Zelenina v soli

klukodvody Kuchař: klukodvody

Doba přípravy: 2 hodiny 28 sklenic Zavařeniny 15 názorů

Suroviny

10 kg mrkev
10 kg petržel
8 ks velkých celerů
8 kg sůl kuchyňská
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu dobře očistíme, opereme a nastrouháme na hrubém struhadle.

  2. Promícháme se šesti kg soli, tak dlouho, až začne pouštět šťávu.

  3. Plníme do umytých suchých sklenic téměř pod víčko, upěchujeme a povrch zasypeme solí. Nemusíme, ale děláme to, že ještě zavíčkujeme a je hotovo.

Poznámka

Na fotkách je ukázáno před a po zasypání solí a to růžové nahoře je už provlhčená sůl, která vytvoří pevnou krustu a vše uzavře. Máme takhle připravenou čerstvou zeleninu rok do další várky. Tahle dávka nám vydrží na rok. Ta zelenina v kg je neočištěná, pak je toho méně. ALE POZOR PŘED POUŽITÍM VELMI DOBŘE PROPLÁCHNOU POD TEKOUCÍ VODOU A SOLIT AŽ PO PŘÍPRAVĚ JÍDLA!!!!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelenina v soli

  • babča babča(neregistrovaná)

    Zeleninu v soli jsem dělala než jsme si pořídili větší mrazák . Míchám všechnu kořenovou, také trochu zelené nati, vždycky tak zeleninu po 1 kg. Na každé kilo směsi přijde 15 dkg soli to promíchat napěchovat do skleniček a navrch ještě trochu posolit. Vždycky krásně vydržela ve sklepě až do jara.:-):-) No a do mrazáku přidávám i cibuli, česnek třeba květák, ale jen přiměřeně.

    Odpovědět

  • luba luba(neregistrovaná)

    ja som skúsila Váš recept.Zdá sa mi perfektný pretože som začiatočníčka :-( ,ale teraz mi došlo že som to moc do tých sklenic nenacpala len vložila...može sa to tým skazit? Niekde som našla,že tam nemá byt vzduch ;-(

    Odpovědět

  • Marta Marta(neregistrovaná)

    Zeleninu v soli dělám leta a mám na ni tento recept.
    3 kg mrkve, 1 kg celeru, 1 kg petržel,1 kg cibule, 0,5 kg rajčat červených i zelených, O,25 kg papriky červené i zelené,O,25 kg česneku a 1 kg soli.
    Zeleninu nasekáme na robotě nebo i nastrouháme.Na míse promícháme
    se solí, napěchujeme do sklenic a nahoře ještě trochu posolíme.Uzavřené sklenice skladujeme ve tmě a chladu(sklep).
    Do směsi je možné přidat i 25dg zelených natí(celer,petržel).Ještě
    se minestalo,aby se směs zkazila, je aromatická a kromě buchet se dá přidávat téměř do všeho.

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    To jsem ale chytrá holka,což?;-):-D:-D:-D

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Ano.Přesně jak říkáš.pochopila jsi to naprosto přesně:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Josefe:-)chápu to dobře,že zelenina se už pak nijak tepelně neupravuje(zavařování,...).Prostě se jen zasyrova promíchá se solí,nacpe do lahví,zavíčkuje se a je hotovo?Pamatuju si,že podobnou dělala babička,ale bohužel recept se nezachoval;-(.

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Špagetko, to je pravda, domácí je vždycky nejlepší! Já na všechno co zavařuju nebo nakládám, tak se snažím používat jen cukr, ocet a koření, žádná chemie. A ještě se mi nestalo, že by se něco zkazilo:-*. No, vlastně před lety, krátce po svatbě jsem místo jablečných kompotů vyrobila slušné bomby:-D:-)), až do bytu bylo slyšet ze sklepa rány jako z děla:-D.
    Já i kyselinu citronovou nahrazuju šťávou z citronu. Cokoliv hotového z obchodu v sobě už něco "chemického" má:-((.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Kdysi jsem takto zeleninu nakládala do malinkých přesnídávkových skleniček hlavně pro hovězí a slepičí polévky polévky a svíčkovou v poměru poměru zeleniny tak, jak jsem zvyklá dodávat do pokrmů. Odvážila jsem si jednu porci kombinace zeleniny a pak každou zvlášť a úměrně k množství jsem váhově přizpůsobila jednotlivý druh zeleniny tak, abych necítila v pokrmu některou víc. Byla to paráda, měla jsem zeleninu do polévky a jinde pořád při ruce. Tehdy jsem vařila hodně kvůli dětem. Dnes už také kupuji zeleninu podle potřeby. Josefe a tobě posílám bodík:yes:3.

    Odpovědět

  • Levik Levik

    Houby takhle dělám,ale zeleninka mě nenapadla?:-O asi to bude tím,že ji kupuji na trhu,ale zkusím,v úterý běžím na trh a nakládám.:-D přiděluji bodík:yes:

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Jojo,co si uděláme,to máme a víme jaké:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    klukodvody - jak říkáš a nedej bože, abych takouvouto zeleninu koupila hotovou:-!:-!, když přece roste na zahrádce, nebo ji můžu koupit na trhu. takže krouhám, solím, zavářím a tvrdím, že jen ta moje je nejlepší :-D:-D, ale ono na tom domácím zavařování něco bude, :-! protože mě navštívila ženuška od synovce a poručila si zeleninku v soli a sušenou celerovou a petželovou nať v oleji - oni nemají žádnou možnost jakéhokoli sušení atd:-D:yes:

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Nemachruju,bylinky jsou vyprané,usušené v mrazáku,nebo ze sušičky v tmavé lahvi,aby nesvětlaly:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-DA včil mudruj:yes::yes::-)):-D:-)):-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nemachruj, jo?:-D Kam já bych to všechno dala? Leda do sklepa, ale ten už taky praská ve švech. Na to zelí to je super, hmmm:-S

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    No ty natě mám zase jinde,ale nestrouháme růčo,máme takového robota a ten strouhá za nás a taky krouhá zelí a podobné vymoženosti.Je silnější než naše ruce.:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Taky jsem to dělávala. Jenže jsem to mlela. Kdybych to měla strouhat, asi by mu ruka upadla:-D:-)) Dnes už kupuji lisovanou zeleninu v Polsku. Nádherně voní. Tady do téhle zeleniny jsem přidávala i natě z petržele a celeru.; a česnek.;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: zelenina do polévky v soli zavařování zeleniny strouhaná zelenina v soli mrkev v soli korenova zelenina v soli recepty na zavařování zeleniny zavařování zeleniny do polévky zelenina v soli do polévky mrkev a petržel v soli mleta zelenina v soli závařování celeru zelenina vsoli strouhaná zelenina polévková zelenina v soli petržel v soli zavařování se solí strouhana mrkev v soli zavařování zeleniny na svíčkovou nakládaná zelenina v soli celer v soli

Zapomněl/a jsem heslo