Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chapati/Roti autenticke videorecept

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

21. 10. 2014 23:05

Suroviny

Porce: 5 ks

Nutriční hodnoty

Energie4 005 kJ / 957 kcal
Bílkoviny27,25 g
Tuky14,25 g
Vláknina10,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy175,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

http://youtu.be/9plM5GIH6KM cesky videorecept

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

arrefeena

24. 10. 2014 14:21

Zuzan, verim ze je to tim ze zitna mouka ma mene lepku. Bezlepkove mouky se musi pri peceni priklopit aby se neodparilo tolik vody a nebyly priliz tvrde.

zuzun

23. 10. 2014 22:49

Arefeena: prosim o radu. Nezkousela jsem zatim roti, ale khakhry, myslim, ze jediny rozdil je v tom, ze khakhry jsou tenci a upecene do krupava. Ale delala jsem ze zitne mouky, nedaly se rozvalet na tak tenko, takze po opeceni (bez tuku) byly hodne tvrde. Bylo to zitnou moukou nebo nedobrym rozvalenim? Z obchodu byly vynikajici, doma delane leda na vylamani zubu, i kdyz chutne, pokud se podarilo je rozkousat. Roti mi prijdou snazsi, protoze se nemusi celou dobu pritlacovat v panvi, jsou mekke jako pitta chleba, ze?

milusaDz

23. 10. 2014 16:28

Dnes jsem četla vaše komentáře k moukám.Když si doma umelu mouku ze žita na mlýnu ze dvou kamenů nad sebou,je to celozrná mouka.To samé platí o pšenici,i jiných obilovinách.Samozřejmně že je zrno čištěné a beze plev.Tato mouka obsahuje obal zrna a tím i tmavší barvu,ale především vitamímy,minerály a vlákninu.
Bílá mouka je obrušováním zbavena povrchu zrna a klíčku,má větší trvanlivost ale je chudá na vitamíny a minerály.Nedávno to ukazovali v nějakém pořadu,kde mlynář řekl že nechápe proč je v obchodech celozrná mouka dražší,když je ve mlýně cena stejná.Navíc je s ní méně práce než s bílou,tu musí několikrát prohnat mlýnem.
Zdravím a čekám na kritiku.

arrefeena

22. 10. 2014 12:35

Můžete taktéž použít jeden hrnek celozrne mouky a jeden hrnek pohankove nebo lupinove atd. Z pohankové to jde dělat primo bez přídavku pšeničné mouky jako bezlepkové placky, ale nejsou tak chutné. Můžete do nich také přidat seznam nebo chia seminka atd. Ale musíte je předtím rozemlit v kavovem mlynku. Dalšími variantami se budu zabývat v příštích receptech.:yes:

arrefeena

22. 10. 2014 12:30

arrefeena

22. 10. 2014 12:27

Já jsem recept ukázala na nejlevnější variantě celozrne mouky, kterou jsem našla v Lidlu za 1,25 euro což je vysloveně za hubičku ale běžně používám golden atta 10kg.

arrefeena

22. 10. 2014 12:18

Další jakosti jsou bila atta, střední a hrubá atta. Pokud používáte hrubší mouku je nutné těsto nechat odpočívat déle a pokud používáte příliš hrubou nebo bezlepkovou mouku, musí se do něj použít varici voda. Placky jde dělat ze všeho. Z miličky z kukuřičné mouky, z rýžové mouky atd. Vlastně téměř ze vseho co sezenete ve zdravých vyzivach. V Indii se to dělá na x způsobu a z x druhu mouky, ti nejchudší používají i směs ve které je bramborový škrob a kaštanová mouka. Musí se bud vytarovat rukama anebo rozplacnout mezi dvěma pecicimi papíry prkynkem. Bezlepkové mouka se totiz nemůže vyvalet valeckem. Bezlepkové placky dost vysychají při pečení tak je dobre je priklopit.

arrefeena

22. 10. 2014 12:14

Originální mouka zvaná chakki atta jek sehnání v indických orientalnich potravinach po 5, 10 a 20 kg. Mele se mezi dvěma kameny anebo v normalnich mlynech a ma různé jakosti. Nejdražší je jemna mletý ručně mezi kameny. Ta je velice žlutá.

tejaja tejaja

22. 10. 2014 10:33

cathleen: áno, máš pravdu, je to tak, vždy sa melú celé zrná aj s otrubami, len inak. ;-)

spagetka spagetka

22. 10. 2014 09:54

cathleen: no konečně a je jasno :yes::yes::yes::yes::-D:-D:-D

cathleen cathleen (moderátorka)

22. 10. 2014 09:52

Volala jsem do mlýna, odkud berem mouky :-D
Dělají dva druhy celozrnky - jemnou a hrubou, která se kdesi prý mohla jmenovat grahamová (je fakt, že grahamovou mouku už jsem v obchodech nepotkala dlouho).
Ale obsahově jsou obě stejné - takže poznámka, že jsou v grahamu namleté otruby navíc je mylná. Otruby jsou v každé celozrnné.

Kamarádka mi dala tenhle odkaz
http://en.wikipedia.org/wiki/Graham_flour

spagetka spagetka

22. 10. 2014 09:33

tejaja: ale přesně tohle jsem měla na mysli. Že jde o dva typy mouky dle mletí:-!, není to totéž. Jako máme hladkou, polohrubou, hrubou třeba pšeničnou mouku - 3 typy, tak máme grahamovou a celozrnku pšeničnou - 2 typy.
Mě zmátlo, že cat psala, že jde jen o značku celozrnné mouky, což mě zmátlo.
No myslím, že máme jasno :yes::yes::yes::yes:

tejaja tejaja

22. 10. 2014 09:26

spagetka: Laďka, obe múky tým, že sa melú inak, majú rôznu štruktúru, poznať to okamžite na vzhľade, ktorá je ktorá. Pre zaujímavosť ti kopírujem spôsob mletia z Mlynu Zrno, odkiaľ už roky objednávam múku :

Pšeničný graham :
Vyrobené z pšenice letnej potravinárskej /Triticum aestivum/. Pšeničný graham vzniká mletím na ryhovaných valcoch, ktoré stlačením zrna pri rozdielnej rýchlosti valcov vytvárajú šupinatý produkt. Takto vyrobený graham je viditeľný vo výrobkoch ako tmavé kúsky povrchu zrna. V domácnostiach sa pridáva aj do cestovinových výrobkov v malom pomere.

Pšeničná múka celozrnná /hladká/ :
Z pšenice potrav.letnej /Triticum aestivum/. V príprave na mletie prejde obilné zrnko čistiacim, mechanickým procesom a to tak, že sa najskôr vytriedia a oddelia všetky častice (kamienky, prach, väčšie a menšie zrná). Následne sa zrná posunú do odieračky, ktorá v točivom procese vrhá zrná proti otvorom v dierovanom site. Takto sa povrch zrna mechanicky obrúsi. Týmto sa odstránia a odsajú z povrchu všetky časti, prípadne pozostatky reziduí z ošetrovania pšenice počas rastu. Po tomto procese sa celé zrno zomelie na múku.

Rovnako sa melie graham aj celozrnná múka pri iných obilninách.;-)

spagetka spagetka

22. 10. 2014 09:20

Tak počkejte, teď v tom mám guláš:-D:-D:-D, cat píše, že to je jen značka, že je to celozrnka, tejaja: ty píšeš, že to značka není, že jde o rozdílný způsob mletí (což chápu, proto máme hladkou, polohr. atd), a zároveň píšeš, že někde se hodí graham a někde celozrnka. Z toho mi plyne, že jde o 2 typy mouky ne o jen o 1 a tutéž. ;-);-);-)

tejaja tejaja

22. 10. 2014 09:14

spagetka: Laďka, cat má pravdu, je to pomleté celé zrno, len rozdiel je v spôdobe mletia, viem to odvtedy, odkedy kupujem múku priamo z mlyna. Teda nie obchodná značka, ale spôsob mletia. Nič to ale nemení na tom, že je to fakt celé zrmo. Ibaže nikedy tá štruktúra grahamovej múky sa nehodí na včetko, niekde je ozaj lepšia celozrnná. Preto sa pýtam. ;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: roti recept roti placky rótí indické placky chapatí placky chapati recept mouka atta recept roti chleba roti placka roti recepty placky chapati palacinky roti chudé rýžové placky indické placky róti recept na roti chapati placky recept chiapati chapati atta chlebové placky videorecept roti capati rozdil indický chléb roti

Suroviny: mouka celozrnna pšeničná, voda, olej, sůl

TopRecepty.cz

Chapati/Roti autenticke videorecept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0yWK