo čtvrt plátky.
Vsypeme propláchnutou a na sítku okapanou rýži a vše promícháme.
Nakonec vsypeme natě, případně dosolíme.
Zapékací mísu nebo pekáč zlehka vymažeme sádlem a poklademe oškrábanými a na půl cm kolečka nakrájenými bramborami, zlehka osolíme a navrstvíme masozeleninovou směs z pánve. Nahoru naklademe na kolečka nakrájená rajčata,přidáme vývar a přiklopíme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 st. cca hodinu. Pak bez pokličky ještě 30 minut. Pokud je třeba, podléváme vývarem. Ale zelenina pustí šťávy dost.
Poznámka od kuchařky
Ač to podle fotek nevypadá, je to moc dobré.
Zdroj: ŽenyproŽeny.cz autor Fája, čímž velmi děkuji za chutný pokrm.
( trochu mnou upraveno )
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Srbský džuveč
-
výbborné
-
Tohle jsem nikdy nejedla, ale vím už nyní, že bych si pochutnala moc, páč je to plné zdravých věcí a hlavně zeleniny
-
Moc dobre jidlo..v Tvem podani vypada velmi lakave..
-
magdalenka:
-
magdalenka: Super nápad
, já to tak taky dělám
-
rebeka: a čo keby si tie fotky pravidelne na striedačku (zhruba po 2 hodinách) prehadzovala???
-
Anna Kocikova: hele, tak se domluvte s Bibi, joo
ta tam chce šťávičku, ty to chceš ostré.. nebudu to furt přehazovat
děkuju všem za shlédnutí receptu a hezké komentíky, díky -
Paráda
Hodnotím kladně
DOstal jsem takovou mlsnou, že si musím jít namazat chleba sádlem
-
Ta poslední fotka je krásně"ostrá"
ale protože je to hlavně o jídle,jako takovém,tak je to náramná bašta
-
-
-
Bibinka: tu jsem tam měla původně jako hlavní.. tak je zpět.. lepší
děkuji všem -
rebeka:Rebí, džuveč je náše oblíbené jídlo, mám tu i recept, trochu jiný, nejvíc se mi líbí ta 3.fotka, je tam vidět jaké je to šťavnaté jídlo
a dávám ti 9.boda
-
Moc pěkný recept i foto
-
magdalenka: v Bulharsku, v Turecku jsem nebyla, ale pokud vím, má původ právě v Turecku, odkud se rozšířil dál na Balkán